Dmitri Moeratov ©  AP

Russische Nobelprijswinnaar aangevallen met verf op trein: “Pak dit aan, voor onze jongens!”

De Russische journalist Dmitri Moeratov, vorig jaar nog een van de twee laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede, is op een trein aangevallen door een onbekende die rode verf over hem uitgoot. Dat meldt Novaya Gazeta, de krant waarvan Moeratov hoofdredacteur is. De verkeerspolitie is op zoek naar twee mannen, meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Woedende Russische influencers knippen peperdure handtassen van Chanel in twee

De 60-jarige Nobelprijswinnaar zat in de trein van Moskou naar Samara toen hij door een man werd aangevallen die hem toeriep “Moeratov, pak dit aan, voor onze jongens!”. Op de foto is te zien hoe Moeratovs gezicht, rechterkant van zijn bovenlichaam en armen onder de verf zitten. Ook in zijn compartiment in de trein is de verf overal beland. “Mijn ogen branden verschrikkelijk”, zegt Moeratov in zijn Novaya Gazeta.

De twee gezochte mannen stapten de treinwagon in met mondmaskers en deden zich voor als collega’s van de treinbegeleider. Een van hen betrad vervolgens het compartiment van Moeratov en goot rode verf over hem uit. Onmiddellijk daarna liep het duo de trein uit. Het vertrek van de trein werd uitgesteld.

Moeratov heeft altijd gezegd dat hij niet geïntimideerd zou worden. Recent schortte hij de publicatie van zijn krant op, vanwege de toenemende druk van de Russische autoriteiten die onafhankelijke journalistiek onmogelijk maken. Moeratov sprak zich al openlijk uit tegen de oorlog in Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Onderschepte gesprekken over gruwel in Boetsja doen het ergste vermoeden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER