Terugroepactie voor Kinder-eieren door salmonella: welke eieren terugbrengen en hoe kan bacterie chocolade besmetten?

Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen. Maar hoe kunnen chocolade-eieren nu besmet worden met salmonella?

Maandag nog riep het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op om vijf producten van Ferrero niet te eten. Een dag later ging de producent zelf nog een stap verder en riep verschillende producten terug wegens een vermeende link met salmonellabesmettingen: 

Het gaat om deze producten:

  • Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 3/10/22
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 21/08/22
  • Schokobons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 18/08/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) van 21/08/22
  • Kinder Mix met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 21/08/22
  • En Kinder Happy Moments met een vervaldatum tussen 09/03/22 en 17/08/22

Wie deze eieren heeft gekocht, zal die mogen terugbrengen naar de winkel, zegt het FAVV na overleg met de producent. Meer informatie over de precieze productieloten waarom het gaat, vind je op de website van het FAVV.

Consumenten met een product uit de geviseerde loten kunnen zich wenden tot hun verkooppunt om vervanging of terugbetaling te vragen. Ze kunnen ook mailen naar Ferrero. De chocoladeproducent zal dan een barcode opsturen die gebruikt kan worden om het product per post op te sturen. Die barcode zorgt ervoor dat de bestemmeling, in dit geval Ferrero, de kosten zal dragen en de zending dus gratis is voor de consument. 

"Het mag niet de bedoeling zijn dat consumenten moeten opdraaien voor de kosten om producten met mogelijke salmonellabesmetting terug te sturen. Wanneer zulke dingen gebeuren, is het van cruciaal dat het betrokken bedrijf haar verantwoordelijkheid neemt en transparant communiceert over de rechten van consumenten. Ik zal er over blijven waken dat dat correct gebeurt", klinkt het bij staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD).

"Uit voorzorg" en "vrijwillig"

In een persbericht laat Ferrero weten dat het de bewuste partijen "uit voorzorg" en "vrijwillig" terugroept in samenspraak met het FAVV. 

"Hoewel geen van onze op de markt gebrachte Kinder-producten positief op salmonella is getest en we geen klachten van consumenten hebben ontvangen, nemen we deze zaak uiterst serieus omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft."

De producent adviseert om de bewuste eieren niet op te eten. Voor terugbetaling wordt gevraagd om te mailen of te bellen naar de klantendienst. 

"We werken samen met detailhandelaars om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en worden teruggehaald. Wij nemen voedselveiligheid uiterst serieus en betreuren deze zaak", klinkt het nog.

Link?

De chocoladeproducten worden teruggeroepen omdat in verschillende Europese landen salmonella-uitbraken gelinkt worden aan het eten van het Kinder-snoepgoed. 

Het eerste geval werd op 7 januari gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk en sinds 17 februari werden in verschillende andere landen besmettingen vastgesteld.

Intussen zijn 134 salmonellagevallen mogelijk gelinkt aan de chocolade-eieren. Bij 105 daarvan is de link zo goed als zeker bevestigd, 29 gevallen worden nog onderzocht. In ons land wordt onderzocht of 26 gevallen gelinkt zijn aan de uitbraak.

De Europese autoriteiten onderzoeken de beschikbare data van de verschillende landen en zullen in de week van 11 april hun eerste bevindingen publiceren.

BEKIJK - Toelichting door Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid in "Het journaal" van dinsdagavond:

Videospeler inladen...

Salmonella?

Liesbeth Jacxsens, professor Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de Agrovoedselketen aan de universiteit van Gent, vindt het goed dat er een grote terugroepactie komt. 

“Zeker met Pasen in het vooruitzicht, wanneer er traditioneel extra veel chocolade-eieren worden gegeten. Het gaat ook om een heel groot bedrijf, dat heel veel chocolade-eieren verkoopt in Europa en daarbuiten. Het is dus heel terecht.”

BELUISTER - Professor Liesbeth Jacxsens vertelt hoe chocolade besmet kan worden met salmonella:

Wat is salmonella ook alweer? “Het is een ziekmakende darmbacterie, die via een fecale besmetting - via uitwerpselen - in onze voedselketen terecht kan komen”, legt professor Jacxsens uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Wie besmet wordt met de bacterie, kan salmonellose krijgen, een ziekte waarvan je koorts, krampen en diarree kan krijgen. "Je kan er dus goed ziek van worden", zegt professor Jacxsens. “Zeker als je tot de zogenoemde yopi’s behoort: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met immuniteitsproblemen.” Maar meestal is de ziekte niet gevaarlijk, stelt de professor ook gerust.

Oorzaak?

Doorgaans denken we bij een salmonellabesmetting dat je ze oploopt na het eten van kippen- en varkensvlees of (echte) eieren. Maar na het eten van chocolade-eieren? Dat komt niet zo vaak voor, al wijst Jacxsens erop dat er in het verleden wel degelijk salmonella-uitbraken zijn veroorzaakt door het eten van chocolade.

“Chocolade komt namelijk van de cacaoboon. Dat is een natuurlijk product, dat fecaal besmet kan worden.” Lees:  dieren kunnen hun uitwerpselen erop achterlaten.  De professor wijst erop dat er in het verleden al salmonellabesmettingen ontstaan zijn bij de verwerking van cacaobonen, omdat ze moeilijk te verhitten zijn. De bacterie kan namelijk doodeenvoudig gedood worden door verhitting, maar bij het productieproces van chocolade is dat niet vanzelfsprekend. 

Volgens Jacxsens heeft de industrie intussen dit productieproces goed onder controle. Daarom denkt ze dat de besmetting ook wel eens via de gebruikte melk of melkpoeder in de chocolade kan zijn geraakt. Melk wordt namelijk vrij gemakkelijk besmet met salmonella. 

Een derde optie die ze ziet, is dat er ergens in de productieomgeving, in de fabriek dus, een besmetting is geweest. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat het nu geweest is.

Wie vragen heeft over salmonella kan contact opnemen met het meldpunt voor de consument van het FAVV via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800 13 550 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 13 tot 16.30 uur).

Meest gelezen