Pink Floyd speelt voor het eerst sinds 1994 nieuw nummer, als steun voor Oekraïne 

De muziek is van Pink Floyd; de stem van de Oekraïner Andriy Khlyvnyuk, de tekst van een oude patriottische mars. De opbrengst van het nummer "Hey hey rise up" gaat naar humanitaire hulp voor de Oekraïense bevolking. Pink Floyd-boegbeeld David Gilmour voelt zich persoonlijk betrokken: zijn schoondochter is een Oekraïense.

"Hey hey rise up”: zo heet het nieuwe nummer van de groep Pink Floyd, de eerste muziek die ze als band hebben opgenomen sinds 1994, op basis van een honderd jaar oud patriottisch Oekraïens marslied. De stem is die van Andriy Khlyvnyuk van de Oekraïense groep BoomBox. 

BELUISTER: "Hey hey rise up" van Pink Floyd en Andriy Khlyvnyuk:

Na de Russische inval keerde zanger Andriy Khlyvnyuk terug uit de Verenigde Staten, waar hij met BoomBox op tournee was, en hij nam de wapens op. In uniform zong hij op een plein in Kiev een oud Oekraïens marslied, a capella. “Oi u luzi chervona kalyna" - vertaald als "De rode viburnum (een bloeiende struik, red.) in de wei buigt neer” - werd gecomponeerd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, voor een Oekraïens onderdeel van het Oostenrijks-Hongaars leger. 

Zo klinkt de soloversie van Andriy Khlyvnyuk, op straat in Kiev:

Sinds de Russische invasie  in Oekraïne van 24 februari 2022 is het lied via sociale media opgepikt als protestlied. Oekraïense kunstschaatsers dansten er op tijdens het recente WK en nog voor Pink Floyd maakte de Zuid-Afrikaanse muzikant The Kifness maakte er een remix van. 

David Gilmour van Pink Floyd leerde Andriy Khlyvnyuk hem en zijn band BoomBox al eerder kennen, bij een concert in 2015 in Londen. Hij gebruikte de stem van de zanger nu in het nummer "Hey hey rise up".

Om aan te tonen dat het totaal verkeerd is dat een supermacht een onafhankelijk democratisch land binnenvalt

Pink Floyd-voorman David Gilmour voelt zich persoonlijk betrokken: hij heeft een Oekraïense schoondochter en kleinkinderen. “Zoals zoveel anderen voelen we de woede en frustratie over deze gemene daad. Een vreedzaam, democratisch land dat wordt binnengevallen. Een bevolking die wordt vermoord door een van de grootmachten van de wereld.” 

Gilmour hoopt dat het nieuwe nummer veel steun zal krijgen. "Om geld in te zamelen voor humanitaire hulp, maar ook om steun te betuigen aan Oekraïne en te tonen dat het totaal verkeerd is dat een supermacht een onafhankelijk, democratisch land binnenvalt."  

Eerste nieuwe Pink Floyd-muziek sinds 1994

"Hey hey rise up" is de eerste nieuwe originele muziek die Pink Floyd  samen als band heeft opgenomen sinds "The Division Bell" uit 1994 en de eerste nieuwe release sinds het laatste Pink Floyd-album "The Endless River" uit 2014. Voor dit nummer spelen zanger en gitarist David Gilmour en drummer Nick Mason met bassist Guy Pratt en Nitin Sawhney op keyboards. De stem van Andriy Khlyvnyuk van de Oekraïense band BoomBox is er van op afstand bijgevoegd.

De zonnebloem bij het nummer verwijst naar de nationale bloem van Oekraïne. Die is het symbool van het verzet geworden.  

Meest gelezen