Illustratiefoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiefoto. © Ronny De Coster

Worden gemeentefusies verplicht? En wie wordt er eigenlijk beter van? “Vlaanderen is nogal aan de gulle kant”

Zes jaar al probeert de Vlaamse overheid gemeenten te overtuigen dat ze moeten fuseren. Vijftien gemeenten deden het al, veertien zullen het doen - inclusief Beveren en Kruibeke die gisteren hun verloving aankondigden.  Maar hoe zit het met de rest? Worden fusies verplicht? En wie wordt er eigenlijk beter van? Wij trekken 6 lessen uit 6 jaar fusiedecreet. “Door te fuseren heb ik Euromillions gewonnen.”

64 reacties

  • Wesley Kenis

    2 jaar geleden
    Stel liever de vraag: hebben we de gemeenten nig wel nodig nu alles digitaal gaar...misschien eerst eens beginnen met de 18 "gemeenten" die zichzelf brussel noemen samen te nemen...maarja de postjes he
  • Hugo Vernaillen

    2 jaar geleden
    Indien je werkelijk wil weten wie hier beter van wordt moet je de wedde van de burgemeester vòòr de fusie vergelijken met de wedde van de burgemeester na de fusie. Moeilijker is dat niet.
  • Linda D'Haese

    2 jaar geleden
    Dit is een slimme zet van de traditionele partijen zo kunnen de kleinere gemeenten die nu bestuurt worden door onafhankelijke burgemeesters worden ingepalmd en bovenop een veel groter loon
  • Dirk De Buyst

    2 jaar geleden
    Zoals Borsbeek weldra een Antwerps district wordt. Hogere belastingen, in alle straten betalend parkeren en inwoners die helemaal geen inspraak meer hebben. Zo zal het ook zijn met gemeentefusies. De grootste gemeente bepaald alles, kleine broer/zus mag mee beTalen.
  • Dirk Van den Abbeele

    2 jaar geleden
    Gaat de overheid de schulden van de gewone werkmensen ook kwijtschelden.