©  AFP

“Wapens, wapens en wapens”: Oekraïense minister in Brussel voor smeekbede aan NAVO-landen

Oekraïne vraagt aan de NAVO-lidstaten om meer wapens te leveren om tegen de Russische troepen te vechten. “Ik kom drie dingen vragen: wapens, wapens en wapens”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba donderdag bij zijn aankomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel voor een vergadering met zijn ambtgenoten van het bondgenootschap.

jvh
Bron: BELGA

Volgens de minister heeft Kiev nood aan vliegtuigen, pantservoertuigen en luchtafweer. “Ik roep alle bondgenoten op om hun twijfel en terughoudendheid aan de kant te schuiven en aan Oekraïne alles te leveren wat het nodig heeft”, zei Koeleba. “Hoe sneller de wapens geleverd worden, hoe meer levens er zullen gered worden en hoe meer vernielingen zullen vermeden worden”, aldus Koeleba. Hij onderstreepte ook dat er met het oog op Oekraïne er geen onderscheid is tussen offensieve en defensieve wapens. Koeleba noemde landen die dat onderscheid maken, schijnheilig.

De minister uitte ook kritiek aan het adres van Duitsland. Dat land kan inzake wapenleveringen meer doen “gezien zijn reserves en capaciteiten”. Er wordt samengewerkt met de Duitse regering, maar het meest verontrustende probleem is het lange beslissingsproces in Berlijn. “Terwijl Berlijn tijd heeft, heeft Kiev geen tijd”, aldus Koeleba.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer