Wat is salmonella en via welke voeding kan je het krijgen?
Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Maar wat is salmonella eigenlijk? “Je bent er echt een paar dagen niet goed van en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er zelfs door in het ziekenhuis belanden", vertelt professor Frank Devlieghere (UGent). Welke voeding geeft risico en hoe voorkom je het?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom sandwiches uit een plastic zak een maand lang goed blijven en die van de bakker niet
-
PREMIUM
“Een dieet om je bloedsuikerspiegel op peil te houden is verrassend eenvoudig”: endocrinoloog geeft 7 tips die helpen tegen energiedipjes
Iédereen heeft weleens last van een energiedip. Op sociale media bots je als oplossing voor dit probleem vaak op tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te eten, zodat je minder dipjes krijgt. Maar moet je daarom elke dag een eetlepel azijn drinken? En verouder je sneller als je veel grote pieken hebt? Endocrinoloog Joke Marlier (UZ Gent) beantwoordt zeven vragen over bloedsuikerspiegel en de impact van voeding. “Als je dit soort symptomen ervaart, is er kans op diabetes.” -
PREMIUM
“Dankzij deze 5 simpele ‘vuistregels’ weet je op voorhand al of een dieet een succes is of niet": hoe pak je gewichtsverlies écht gezond aan?
Wie wil vermageren moet vooral niét op dieet gaan. Maar hoe pak je het dan aan als je echt wat kilo’s kwijt wil of moet? “Er zijn vijf regels waaraan je elk eetpatroon kan aftoetsen op haalbaarheid op lange termijn”, legt voedingsexperte Rosa Luyten van expertisecentrum ‘Gezond Leven’ uit. Ze deelt de vijf simpele tips en beoordeelt vijf populaire diëten - zoals low carb en keto - op basis van de criteria. “Let op voor bijwerkingen zoals hoofdpijn en constipatie.” -
-
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
-
PREMIUM
Klopt het dat je rijst niet opnieuw mag opwarmen? En moet je rijst wassen voor je het kookt? 7 vragen beantwoord door 3 experts
Rijst is al lang niet meer alleen populair in Azië. Ook bij ons is het de afgelopen jaren steeds meer een basisingrediënt in de voorraadkast geworden. Maar is dat echt zo gezond? Bevatten rijst en kookbuiltjes schadelijke stoffen? En klopt het dat je rijst beter niet opnieuw opwarmt? Toxicoloog Jan Tytgat, diëtiste Sanne Mouha én de Aziatische sterrenchef Dokkoon Kapueak geven zeven antwoorden. “Rijst kan een dikmaker zijn, maar alleen als je hier geen rekening mee houdt.” -
PREMIUM
Zo doe je gezond mee aan de ramadan: “Mensen grijpen vaak meer naar energierijk eten, maar dat is niet nodig”
Voor heel veel Vlaamse moslims start nu opnieuw de ramadan: een maand lang vasten van bij dageraad tot zonsondergang. Is dit soort vasten goed voor je lichaam, waar liggen de uitdagingen en hoe kan je je best voorbereiden? Diëtiste Suveyda Atay krijgt in het Obesitascentrum in Hasselt en in haar eigen praktijk steeds vaker vragen over hoe de ramadan gezonder kan. “Veel van mijn patiënten slagen erin om enkele kilo’s af te vallen. Soms is dat een goede motivatie om de gezonde gewoontes nadien vol te houden.” -
“Je moet op voorhand niets koken, alles kan meteen de bakplaat op”: Deze maaltijd is snel klaar en geeft amper afwas
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
Als dessert, lekker tussendoortje of het ideale krachtvoer voor een fietstocht: rijstpap valt bij veel mensen in de smaak. Alleen is het soms makkelijker om in een potje te kopen dan het zelf helemaal te maken. Is dat dan even lekker als die eigen bereiding? Chef Luc Bellings proeft tien merken rijstpap uit de supermarkt én deelt een heerlijk recept van zijn oma. “Deze duurdere rijstpap lijkt meer op saus dan pudding, het is gewoon puur melk.” -
PREMIUM
Hoe bak je lekkere wafels voor de paasbrunch? Bakexperte Regula Ysewijn deelt 10 ultieme tips: “Met deze 5 basisingrediënten zit je goed”