©  REUTERS

ING en vier andere bedrijven gaan niet mee met Nederland naar Qatar: boycotten ook Belgische sponsors WK?

Straf nieuws uit Nederland: ING, de hoofdsponsor van het Nederlands elftal, gaat niet mee naar het WK in Qatar. Concreet zal het bedrijf geen tickets claimen voor personeel en klanten, hoewel het daar wel recht op heeft. Als reden geeft de bank de mensenrechtensituatie in Qatar op. ING België, dat de Rode Duivels sponsort, beraadt zich nog over de zaak.

Ruben Eg, Martijn Schoolenberg

Bij grote toernooien hebben sponsors van de Nederlandse voetbalbond - net zoals de Belgische - een contractuele mogelijkheid om kaarten voor wedstrijden van Oranje te verkrijgen. ING laat deze optie bij het WK links liggen, zegt een woordvoerder. “De mensenrechtensituatie in Qatar is de reden waarom wij bij dit toernooi niets zullen doen”, klinkt het.

De bank gaat daarnaast geen campagne voeren rondom het toernooi, wat betekent dat er geen reclamespotjes te zien zullen zijn. In dat opzicht geeft het bedrijf dit jaar de voorkeur aan het vrouwenvoetbal. “We richten ons op het EK vrouwenvoetbal in Engeland”, meldt de woordvoerder. De naam van ING zal nog wel op het shirt van de Oranje-spelers te zien zijn.

ING België beraadt zich nog

ING is ook een partner van onze Rode Duivels en het is nog maar de vraag of de bank straks in november en december als shirtsponsor van onze nationale ploeg te zien zal zijn. Het overleg daarover loopt nog.

In Nederland krijgt ING alvast navolging van nog een aantal andere voorname sponsors van Oranje. Ook de Nederlandse Loterij, Albert Heijn, KPN en Bitvavo reizen immers niet mee af naar Qatar. Sommige andere sponsors zeggen dan weer nog niet zeker te weten of ze wel reclame zullen maken rondom het toernooi.

Met de ‘boycot’ van de sponsors komt een deel van de kaarten voor de wedstrijden van Oranje - dat in een poule is opgedeeld met Senegal, Ecuador en… Qatar - opnieuw vrij. De Nederlandse voetbalbond zal die nu herverdelen onder supporters, eregasten en familieleden van spelers en staf.

MEER OVER DE RODE DUIVELS