©  EPA-EFE

Oekraïense vraag om hulp wordt steeds groter: “Lever ons wat we nodig hebben, wij vechten voor jullie en onze vrijheid”

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft de verschillende lidstaten van de NAVO opgeroepen Oekraïne nu te helpen. “Of het zal te laat zijn en veel meer mensen zullen sterven”, zei Dmitro Koeleba bij een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

debn
Bron: BELGA

De Oekraïense minister was met een duidelijke boodschap naar de vergadering van zijn ambtgenoten van de NAVO-lidstaten gekomen: Oekraïne heeft wapens nodig. “Om de oorlog te winnen, heb je wapens nodig”, zei hij. “Ik denk dat Oekraïne een eerlijke deal voorstelt: jullie leveren ons alles wat we nodig hebben en wij zullen vechten voor onze veiligheid, maar ook voor die van jullie. Zodat president Poetin geen kans heeft om het artikel 5 te testen.”

Dat artikel van het Noord-Atlantisch Verdrag, de hoeksteen van de alliantie, bepaalt dat een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

De Oekraïner zei er niet aan te twijfelen dat zijn land de benodigde wapens zal ontvangen, maar dat het de vraag is wanneer die aankomen. “Ofwel helpen jullie ons nu, en ik spreek dan over dagen en niet over weken, of jullie hulp zal te laat komen”, zei Koeleba. “Veel mensen zullen hun huis of zelfs sterven en dorpen zullen verwoest worden als die hulp te laat komt.”

De minister verwees tijdens de persconferentie verschillende keren naar Boetsja, de voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar al 320 lichamen van gedode burgers zijn gevonden. “Om meer Boetsja’s te vermijden, moeten we praten en bekijken hoe we deze oorlog kunnen beëindigen”, zei hij. “Het is duidelijk dat de posities van de delegaties in de gesprekken bepaald worden door de successen van de respectievelijke legers op het terrein en de impact van de sancties tegen Rusland. Dat maakt ofwel hun, ofwel onze positie sterker.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER