Oorzaak van salmonella-uitbraak in Belgische Ferrero-fabriek bekend: “De besmetting werd op 15 december ontdekt”

De oorzaak van de salmonella-uitbraak in de fabriek van Ferrero in Aarlen is een filter van twee grondstofreservoirs die verstopt was geraakt. Opmerkelijk is dat de besmetting al op 15 december ontdekt werd op de site en dat het bedrijf daar nu pas over communiceert.

Bron: BELGA

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van onder andere Kinder Surprise en Schokobons. De besmette chocolade wordt gefabriceerd in de Belgische fabriek in Aarlen, zo bleek na genetische analyse. Volgens de gezondheidsautoriteiten is het eerste geval op 7 januari gedetecteerd  in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 17 februari werden in verschillende landen besmettingen vastgesteld.

LEES OOK. Al zo’n 20 besmettingen in ons land: hoe gevaarlijk is salmonella en moet je al jouw Kinder-producten weggooien?

Samen met voedselveiligheidsautoriteiten onderzocht het bedrijf de oorsprong van de salmonellabesmetting. “In het kader van onze controlemaatregelen werd op 15 december salmonella ontdekt in de vestiging in Aarlen in België. Na een grondig onderzoek werd de oorzaak geïdentificeerd als een filter van twee grondstofreservoirs. Materialen en afgewerkte producten werden geblokkeerd”, klinkt het in een mededeling. Ferrero zegt de filter niet meer te gebruiken en de controles op de producten “aanzienlijk” te hebben verhoogd.

Of die filter inderdaad het probleem was, kan het federaal voedselagentschap (FAVV) voorlopig niet bevestigen of ontkennen. “Ons eigen onderzoek is nog volledig lopende”, zegt woordvoerster Hélène Bonte. “We willen een volledig beeld krijgen van de situatie daar, hoe het ontstaan en aangepakt is. Voorlopig gaan we daar dus niets over zeggen tot het onderzoek afgerond is.”

Niet verplicht

Opmerkelijk is dat FAVV niet op de hoogte was van de besmetting bij Ferrero in Aarlen. Bedrijven zijn immers niet verplicht om problemen als een salmonellabesmetting te melden. “Ze maken zelf een risicoanalyse en registreren het probleem intern”, legt Bonte uit. “Pas als er risico is voor de consument of andere bedrijven, wordt het gemeld. De interne registratie is wel verplicht, zodat het FAVV in gevallen als dit kan onderzoeken of de juiste stappen genomen zijn na de vaststelling.”

Dat is wat het FAVV op dit moment dus aan het doen is. Hoe snel resultaten van dat onderzoek verwacht kunnen worden, is niet duidelijk.

Test Aankoop vraagt nu aan het FAVV wanneer het op de hoogte was van de salmonella-uitbraak bij Ferrero. Test Aankoop erkent dat besmettingen met salmonellabacterieën kunnen gebeuren. “Wat echter niet aanvaardbaar is, is het feit dat Ferrero al van december vorig jaar op de hoogte blijkt te zijn van de situatie. In dat geval heeft de fabrikant kennelijk niet doortastend genoeg gereageerd”, klinkt het in een mededeling.

“Het lijkt erop dat Ferrero de zaak zo veel mogelijk stil heeft willen houden: enerzijds door een te bescheiden terugroeping, anderzijds door het probleem niet aan het FAVV te melden, noch het wereldkundig te maken”, verklaart woordvoerder Simon November.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen