© IF

Scheidsrechter redt leven van voetballer met hartstilstand

Een 27-jarige voetballer van het West-Vlaamse VV Aartrijke kreeg zondagmiddag tijdens de wedstrijd een hartstilstand. Hij overleefde dankzij de alerte scheidsrechter die meteen de reanimatie inzette.

dico

Zondagavond was scheidsrechter Kristof Declercq nog niet helemaal bekomen van wat hij tijdens de match Zerkegem-Aartrijke, in de West-Vlaamse vierde provinciale, meegemaakt had. Vijf minuutjes voor de rust, viel de verdediger Dries Vermote van Aartrijke achterover neer. “Mijn eerste idee was dat er een opstootje was geweest”, vertelt de ref. “Maar ik zag de benen van de jongeman op en neer schokken. Hij ademde amper nog.”

Dankzij een EHBO-cursus van acht uurtjes die hij vorig jaar bij de voetbalbond volgde, wist Kristof precies wat hij moest doen. “Ik ben onmiddellijk begonnen met de reanimatie. Ik kreeg snel hulp van de doelman en de moeder van een andere speler. Ook dankzij hen is de jongen wellicht gered.”

Dries Vermote werd uiteindelijk met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Brugge. Onder luid applaus van de supporters stapte de scheidsrechter dan het veld af. De speler ligt momenteel in een kunstmatige coma in het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge. Zijn toestand was gisteravond stabiel,

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer