© atv

Fire is Gold verlaat Linkeroever en trekt naar Borgerhout: nieuwe editie gaat door op Spoor Oost

Borgerhout, Linkeroever -

Dit jaar (hopelijk) geen vaccinatie- of testdorp meer op Spoor Oost, wel een massa feestgedruis. Het grootste hiphopfestival van ons land, Fire is Gold, laat namelijk weten de Schelde over te steken. Het verruilt het domein Middenvijver op Linkeroever voor Borgerhout. Belangrijkste reden daarvoor is de bereikbaarheid.

Elien Van Wynsberghe

Fire is Gold vond voor het eerst plaats in Vilvoorde en verhuisde in 2019 naar Antwerpen, waar het de opvolger werd van het ter ziele gegane Laundry Day festival. De afgelopen edities van Fire is Gold gingen telkens door op het domein Middenvijver op Linkeroever. Daar komt nu een einde aan. Op zaterdag 3 september strijkt het festival neer op Spoor Oost en verruilt het dus linkeroever voor rechteroever.

Hoofdreden is de bereikbaarheid, zegt Sami Abdou, woordvoerder van Fire is Gold. “We zijn op zoek gegaan naar een meer centrale locatie in Antwerpen die voor bezoekers uit alle uithoeken makkelijker te bereiken was. Spoor Oost voldoet helemaal aan die eis. Je hebt er vlakbij het Sportpaleis, de Lotto Arena en Trix. De evenementen daar brengen geregeld veel volk op de been. En dat werkt er prima. En behalve met de wagen is Spoor Oost ook met de tram en de fiets goed bereikbaar. Mobiliteitsgewijs is het er gewoon honderd keer beter dan Linkeroever”, zegt Abdou.

Vorig jaar was Damso de hoofdact van het festival. © Koen Bauters

Dat Spoor Oost een minder succesvol festival-verleden kent, schrikt de organisatie niet af. Eerder werd op de site Borgerwood georganiseerd, een festival dat ondanks een aanlokkelijke line-up nooit echt van de grond kwam en na vier edities werd stopgezet. “Maar Borgerwood was een opstartend festival”, zegt Abdou. “Wij gaan ondertussen al een aantal edities mee. Onze bezoekers zijn getriggerd. Bovendien verhuisden we eerder al van Vilvoorde naar Antwerpen en sindsdien wisten we ons bezoekersaantal te verdubbelen. We hebben er dus vertrouwen in. Daarnaast heeft Spoor Oost een aantal leuke faciliteiten zoals een skateplein en een basketbalveld. Zaken die we vorige edities integreerden in ons festival en die nu al aanwezig zijn. We gaan er een mooie plek van maken.”

Begin mei zal Fire is Gold het grootste deel van zijn line-up bekendmaken. “We blijven daarbij focussen op lokale hiphop, r&b en afro. Al valt Nederland ook onder die noemer, zeker nu we vorig jaar een groot Nederlands publiek wisten te trekken omdat de festivals daar toen niet mochten doorgaan. Ons doel is om dit Nederlandse publiek te behouden en zelfs op te schalen.” De ticketverkoop voor Fire is Gold is ondertussen van start gegaan. “We blijven gaan voor lage ticketprijzen. In tegenstelling tot veel andere festivals stijgen onze prijzen amper.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV