Copyright 2022 The Associated Press All rights reserved

Twee doden en zestien gewonden bij schietpartij in de Israëlische stad Tel Aviv

In de Israëlische havenstad Tel Aviv zijn donderdagavond twee doden en zestien gewonden gevallen bij een schietpartij in de uitgaansbuurt. De vermoedelijke dader werd na een urenlange klopjacht doodgeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten. De voorbije weken zijn er al meer doden gevallen bij terreuraanslagen in Israël en acties van het leger op de Westelijke Jordaanover. 

Volgens de eerste berichten zou er rond negen uur donderdagavond geschoten zijn in de Dizengoffstraat, een bekende uitgaansbuurt met restaurants en bars in de Israëlische havenstad Tel Aviv. Volgens de lokale variant van het Rode Kruis zijn daarbij zeker twee doden gevallen. Er zouden ook zestien gewonden zijn, van wie verschillende in kritieke toestand. "We vechten momenteel om levens te redden", zegt de directeur van het Ichilov-ziekenhuis aan het Franse persbureau AFP.

Er zou op verschillende plaatsen geschoten zijn. De vermoedelijke dader kon pas na een urenlange klopjacht door de stad gevat worden. De Israëlische veiligheidsdiensten troffen hem aan in de buurt van een moskee in Jaffa, ten zuiden van Tel Aviv. Er ontstond een vuurgevecht waarbij de verdachte werd doodgeschoten. Het zou om een Palestijn gaan uit de Westelijke Jordaanoever.

Videospeler inladen...
Israëlische militairen kammen de omgeving uit na de schietpartijen van vanavond.
Copyright 2022 The Associated Press All rights reserved

Over een motief is nog niets bekend, maar de voorbije weken is het geweld in de regio wel fors toegenomen na enkele terreuraanslagen, onder meer in de noordelijke stad Hadera, in Beersheva in het zuiden en Bnei Brak ten oosten van Tel Aviv. Daarbij zijn in totaal dertien Israëli's vermoord. Die aanslagen zouden zijn opgeëist door de terreurbeweging IS. 

Anderzijds zijn er ook een tiental Palestijnen gedood bij huiszoekingen en andere acties van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Het is daar ook opnieuw tot Palestijnse protesten tegen Israël gekomen. Voor moslims is het nu de vastenmaand Ramadan en dan lopen de spanningen in de streek doorgaans op. 

Vorig jaar leidde dat tot een nieuwe oorlog tussen Israël en de Palestijnse radicale moslimgroep Hamas in de Gazastrook. Daarbij zijn toen 255 mensen gedood. 

Meest gelezen