Dienstplichtigen in Donbas trekken zonder training en met inferieure wapens naar het front

Alles aan de oorlog in Oekraïne doet vermoeden dat Rusland minder goed voorbereid was dan het laat uitschijnen. Het offensief verliep trager dan verwacht, stokte op een gegeven moment, en in noord-Oekraïne trekt het Russisch leger nu zelfs terug. Ook de Russische overmacht in het luchtruim blijkt relatief. Nu raakt bekend dat Russische soldaten in de Donbas wel heel slecht uitgerust naar het front trekken.

Het persagentschap Reuters sprak met verschillende bronnen binnen de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk. Die bevestigden dat de jongemannen die door de staat worden opgeroepen te vechten, vaak zonder enige training naar het front worden gestuurd. Vaak hebben ze ook een absoluut minimum aan bevoorrading bij, waardoor ze hun dorst moeten lessen met het water van stinkende modderpoelen. Het weinige water dat de troepen zelf meenemen, is dikwijls ongefilterd.

Wapens uit 1891

Daarnaast beschikken de dienstplichtigen over ouderwetse, bijna voorhistorische wapens, zoals de Mosin Nagant. Dit is een enkelschotsgeweer dat werd ontwikkeld in 1891 en diende als vervanger van het Russische Berdangeweer. Het grendelsysteem werd bedacht door de Rus Sergej Mosin, het magazijn was van de hand van een Belg, Leon Nagant, een wapensmid en autofabrikant uit Luik.

De Mosin Nagant (Bron: Flickr Mitch Barrie)

De Mosin heeft in het verleden wel al zijn nut getoond, zowel als wapen voor de infanterie als voor sluipschutters. Vooral in de Tweede Wereldoorlog diende het als standaardwapen voor de Russische soldaten. Sinds 1973 werd het wapen, na 37 miljoen geproduceerde exemplaren, echter uit productie genomen. Dat de legers van Donetsk en Loehansk nu nog gebruik maken van het wapen, dat verder bijna uitsluitend wordt gebruikt door terroristische groeperingen, is dan ook veelzeggend.

Geen training

Naast de slechte training en bewapening, kampen de dienstplichtigen in de Donbas ook met een laag moraal. Ze zien vaak het nut van de strijd niet echt in, en willen er dan ook hun leven niet voor geven. In de gevechten rond de haven van Marioepol, de zuidelijke Oekraïense stad die al dagenlang belegerd wordt door Russen en separatisten, legden 135 Donbas-dienstplichtigen de wapens neer.

Eind februari maakten de schurkenstaatjes Donetsk en Loehansk bekend dat alle mannen die de gevechtsleeftijd hadden bereikt (tussen 18 en 60 doorgaans, red.) werden opgeroepen om te vechten. Mannen werden van straat geplukt of van hun werk opgehaald door legerbusjes. Wie weigerde, zou vervolgd worden.

Reuters sprak met vijf dienstplichtigen, geen van hen had enige militaire ervaring. Vier van de vijf kregen geen enkele training voor ze naar het front werden gestuurd. De mannen wisten vaak niet eens hoe ze een wapen moesten vasthouden, laat staan schieten of herladen. De onervaren troepen werden vaak ingezet om vijandig (Oekraïens) vuur te lokken, waardoor de getrainde militairen in de rug konden aanvallen.

Ook Rusland slecht voorbereid

Dit alles toont nog maar eens hoe slecht voorbereid de strijdkrachten van de separatistische regio’s voorbereid waren op een oorlog. Ook langs Russische kant is dit het geval:

  • Veel soldaten dachten dat ze een trainingsmissie uitvoerden, en waren zich niet bewust dat ze deelnamen aan een echte invasie.
  • Het Russische wagenpark is slecht onderhouden en kampt met problemen met de bevoorrading van benzine.
  • De Russische luchtmacht is amper te bespeuren boven Oekraïne, hoewel Rusland zelf aangeeft dat ze de overmacht hebben in het luchtruim.
  • Ook Russische soldaten kampen met een tekort aan voedsel en drinkbaar water, en zijn vaak niet gemotiveerd om te strijden. Daarnaast zijn er veel communicatieproblemen binnen het leger, waardoor een aanval regelmatig misloopt.

(evb)

Meer