Oud-kolonel en militair expert Roger Housen.
Volledig scherm
Oud-kolonel en militair expert Roger Housen. © VTM NIEUWS

Wat wil Rusland in oosten van Oekraïne bereiken? “Moskou heeft twee opties om offensief verder te zetten”

Rusland is er ruim een maand na de start van de invasie in Oekraïne nog niet in geslaagd grote steden als Kiev te veroveren. Het focust zich nu op de Donbas-regio in het oosten van het land. “Duizenden rupsvoertuigen” moeten daarvoor verplaatst worden. “Dat is een gigantische logistieke operatie”, analyseert oud-kolonel Roger Housen de oorlog in VTM NIEUWS. Maar wat willen de Russen in het oosten van Oekraïne nu eigenlijk gaan bereiken? “Moskou heeft twee opties om het offensief verder te zetten”, klinkt het.

63 reacties

  • Hugo hofmans

    2 jaar geleden
    Oekraïne, altijd maar Oekraïne. Oekraïne geef de strijd op en denk aan uw bevolking. Oekraïne terug als deel van Rusland, dan zijn wij er tenminste eindelijk vanaf. Het is een beetje genoeg geweest met dat corrupte land. Als ze bij Rusland hadden gebleven had niemand er last van gehad. Kijk nu, iedereen zit ermee. Het loopt hier ook overal al vol van die Oekraïne vluchtelingen. Plezant is anders.
  • Kristine Delacourt

    2 jaar geleden
    Paul Bowen, Oekraïne heeft het volste recht om dat te doen. Het is een rijk land, natuurlijk willen de Russen dat. Maar uiteindelijk gaat het enkel en alleen om wat de Oekraïners willen.
  • Wim Hermans

    2 jaar geleden
    Beste Johnny, mijn redenering is dat we via het nieuws nooit de waarheid zullen te weten komen. Alles is altijd eenzijdig gekleurd afhankelijk van de kant van het verhaal.
  • Willy van craen

    2 jaar geleden
    Vele van ons zijn vergeten dat ons land 2 x gered is van de Duitsers door landen van buiten Europa. Zoniet spraken wij nu duits. Nu is het Poetin die Hitlers dromen heeft. Denk hieraan voor je comentaar geeft wat het ook is.
  • paul bowen

    2 jaar geleden
    Wat willen de russen met de donbass? Misschien de €100 miljard aan shale gas dat daar onder de grond zit? Net zoals dat ze Crimea hebben laten annexeren voor de offshore olie reserves. Waarom doet onze media alsof rusland oorlog voert uit imperialistisch machismo terwijl het duidelijk om grondstoffen gaat? Exxon en shell sluiten contracten af met oekraine om aan de extractie te beginnen en plots valt rusland binnen? HALLO?