Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog Oekraïne

Live - Oekraïne. VS en EU akkoord over noodzaak nieuwe sancties • Duitsland heeft geen zware wapens meer om te sturen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.Beeld AP

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Hoe zal de ‘Slag om de Donbas’ eruitzien? ‘Rusland kan zijn zware militaire middelen er volop inzetten’

• ‘Het moreel is echt enorm, bij elk bombardement groeit de weerstand tegen Rusland’: Joanie de Rijke in Charkiv

• Britten sturen gepantserde raketlanceerders om Poetins vliegtuigen neer te halen: ‘Immense boost voor Oekraïense militaire capaciteit’

• ‘Zo’n openlijk protest hebben we al bijna twintig jaar niet meer gezien’: het rommelt tussen Poetin en de rijkste Russen

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten

    U kan hier verder lezen in de nieuwe liveblog.

  2. Stand van zaken

    Goedeavond. Dit zijn de belangrijkste recente ontwikkelingen in Oekraïne:

    • Het grote Russische offensief in het oosten van Oekraïne is in volle gang, met massale artilleriebeschietingen. Russische militairen zouden erin zijn geslaagd de Oost-Oekraïense stad Kreminna in te nemen. Tegelijkertijd claimt het Oekraïense leger de inname van Marjinka, net ten westen van de frontlijn nabij de stad Donetsk.

    • Ook zeggen de Oekraïners een Russische aanval op het zuiden van Izjoem afgeslagen te hebben.

    • De nog overgebleven Oekraïense militairen in de Azovstal-fabriek in Marioepol blijven zich verzetten. De Russische deadline voor strijders om het gebied te verlaten, is verstreken zonder dat mensen vertrokken zijn.

    • Op verschillende steden in de Donbas zijn er bombardementen uitgevoerd. In Donetsk en Loehansk zouden minstens acht burgers zijn omgekomen.

    • Ook bij bombardementen op Charkiv vielen verschillende doden en gewonden. Toch kan dat het moreel van de lokale bevolking niet breken, integendeel, zo stelt onze journaliste ter plaatse vast.

    • Het westen levert steeds zwaardere wapens. De Britten zouden gepantserde raketlanceerders sturen om het Oekraïense leger te ondersteunen. De Duitse strijdkrachten hebben daarentegen geen wapenvoorraden meer die ze kunnen sturen, zei bondskanselier Olaf Scholz vanavond. Hij suggereerde dat de Duitse industrie nog wel behulpzaam kan zijn met de productie van wapens die andere NAVO-partners willen sturen.

    • De Europese Unie en de Verenigde Staten bereiden een nieuw sanctiepakket voor. 

    • Twaalf personeelsleden van de Belgische ambassade in Moskou worden het land uitgezet. België onderzoekt ondertussen de mogelijkheid om forensische experts naar Oekraïne te sturen, om bewijsmateriaal van eventuele Russische oorlogsmisdaden te verzamelen.

    Wilt u mee zijn met het nieuws van de dag? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen:

  3. Nieuwe sancties op komst

    De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben "een brede consensus" bereikt over de noodzaak om de druk op het Kremlin op te voeren met nieuwe sancties. Dat verklaart de Italiaanse regering.

    De consensus kwam er na een nieuwe, digitale vergadering tussen verantwoordelijken van de VS, de EU en de G7, in aanwezigheid van de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, zo bevestigde ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. 

    Ze zei op Twitter dat de westerse sancties tegen Rusland "verstrengd" zullen worden. Ook zal de financiële en veiligheidssteun aan Oekraïne worden opgevoerd. "De wereldleiders zijn vastberaden verenigd in hun steun aan Oekraïne", klonk het.

    Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, bevestigde dat er gepraat is over extra steun voor Oekraïne. "De EU zal een solidariteitsfonds voor Oekraïne oprichten voor de onmiddellijke steun en heropbouw van een democratisch Oekraïne", schrijft hij op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Situatie rond Azovstal onduidelijk

    Een Russische deadline voor strijders om de belegerde stad Marioepol te verlaten, is verstreken zonder dat mensen het gebied hebben verlaten. Dat melden troepen die door Moskou gesteund worden.

    "Niemand gebruikte de nieuwe humanitaire corridor gevormd rond Azovstal voor burgers", zei woordvoerder Aleksej Nikonorov voor de pro-Russische separatisten aan het Russische staatsnieuwsagentschap RIA Novosti.

    Volgens de Russische televisie hadden wel 120 burgers de staalfabriek verlaten, waar naar verluidt Oekraïense strijders zich hebben verschanst.

    Eerder had het Russische leger een staakt-het-vuren van twee uur afgekondigd voor de fabriek en de Oekraïners opgeroepen hun wapens neer te leggen en de site te verlaten. Volgens Oekraïense media kunnen tot 1.000 militairen in de fabriek zitten, net als tot 2.500 burgers. 

    Volgens de Amerikaanse zender CNN had het Russische leger dinsdag de fabriek bestookt na het verstrijken van de deadline. Daarbij zouden ook zware bunkerbommen zijn gebruikt die zich doorheen gewapend beton kunnen boren.

    Een recent dronebeeld van de Azovstal-fabriek, waar de laatste Oekraïense militairen van Marioepol zich schuilhouden.Beeld via REUTERS
  5. Oekraïne claimt Marjinka, zegt dat Russisch offensief bij Izjoem is afgeslagen

    Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen een tegenaanval uitgevoerd in Marjinka. Dat plaatsje lag sinds 2015 vlakbij de frontlijn tussen Oekraïense strijdkrachten en pro-Russische separatisten. De herovering door de Oekraïners maakt duidelijk dat Rusland niet overal vorderingen weet te boeken.

    Ook zeggen de Oekraïners een Russische aanval op het zuiden van Izjoem afgeslagen te hebben. Die stad ligt strategisch, op een kruispunt van vier wegen tussen Charkiv en de Donbas, en aan twee zijden van de rivier de Siverski Donets. De Russen proberen al wekenlang heel Izjoem in handen te krijgen, maar zijn daar klaarblijkelijk nog niet in geslaagd.

    Als dat ze wel zou lukken, zou het een belangrijke overwinning zijn. Met een bevolking van 45.000 is Izjoem geen grote stad, maar van daaruit kan Rusland wel de Oekraïense strijdkrachten in de Donbas omsingelen.

    In andere delen van het land wordt hevig gevochten, met zware confrontaties rond Polohy, een kleine stad in de zuidelijke oblast Zaporizja. "De mannen houden de defensieve lijn, maar een grootschalige aanval door de vijand is aan de gang", zei gouverneur Oleksander Staroech.

  6. Geen zware wapens van Duitsland voor Oekraïne

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) blijft erbij dat zijn land geen zware wapens zal leveren aan Oekraïne. De Duitse strijdkrachten hebben geen wapenvoorraden meer die ze naar Oekraïne kunnen sturen als militaire hulp. Leveringen uit de voorraden van het Duitse leger zullen volgens de bondskanselier dan ook amper nog gebeuren. "Intussen moeten we toegeven dat de mogelijkheden die we hier hebben, op hun grenzen botsen."

    Scholz heeft Oekraïne wel beloofd directe defensieleveringen door de Duitse industrie te financieren. "We hebben de Duitse defensie-industrie gevraagd ons te vertellen, welk materiaal ze in korte tijd kan leveren", zei Scholz dinsdag in Berlijn. "Oekraïne heeft nu uit deze lijst een selectie gemaakt en wij stellen nu het nodige geld ter beschikking voor de aankoop."

    Het gaat om onder meer antitankwapens, luchtafweersystemen, munitie en ook "dat wat in een artilleriegevecht kan ingezet worden". "Het doel is om het Oekraïense leger zo te versterken dat ze de Russische aanval kunnen afweren", zei Scholz.

    Na een videoconferentie met de leiders van de G7-landen, de Europese Raad, de Europese Commissie en de NAVO veroordeelde hij ook het nieuwe Russische militaire offensief in het oosten van Oekraïne. Scholz herhaalde ook dat de NAVO geen conflictpartij in de oorlog zal worden.

  7. VN-chef Guterres roept op tot bestand tijdens orthodoxe Pasen

    VN-chef António Guterres heeft Oekraïne en Rusland opgeroepen de wapens vier dagen neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest. Hij veroordeelde het jongste offensief van de Russen, die daarmee een grote regio tussen het pro-Russische oosten van Oekraïne en de rivier de Dnipro in handen willen krijgen.

    Guterres zei dat de Russen in plaats van nieuw leven en Pasen te vieren, in de aanval gaan. De strijdende partijen zouden van donderdag tot en met paaszondag een wapenstilstand in acht moeten nemen. Pasen is een tijd van vernieuwing, wederopstanding en hoop, aldus Guterres. Naar schatting 60 procent van de Oekraïners en 42,5 procent van de Russen noemt zich orthodox christen.

    De oosters-orthodoxe kerken stemmen hun feestdagen niet af op de gregoriaanse kalender (die in het Westen wordt gebruikt), maar op de juliaanse kalender. Feestdagen als Kerstmis en Pasen vallen daardoor iets later. De Grieks-orthodoxe kerk houdt wel de gregoriaanse kalender aan en vierde Pasen daarom afgelopen weekend.

    Oekraïense vluchtelingen bij de Paasmis in een Grieks-orthodoxe kerk in het Slowaakse dorpje Litmanova.Beeld Getty Images

     

  8. België wil forensische experts naar Oekraïne sturen

    België onderzoekt de mogelijkheid om forensische experts naar Oekraïne te sturen, om bewijsmateriaal van eventuele Russische oorlogsmisdaden te verzamelen. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de marge van een overleg met de Nederlandse premier Mark Rutte. Het gaat volgens De Croo om "de eerste stap die ervoor moet zorgen dat barbaren vervolgd kunnen worden".

    De regeringen van België en Nederland bespraken in Gent hoe ze onder meer op het vlak van defensie nauwer kunnen samenwerken. Alle initiatieven in die zin gebeuren tegen de achtergrond van de Russische inval in Oekraïne. De Croo en Rutte zijn het erover eens dat alles in het werk moet worden gesteld om straffeloosheid te vermijden.

    Beide landen steunen daarom het onderzoek van het Internationaal Strafhof en de door de VN-Mensenrechtenraad opgerichte onderzoekscommissie, die een sleutelrol spelen bij het verzamelen van bewijsmateriaal. België onderzoekt of het forensische experts kan sturen, zei De Croo. Het oorlogsgeweld, de moorden, de verkrachtingen..., wat in Oekraïne gebeurt, "is te vergelijken met de donkerste pagina's in onze geschiedenis", zei De Croo. "Het is hartbrekend te zien dat dit nog kan in Europa."

    De Croo brak opnieuw een lans voor een leidende rol van Europa bij de wederopbouw van Oekraïne. Die fase kan volgens de premier gebruikt worden om Oekraïne te helpen bij zijn "westerse aspiraties". Ook Rutte zit op die lijn: "Je zou de wederopbouw kunnen gebruiken om te helpen bij de strijd tegen corruptie, om voor meer persvrijheid te zorgen, om de rechtsstaat te versterken."

    Volgens De Croo en Rutte is het aan de Europese Commissie om concrete voorstellen te doen. Dinsdag lekte uit dat de Commissie aan een fonds zou werken om de wederopbouw van Oekraïne mee te financieren.

    Premier Alexander De Croo en zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte.Beeld Wannes Nimmegeers
  9. Polen opent containerdorpen voor binnenlandse vluchtelingen in Oekraïne

    De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft vandaag een containerdorp geopend voor binnenlandse vluchtelingen in Lviv. Het dorp, dat plaats gaat bieden aan ruim 300 vluchtelingen, is gebouwd door Polen. In de komende tijd moeten er meer van dat soort dorpen verschijnen.

    "We doen er alles aan om Oekraïense kinderen en vrouwen te beschermen", aldus Morawiecki. "Er komen meer van dit soort dorpen. Hier vinden 300 tot 350 mensen onderdak, in heel Lviv wordt dat 5.000. Onze gezanten zullen naar de steden rondom Kiev reizen om dezelfde dorpen op te bouwen."

    Door bombardementen en gevechten zijn veel huizen en andere gebouwen in Oekraïne beschadigd of verwoest. Meer dan 7 miljoen Oekraïners hebben huis en haard verlaten, maar zijn nog steeds in het land.

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Moederbedrijf Facebook in beroep tegen Russisch verbod

    Meta Platforms, het moederbedrijf van de sociale media Facebook en Instagram, heeft in Rusland beroep aangetekend tegen een door de rechter opgelegd verbod. De diensten zouden namelijk "extremistische activiteiten" hebben ontplooid. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

    Facebook en Instagram werden op 21 maart verboden. De sociale media weigerden om berichten te verwijderen die kritisch waren over de Russische inval in Oekraïne en hielden zich ook niet aan een wet die het gebruik van de term ‘oorlog’ voor het conflict verbiedt. Rusland noemt de inval zelf een "speciale militaire operatie". WhatsApp, dat ook eigendom is van Meta Platforms, mocht wel gewoon actief blijven.

    Beeld AFP
  11. Griekenland neemt Russische olietanker in beslag

    Griekse autoriteiten hebben een Russische olietanker in beslag genomen bij het eiland Evia. Door nieuwe sancties van de Europese Unie wegens de oorlog in Oekraïne is het havens in lidstaten verboden om schepen onder Russische vlag toegang te verlenen.

    De bijna 250 meter lange tanker Pegas werd voor de kust bij het stadje Karystos in beslag genomen, meldde het Griekse ministerie voor Scheepvaart. Het schip had negentien Russische bemanningsleden aan boord. De lading ruwe olie die het schip vervoerde, is volgens de kustwacht niet in beslag genomen.

    De EU bepaalde dat autoriteiten in een lidstaat Russische schepen onder voorwaarden toch mogen toelaten als dat noodzakelijk is voor de aankoop van olie of gas. Ook voor de aanvoer van onder andere humanitaire goederen, medicijnen en landbouwproducten zijn uitzonderingen mogelijk.

    De Russische olietanker Pegas in Marmara Ereglisi, in het westen van Turkije, in januari 2022.Beeld REUTERS
  12. Twaalf personeelsleden van Belgische ambassade in Moskou worden land uitgezet

    Twaalf personeelsleden van de Belgische ambassade in Moskou worden het land uitgezet. Dat bevestigt FOD Buitenlandse Zaken dinsdag, dat de beslissing "betreurt".

    "Dit besluit is volstrekt ongerechtvaardigd en ongegrond, aangezien deze personeelsleden hun functie uitoefenen met volledige inachtneming van hun diplomatieke accreditatie en van het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke relaties", klinkt het in een reactie van Buitenlandse Zaken.

    Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte eerder op de dag bekend dat het Belgisch diplomatiek personeel als vergeldingsmaatregel tot persona non grata wordt uitgeroepen. Ze krijgen tot 3 mei de tijd om het land te verlaten.

    De beslissing "vermindert de diplomatieke vertegenwoordiging van ons land in Rusland (twee derde van het ambassadepersoneel), onze operationele capaciteiten en draagt bij tot de versterking van het internationale diplomatieke isolement van Rusland", aldus FOD Buitenlandse Zaken nog.

  13. IMF: Oekraïense economie krimpt met 35 procent

    De oorlog in Oekraïne weegt op de groei van de mondiale economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor 2022 nog 3,6 procent groei van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is 0,8 procentpunt minder dan de vorige prognose van begin dit jaar. De Oekraïense economie zou met meer dan een derde krimpen.

    De Russische economie zou met 8,5 procent krimpen dit jaar, die van Oekraïne met maar liefst 35 procent. De prognoses zijn drastisch pessimistischer dan voorheen, met een verlies van respectievelijk 11,3 en 38,5 procentpunten.

    Voor de prognoses van Oekraïne benadrukt het IMF de onzekerheidsfactor. Het is bijvoorbeeld onmogelijk precieze gegevens over de schade aan de economie te becijferen. Maar gezien de vernietiging van infrastructuur op grote schaal en de miljoenen ontheemden, verwacht de instelling een zeer "strenge" krimp. Zelfs indien de oorlog binnenkort gedaan zou zijn, blijft er nog jarenlang economische schade, klinkt het. Voor Rusland wordt verwezen naar de impact van de vele sancties.

  14. Drie doden bij nieuwe bombardementen op Charkiv (Oekraïense gouverneur)

    Zeker drie mensen zijn gedood bij nieuwe Russische bombardementen op Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

    Er zijn ook 21 gewonden gevallen, aldus gouverneur Oleg Sinegoebov op Telegram. Hij verduidelijkte, geciteerd door de Oekraïense zender Hromadske, dat de aanvallen gebeurden op vier residentiële wijken in de stad.

    "De intensiteit van de bombardementen op Charkiv is toegenomen", aldus nog Sinegoebov, die aan de inwoners vroeg om te schuilen en niet de straat op te gaan.

    Maandag zijn volgens de autoriteiten vijf mensen gedood en vijftien anderen gewond geraakt bij Russische bombardementen op Charkiv. De avond voordien waren er zes doden en 24 gewonden gevallen.

    Bij het begin van het Russische offensief was Charkiv dagenlang het decor van zware gevechten, maar de stad bleef steeds onder controle van de Oekraïense troepen.

  15. Tsjechisch bedrijf gaat Oekraïense tanks repareren

    Oekraïense tanks die in de oorlog met Rusland beschadigd zijn geraakt, kunnen binnenkort naar Tsjechië worden gebracht voor reparatie. Het Tsjechische ministerie van Defensie kondigde vandaag aan dat een Tsjechische wapenproducent met fabrieken in Tsjechië en Slowakije een contract heeft getekend met de Oekraïense overheid.

    Kleine reparaties zullen nog steeds in Oekraïne plaatsvinden, maar Tsjechische bedrijven gaan volgens het ministerie "uitgebreide werkzaamheden" uitvoeren, waaronder grondige reparaties en voorbereidingen om materieel in langdurige opslag klaar te maken voor inzet.

    Tsjechië is een van de landen die het meest actief steun heeft geleverd aan Kyiv. Naast kleine wapens, raketwerpers en munitie stuurde het vorige week een aantal T-72 tanks en pantservoertuigen naar Oekraïne.

  16. Opnieuw gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne

    Bij een vijfde gevangenenruil met Rusland zijn zestig gevangengenomen Oekraïense soldaten en zestien burgers vrijgelaten. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.

    Onder de militairen die terugkeren, zouden onder meer tien Oekraïense officieren zitten. Het is onbekend hoeveel en welke Russische soldaten zijn vrijgelaten bij de ruil.

    De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.Beeld REUTERS
  17. Rusland: ‘Burgers in staalfabriek Marioepol moeten worden vrijgelaten’

    Het Russische ministerie van Defensie eist dat Oekraïne maatregelen treft om de burgers in de staalfabriek van Marioepol te evacueren. In de schuilkelder van het complex zouden volgens Oekraïense autoriteiten naast soldaten ongeveer 2.000 burgers hun toevlucht hebben gezocht voor de aanhoudende bombardementen in de havenstad.

    Als dat daadwerkelijk het geval is, moeten er maatregelen worden genomen om hen veilig te evacueren, aldus het Russische ministerie. Rusland zei eerder op de dag dat er een humanitaire corridor is geopend bij de staalfabriek in Marioepol voor de Oekraïense soldaten die zich vrijwillig willen overgeven.

    Op het terrein bij de Azovstal-fabriek zijn naar verluidt nog duizenden strijders aanwezig die van plan zijn tot de laatste man te zullen doorvechten. Zondag negeerden de soldaten een Russisch ultimatum om zich voor het middaguur over te geven. De Russen hebben nu opnieuw een ultimatum gesteld: Oekraïense soldaten die hun wapens neerleggen, mogen de fabriek veilig verlaten. Als ze zich niet overgeven volgt ‘een catastrofale situatie’, meldt het Russische ministerie.

    De Azovstal-fabriek in Marioepol wordt onder vuur genomen door Rusland.Beeld Reporters / Cover Images
  18. Belgische diplomaten moeten Rusland verlaten

    Moskou verklaart Belgische en Nederlandse diplomaten als persona non gratae. Ze moeten tegen 3 mei Rusland verlaten. De maatregel geldt als vergelding voor de Russen die eerder werden uitgezet door ons land en Nederland.

  19. Rusland: ruim 1.200 doelwitten aangevallen in Oost-Oekraïne, ministers bevestigen ‘nieuwe fase’ in oorlog

    De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken stelt dat er een nieuwe fase is aangebroken in de oorlog met Oekraïne. Het gaat om een belangrijk moment in de ‘speciale militaire operatie’, aldus Lavrov in een interview met een Indiase nieuwszender.

    De minister doelt daarmee op het langverwachte Russische offensief in oosten van Oekraïne. De Oekraïense president Zelensky zei gisteravond al dat de Russen begonnen zijn aan de strijd om de Donbas, die Moskou lange tijd heeft voorbereid.

    Rusland bevestigt dat nu. De Russische defensieminister Sergei Shoigu zei vandaag dat er afgelopen nacht ruim 1.200 Oekraïense doelen, waaronder een Oekraïens gevechtsvliegtuig, zijn geraakt door de Russische troepen. Volgens de minister wordt ‘het plan om de volksrepublieken Donetsk en Loehansk te bevrijden’ stapsgewijs uitgevoerd.

    In de afgelopen weken, na er niet in te zijn geslaagd de regio Kiev in handen te krijgen, heeft de Russische militaire campagne zich opnieuw geconcentreerd op de Donbas-regio, dat sinds 2014 gedeeltelijk wordt gecontroleerd door pro-Russische separatistische troepen.

    Oekraïense militairen in het oosten van het land.Beeld REUTERS
  20. Kremlin: niet gemachtigd om over schip Moskva te praten

    Het Kremlin is niet gemachtigd om over de gezonken kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, te praten. Dat zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Ook over het lot van de bemanningsleden zegt het Kremlin geen details te kunnen vrijgeven, ondanks oproepen van familieleden om met informatie te komen.

    "Alle communicatie gaat via het ministerie van Defensie. Wij mogen niets vrijgeven", aldus de woordvoerder.

    De Moskva ging volgens het Kremlin vorige week ten onder na een explosie van munitie aan boord. Oekraïne zei het schip naar de kelder te hebben gejaagd door voltreffers van twee raketten. Rusland heeft gezegd dat alle ruim vijfhonderd bemanningsleden zijn gered na de ontploffing op woensdag. Oekraïne hield echter vol dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, onder wie de gezagvoerder van het oorlogsschip.

    Ouders en andere familieleden van meerdere bemanningsleden hebben op sociale media en via verklaringen aan Russische en buitenlandse media laten weten dat zij geen contact krijgen met hun kinderen. Ze eisen dat de waarheid naar boven komt.

    Lees ook. Van de Moskva tot Zelensky die nog leeft: Rusland blijft militaire blunders opstapelen

  21. ‘Russische inname van Marioepol bemoeilijkt vredesonderhandelingen’

    De Russische bezetting van de Oekraïense havenstad Marioepol heeft de vredesonderhandelingen tussen beide landen verder gecompliceerd. Dat meldt de Oekraïense adviseur Michajlo Podoljak aan persbureau Reuters.

    Moskou rekent er volgens hem op dat het nieuwe offensief in Oost-Oekraïne uiteindelijk de positie van Rusland aan de onderhandeltafel zal versterken. Maar volgens de onderhandelaar heeft de ‘tragedie’ in Marioepol de vredesbesprekingen alleen maar bemoeilijkt. ‘Het is lastig te zeggen wanneer de directe onderhandelingen weer van start gaan', aldus Podoljak.

  22. Rusland stelt opnieuw ultimatum aan Oekraïense strijders in staalfabriek Marioepol

    Rusland heeft een nieuw ultimatum gesteld aan de Oekraïense strijders die zich op het terrein van de omsingelde staalfabriek Azovstal in Marioepol bevinden. De "nationalistische strijders en buitenlandse huurlingen" krijgen vanaf 12.00 uur (11.00 uur Belgische tijd) de kans om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Hun leven zal dan gespaard worden, zo zegt het Russische ministerie van Defensie.

    Oekraïne had eerder nog kritiek geuit op Rusland wegens de weigering om een humanitair corridor in te stellen, die aan burgers de mogelijkheid moet geven om de staalfabriek te verlaten. Volgens de Oekraïense diensten hebben niet enkel strijders, maar ook heel wat burgers hun toevlucht tot de fabriek gezocht.

    Moskou had eerder verklaard dat de berichten over de aanwezigheid van vrouwen, kinderen en andere burgers niet kloppen. Maar nu wordt er wel een kans tot overgave geboden om "zuiver humanitaire principes".

    Nog volgens de verklaring van het Russische ministerie van Defensie zou om 13.00 uur (lokale tijd) contact tussen Moskou en Kiev tot stand worden gebracht. Een half uur later moet dan een lokaal staakt-het-vuren worden ingesteld. Van 14.00 tot 16.00 uur krijgen de soldaten en huurlingen dan de mogelijkheid om zonder wapens de fabriek te verlaten. 

    Op sociale media worden dronebeelden gedeeld van de staalfabriek waarop rookwolken te zien zijn. Afgelopen nacht meldde het Oekraïense leger al dat Russische troepen de Azovstal-fabriek in Marioepol bombarderen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Stand van zaken

    Goedemiddag. Dit zijn de belangrijkste recente ontwikkelingen in Oekraïne:

    • Het lang gevreesde Russische offensief in het oosten van Oekraïne is begonnen. "Een heel groot deel van het hele Russische leger is nu gewijd aan dit offensief", aldus de Oekraïense president Zelensky

    • Russische militairen zouden erin zijn geslaagd de Oost-Oekraïense stad Kreminna in te nemen. Volgens de gouverneur van de regio wordt er geschoten op burgers die proberen te vluchten

    • Bij Russische bombardementen in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk zouden minstens acht burgers zijn omgekomen

    • Het is voor de derde dag op rij niet gelukt om humanitaire corridors in te stellen in Oekraïne

    • Volgens The New York Times is het zeer waarschijnlijk is dat het Oekraïense leger clustermunitie heeft ingezet om Russische troepen te verjagen

    • De Russische president Poetin heeft gisteren een brigade van Russische soldaten gepromoveerd die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Boetsja

    • WHO: sinds het begin van de oorlog zijn er 136 aanvallen geweest op zorginstellingen in Oekraïne. Minstens 73 mensen hebben hun leven verloren bij deze aanvallen en 52 mensen raakten gewond

    Wilt u mee zijn met het nieuws van de dag? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen.

  24. Russen veroveren Oost-Oekraïense stad Kreminna

    Russische militairen zouden erin zijn geslaagd de Oost-Oekraïense stad Kreminna in te nemen. De Russen zijn gisteren begonnen aan het langverwachte offensief in de Donbas, in het oosten van het land. Inwoners van de regio's Donetsk en Loehansk zijn door lokale autoriteiten opgeroepen te evacueren.

    "Momenteel zijn we de controle over de stad Kreminna kwijt en vinden er grondgevechten plaats", zei de regionale gouverneur van Luhansk, Sergiy Gaiday, maandagavond in een verklaring op zijn officiële Telegram-kanaal.

    "De Russen schieten op mensen die proberen Kreminna te verlaten", voegde hij eraan toe. Hij beweerde dat vier mensen werden gedood toen ze in hun eigen voertuig probeerden te vluchten.

    Bij de beschietingen werden huizen, een sportcomplex en andere gebouwen verwoest. Ook in de nabijgelegen steden Rubizne en Lysychansk werd stevig gevochten. In Lysychansk werd het gebouw van de regionale politieafdeling verwoest, waarna zes agenten in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

    Kreminna, dat voor het uitbreken van de oorlog bijna 20.000 inwoners telde, ligt ongeveer 50 km ten noordoosten van Kramatorsk, het administratieve centrum van de regio, en wordt door de Russen beschouwd als strategisch doelwit.


  25. Frankrijk wil Europees importverbod op Russische olie

    Frankrijk wil dat de EU stopt met de import van Russische olie. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire op radiozender Europe 1. President Macron zou aansturen op een Europees embargo. "Hopelijk kunnen we de komende weken onze Europese partners ervan overtuigen om te stoppen met Russische olie", aldus Le Maire.

    Zelensky riep westerse politici al meermaals op om de import van Russische grondstoffen te verbieden. Het uitblijven van een Europees embargo op Russische olie kost volgens de Oekraïense president dagelijks mensenlevens. Door de miljarden die Rusland binnenhaalt met de export van olie hoeft het Kremlin de vredesbesprekingen met Oekraïne niet serieus te nemen, aldus Zelensky.

  26. Opnieuw geen humanitaire corridors in Oekraïne

    Voor de derde dag op rij is het Oekraïne en Rusland niet gelukt om humanitaire corridors in te stellen. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.

    Gisteren liet de vicepremier weten dat het ‘om veiligheidsredenen’ niet mogelijk is om de humanitaire corridors in te stellen. Door aanhoudende beschietingen zou het te gevaarlijk zijn om burgers veilig uit de belegerde gebieden te halen. Op de berichtendienst Telegram laat Veresjtsjoek vandaag weten dat de hevige beschietingen in de Donbas-regio aanhouden.

    Oekraïne en Rusland overleggen dagelijks over het instellen van de vluchtroutes. Sinds het begin van de Russische invasie werden duizenden burgers via de humanitaire corridors geëvacueerd ondanks aanhoudende gevechten. Het is nog onduidelijk waarom het nu voor de derde dag op rij niet lukt om de humanitaire corridors in te stellen.

    Beeld Getty Images
  27. Rusland meldt Oekraïense beschieting van Russisch dorp

    Russische autoriteiten hebben in de regio Belgorod aan de grens met Oekraïne een nieuwe beschieting gemeld. Deze keer is het dorp Golovtsjino getroffen, zei gouverneur Vjatjeslav Gladkov op Telegram. Er zijn vernietigingen en een vrouw raakte gewond.

    Het dorp bevindt zich op 50 km van Belgorod waar volgens Moskou begin april twee Oekraïense gevechtshelikopters een olieopslagplaats hebben beschoten en in brand gezet. Kiev heeft het bericht bevestigd noch ontkend.

  28. In beeld: Boetsja rouwt na gruweldaden

    In Boetsja, ten noordwesten van Kiev, kan er eindelijk gerouwd worden. Op beelden is te zien hoe Oekraïners afscheid nemen van hun geliefden op een gigantische begraafplaats.

    Boetsja werd het symbool van de gruwelijkheid van dit conflict nadat er honderden lichamen van burgers op straat werden aangetroffen na de Russische terugtrekking op 30 maart. De plaats is een startpunt geworden voor internationale onderzoeken naar mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen.

    Beeld AP
    Beeld Getty Images
    Beeld ANP / EPA
    Beeld AFP
    Beeld Getty Images
  29. Russisch vliegtuig maakt omweg van 15.000 km door Europees vliegverbod

    Een vliegtuig dat vanuit Moskou uitgezette Russische diplomaten uit Spanje en Griekenland moest ophalen, heeft een omweg van 15.000 km moeten maken vanwege het Europese vliegverbod voor Russische toestellen. Dat meldt The Guardian op basis van vlieggegevens van FlightRadar.

    Volgens de website maakten Spanje en Griekenland eenmalig een uitzondering voor het vliegtuig om het luchtruim binnen te komen, maar handhaafden andere Europese landen wel het verbod. Daardoor werd de totale lengte van de vlucht 15.163 km, net iets minder dan 's werelds langste vlucht tussen Singapore en New York, aldus de site.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. ‘Oekraïne heeft zeer waarschijnlijk clusterbommen ingezet’

    Volgens The New York Times is het zeer waarschijnlijk is dat het Oekraïense leger clustermunitie heeft ingezet om Russische troepen te verjagen. Het leger zou de clusterbommen begin maart hebben afgevuurd in het Oekraïense dorp Gusarivka, blijkt uit onderzoek ter plaatse van de Amerikaanse krant. Het doel was om het gebied in de regio van Charkiv in Oost-Oekraïne te heroveren op de Russen.

    Hoewel er geen doden zouden zijn gevallen, is de inzet van clustermunitie door Oekraïne toch schokkend. Clusterbommen zijn zeer omstreden wapens die honderden kleinere bommen verspreiden over een groot gebied. Aanvallen met een clusterbom hebben daardoor weinig precisie, terwijl de kans op slachtoffers en schade groter is. Meer dan honderd landen hebben toegezegd deze wapens nooit te gebruiken, maar Rusland en Oekraïne hebben de betreffende overeenkomst niet ondertekend.

    Rusland is er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne al meerdere malen van beschuldigd clusterbommen te hebben gebruikt, onder meer door onderzoekscollectief Bellingcat en mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Zelf ontkennen de Russen de inzet van deze wapens. De Oekraïense autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het onderzoek.

    Lees ook. ‘Grote kanonnen’ naar Oekraïne: met deze nieuwe wapens moeten de Russen gestopt worden

  31. Poetin eert soldaten die verdacht worden van oorlogsmisdaden in Boetsja

    President Vladimir Poetin heeft een brigade van Russische soldaten gepromoveerd die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Boetsja. De soldaten zouden onder degenen zijn geweest die een bloedbad hebben aangericht in de voorstad van Kiev, waar honderden dode burgers op straat en in verschillende massagraven werden gevonden. De 64e gemotoriseerde infanteriebrigade krijgt de eretitel 'garde' vanwege "enorme heldenmoed en vasthoudendheid van haar leden".

    Een journalist van de Britse krant The Guardian deelde de bekendmaking van de promotie op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Begin april kwamen de onthutsende beelden uit Boetsja naar buiten. De plaats is een startpunt geworden voor internationale onderzoeken naar mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen. Vorige week arriveerden Franse forensische experts in Boetsja om de Oekraïense autoriteiten te helpen vast te stellen wat er precies is gebeurd. Ook de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, heeft de getroffen plaats bezocht.

    Luister ook naar onze podcast. ▶ De belangrijkste lessen uit Boetsja: ‘Schrikwekkend hoe de propaganda van Poetin tot bij ons doorsijpelt’

  32. Rusland neemt wraak voor haar gezonken kruiser: raketaanvallen in heel Oekraïne, ‘Marioepol veroverd’

    Rusland worstelt met het zinken van zijn kruiser Moskva. Het verlies van het vlaggenschip van de Zwarte Zee-vloot is een gevoelige nederlaag, en president Vladimir Poetin heeft gezworen wraak te nemen. In dat licht worden nu de verhevigde raketaanvallen van zondag gezien op belangrijke steden in heel Oekraïne.

    Lees het volledige artikel.

    Een beeld dat online circuleert toont de brandende Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot dat vorige week zonk.Beeld .
  33. Russen bombarderen staalfabriek waarin burgers zich schuilhouden

    Rusland is begonnen met het bombarderen van een staalfabriek in Marioepol, waar de laatste inwoners van de stad, onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden, zich schuilhouden. De laatste Oekraïners die zich nog in de stad begeven, weigeren zich over te geven, zei de commandant van het ultranationalistische Azov-regiment van de Nationale Garde maandag.

    "De Russen weten van de burgers, maar desondanks blijven ze op de fabriek schieten", zei Denys Prokopenko, wiens soldaten het opnemen tegen het Russische leger in de belangrijkste zuidelijke havenstad. Rusland schat dat ongeveer 2.500 Oekraïense militairen en 400 buitenlandse huursoldaten zich in de stad hebben ingegraven.

    Volgens schattingen van Oekraïne zijn er al zo'n 21.000 mensen gedood in Marioepol. 

    Een gewonde vrouw wordt weggevoerd in Marioepol.Beeld Photo News
  34. WHO: 136 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten in Oekraïne

    Sinds het begin van de Russische invasie zijn er 136 aanvallen geweest op zorginstellingen in Oekraïne. Dat zegt secretaris-generaal van de VN António Guterres op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Minstens 73 mensen hebben hun leven verloren bij deze aanvallen en 52 mensen raakten gewond.

    Internationale gezondheidsorganisaties hebben alarm geslagen dat de verwoesting van gezondheidsfaciliteiten ertoe leidt burgers geen toegang hebben tot essentiële zorg. Vorige maand riepen de WHO, Unicef ​​en het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) Rusland in een verklaring op om te stoppen met de ‘afschuwelijke’ aanvallen op de gezondheidszorg.

  35. Oekraïense strijdkrachten: Russisch offensief in het oosten is begonnen

    Volgens het Oekraïense leger is Rusland begonnen met het verwachte offensief in het oosten van het land. "Er zijn signalen van de start van het offensief in de oostelijke operationele zone", zei de generale staf deze avond in Kiev. De nadruk zou daarbij liggen op de regio's Charkiv en Donetsk.

    Ook de gouverneur van de regio Loehansk, Sergej Gajdaj, sprak van Russische aanvallen. "De controle over de stad Kreminna is zojuist verloren gegaan. Er zijn straatgevechten." Het is niet meer mogelijk om het stadje te evacueren. "De situatie wordt elk uur erger." In Kreminna bevinden zich nog ongeveer 4.000 van de 18.000 inwoners. Er werd ook zwaar gevochten rond de steden Rubizhne en Popasna.

    Volgens de legerleiding gaat ook de strijd om de strategisch gelegen havenstad Marioepol door. Ook staat in het bericht dat Rusland de regels van het internationaal humanitair recht blijft schenden en initiatieven om burgers te evacueren blokkeert.

    Sinds de Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van de hoofdstad Kiev, zijn de aanvallen in het oosten van het land heviger geworden. Eerder vandaag claimde Rusland dat de stad Marioepol is gevallen, maar daarna kwamen berichten naar buiten dat er nog altijd wordt gevochten. Charkiv, de tweede stad van het land, ligt zwaar onder vuur. Zondag vielen daar zeker vijf doden door Russische beschietingen. 

  36. Oekraïne: tot 30 procent van alle infrastructuur vernietigd

    Tijdens de Russische invasie is volgens de Oekraïense autoriteiten 20 tot 30 procent van de infrastructuur in het land vernietigd. "Praktisch alle onderdelen van onze transportinfrastructuur hebben op een of andere manier schade geleden", zei de minister van Infrastructuur, Oleksander Kubrakov, tegen persbureau Reuters.

    Volgens de autoriteiten ligt de schade op bijna 100 miljard dollar. Er zouden onder meer zo’n 300 bruggen op nationale wegen zijn beschadigd of vernield. Niet alleen wegen, maar ook veel huizen en andere gebouwen hebben schade opgelopen. De totale materiële schade wordt geschat op 500 miljard dollar, omgerekend ongeveer 460 miljard euro. 

  37. Stand van zaken

    Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

    • Volgens het Oekraïense leger is Rusland begonnen met het verwachte offensief in het oosten van het land. De nadruk zou daarbij liggen op de regio's Charkiv en Donetsk.

    • Na het verstreken ultimatum tot overgave gaat de Russische aanval op Marioepol verder. Volgens de Oekraïense buitenlandminister hebben de Russische troepen nu besloten 'om de stad met de grond gelijk te maken'.

    • Op de westelijke stad Lviv zijn deze ochtend verschillende raketten afgevuurd. Daarbij zouden minstens 7 doden en 11 gewonden zijn gevallen - onder de slachtoffers is ook een kind.

    • Twee Britse gevangenen vragen op Russische staatstelevisie om een ruil met de pro-Russische politicus en vriend van Poetin Viktor Medvedtsjoek. Ook Medvedtsjoek zelf vraagt in een andere video om zichzelf te laten ruilen voor Oekraïense militairen en burgers die vastzitten in Marioepol.

    • President Vladimir Poetin heeft een brigade van Russische soldaten gepromoveerd die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Boetsja.

    • Oekraïens president Zelensky pleit intussen voor meer wapenleveringen aan zijn land. "Het lot van levens hangt ook af van degene die wapens kunnen leveren, maar het niet doen."

    • Voor de tweede dag op rij is het Oekraïne en Rusland niet gelukt om humanitaire corridors in te stellen.

    • VN: Sinds de Russische inval op 24 februari zijn al meer dan 4,9 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht.

    Wilt u mee zijn met het nieuws van de dag? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft nu niets te missen.

  38. Zelensky hoopt 'komende weken' statuut van kandidaat-lidstaat van EU te krijgen

    De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag in Kiev aan de Europese ambassadeur in zijn land, Matti Maasikas, de eerste documenten overhandigd om een toetreding tot de Europese Unie aan te vragen. Het staatshoofd hoopt "in de komende weken" het statuut van kandidaat-lidstaat te krijgen. "Ons volk maakt, diep vanbinnen, mentaal al langer deel uit van Europa", zei Zelensky.

    Doorgaans duurt het jaren om het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU te krijgen. Zelensky toonde zich tevreden dat Brussel de kans gaf aan Oekraïne om de procedure "binnen enkele weken of maanden" al te starten. Hij had het over "een belangrijk signaal" van de vriendschap tussen Kiev en Europa.

    De integratie van een land in de EU is een langdurig proces waarbij de kandidaat-lidstaat hervormingen moet doorvoeren om dichter aan te leunen bij de Europese regelgeving. Ze gaat gepaard met complexe onderhandelingen over allerlei thema's en concrete criteria waaraan een land moet voldoen, zoals politieke stabiliteit en een functionerende markteconomie. Alle lidstaten moeten een toetreding ook unaniem goedkeuren.

    Acht lidstaten - Tsjechië, Letland, Litouwen, Estland, Bulgarije, Polen, Slovakije en Slovenië - riepen in een open brief eerder al op om de besprekingen over een Oekraïense toetreding tot de EU op te starten. Een aantal West- en Zuid-Europese landen, waaronder België, Nederland, Italië en Spanje, zouden terughoudender zijn. 

    Lees ook. ‘De hoekstenen van onze veiligheid zijn onder onze voeten weggezakt’: Zweden en Finland nemen de bocht richting NAVO

  39. Poetin geeft promotie aan brigade die in Boetsja opereerde

    President Vladimir Poetin heeft een brigade van Russische soldaten gepromoveerd die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Boetsja. De soldaten zouden onder degenen zijn geweest die een bloedbad hebben aangericht in de voorstad van Kiev, waar honderden dode burgers op straat en in verschillende massagraven werden gevonden. De 64e gemotoriseerde infanteriebrigade krijgt de eretitel 'garde' vanwege "enorme heldenmoed en vasthoudendheid van haar leden".

    Een journalist van de Britse krant The Guardian deelde de bekendmaking van de promotie op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Begin april kwamen de onthutsende beelden uit Boetsja naar buiten. De plaats is een startpunt geworden voor internationale onderzoeken naar mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen. Vorige week arriveerden Franse forensische experts in Boetsja om de Oekraïense autoriteiten te helpen vast te stellen wat er precies is gebeurd. Ook de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, heeft de getroffen plaats bezocht.

    Luister ook naar onze podcast.  ▶ De belangrijkste lessen uit Boetsja: ‘Schrikwekkend hoe de propaganda van Poetin tot bij ons doorsijpelt’

  40. Geen vooruitgang in onderhandelingen in zicht volgens Kremlin

    Er is nog altijd geen vooruitgang in zicht in de onderhandelingen tussen Kiev en Moskou over een einde aan de oorlog in Oekraïne. Dat heeft het Kremlin vandaag gezegd.

    Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen. Al verscheidene weken onderhandelen Moskou en Kiev over een einde aan de gevechten, maar die leverden tot nog toe nog maar weinig op.

    Volgens Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische regering, is er ook geen vooruitgang in de gesprekken in zicht, zo zei hij aan persbureau Interfax. Hij wijst daarvoor naar de Oekraïense delegatie, die volgens hem meerdere keren van standpunt veranderde. Peskov benadrukte ook dat de "speciale militaire operatie", zoals het Kremlin naar de oorlog in Oekraïne verwijst, volgens plan verloopt.

  41. Britse gevangenen vragen op Russische staatstelevisie om ruil met vertrouweling Poetin

    Twee Britten die in Oekraïne gevangen zijn genomen door de Russen hebben op de Russische staatstelevisie gevraagd om een gevangenenruil met de pro-Russische politicus en vriend van Poetin Viktor Medvedtsjoek.

    Het is onduidelijk in hoeverre de twee Britten, Shaun Pinner en Aiden Aslin, vrijuit konden spreken. Mogelijk werden ze onder druk gezet. In het fragment vragen ze de Britse premier Boris Johnson om de ruildeal te regelen. Pinner en Aslin werden recentelijk opgepakt toen ze aan Oekraïense zijde vochten in Marioepol.

    Later op de dag verscheen er een video, vrijgegeven door de Oekraïense veiligheidsdienst, waarin Medvedtsjoek vraagt om zichzelf te laten ruilen voor Oekraïense militairen en burgers die vastzitten in de belegerde havenstad. Ook hier is het onduidelijk of Medvedtsjoek onder druk werd gezet.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Medvedtsjoek, een Oekraïense pro-Russische politicus, zat sinds vorig jaar onder huisarrest vanwege landverraad maar ontsnapte drie dagen na de Russische invasie in Oekraïne. Vorige week wist de Oekraïense geheime dienst hem na een lange klopjacht op te pakken.

    De Oekraïense autoriteiten maakten direct na de arrestatie duidelijk dat ze Medvedtsjoek zo snel mogelijk willen ruilen voor krijgsgevangenen. Het Kremlin reageerde daar in eerste instantie afwijzend op. Bij monde van woordvoerder Dmitri Peskov zei de Russische regering dat het ‘onduidelijk’ was of Medvedtsjoek zelf wel wilde dat Rusland zich met zijn vrijlating zou bemoeien.

  42. ▶ Eerste beelden opgedoken van zinkend Russisch vlaggenschip Moskva

    Voor het eerst zijn er beelden verschenen van het zinkende Russische vlaggenschip Moskva. Op sociale media staan meerdere foto’s en een video van enkele seconden waarop het schip te zien is terwijl er donkere rook uit opstijgt en het slagzij maakt.

    Lees meer.

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Meer dan 4,9 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht

    Sinds de Russische inval op 24 februari zijn al meer dan 4,9 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Dat blijkt uit cijfers die het hoog commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft gepubliceerd. Zowat 90 procent van hen zijn vrouwen en kinderen: de Oekraïense autoriteiten verbieden mannen tussen de 18 en 60 jaar om het land te verlaten, om te kunnen vechten.

    Het gros van de vluchtelingen - 2,78 miljoen - stak volgens de gegevens van UNHCR de grens over naar Polen. Daarnaast trokken er 743.900 naar Roemenië, 461.500 naar Hongarije, 423.900 naar Moldavië, 337.300 naar Slovakije en 23.500 naar Wit-Rusland. Vooral vanuit de landen die deel uitmaken van de Schengenzone - Polen, Hongarije en Slovakije - reizen veel vluchtelingen door naar andere landen in Europa. 

  44. Oekraïne: dodental Lviv loopt op naar zeven, zeker elf mensen gewond

    Het dodental van de raketaanvallen op de West-Oekraïense stad Lviv is inmiddels opgelopen naar zeven. Ook zouden er ten minste elf mensen gewond zijn geraakt. Dat hebben Oekraïense autoriteiten deze middag bekendgemaakt. Volgens de gouverneur van de regio is één van de gewonden een kind.

    In totaal zouden er volgens Oekraïense autoriteiten vijf raketten zijn neergekomen op Lviv. Drie zouden militairen infrastructuur hebben geraakt, zeker één andere zou zijn neergekomen op een garage waar banden worden verwisseld. Volgens de burgemeester van Lviv zou ook een hotel ernstig zijn beschadigd door een van de raketten. Daar verbleven naar verluidt vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne.

    De voorbije weken werd de stad, die op zowat 50 km van de grens met Polen ligt, al enkele keren getroffen door Russische luchtaanvallen. De aanvallen waren vooral gericht op militaire doelen nabij de stad, waaronder ook een luchthaven, en maakten tot maandag geen dodelijke slachtoffers. De stad ligt ver van het front en bleef tot dusver relatief gespaard.

    Vanwege de nabijheid bij de Poolse grens werd Lviv een belangrijke stad voor vluchtelingen. 

  45. Oekraïense buitenlandminister: "Marioepol bestaat niet meer"

    In een uitzending van 'Face the Nation' op de Amerikaanse tv-zender CBS sprak de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba over de situatie in havenstad Marioepol. "De situatie is zowel militair nijpend als hartverscheurend. De stad bestaat niet meer", zei Koeleba. Het Oekraïense leger blijft echter vechten volgens de minister, "maar het gedrag van het Russische leger in Marioepol wijst erop dat ze besloten hebben om de stad met de grond gelijk te maken."

  46. Politiechef Marioepol: ook veel burgers in staalfabriek

    Naast Oekraïense troepen zitten ook veel burgers op het terrein van een staalfabriek in het belegerde Marioepol. Een politiechef meldt dat de burgers schuilen voor Russische aanvallen. De havenstad is grotendeels ingenomen door het Russische leger, de laatste verdedigers zouden zich verschansen op het fabrieksterrein.

    ‘De burgers vertrouwen de Russen niet. Ze zien wat er in de stad gebeurt en daarom blijven ze op het fabrieksterrein’, zei de politiechef tegen lokale staatstelevisie. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Naar verluidt zitten in ieder geval duizenden militairen op het enorme terrein met ondergrondse faciliteiten.

    In Marioepol zijn volgens de politiechef nog ongeveer 100 duizend burgers. Er is daar al weken geen elektriciteit, gas en watertoevoer. Ook is er bijna geen voedsel meer. De stad telde voor de oorlog ongeveer 430 duizend inwoners. De meeste mensen zijn gevlucht, maar er zijn ook veel doden gevallen. De burgemeester zei vorige week dat in de stad zo’n 21 duizend burgers waren omgekomen.

    Marioepol ligt voor Rusland op een strategisch belangrijke locatie. Door de stad en het omliggende gebied te veroveren, kan Rusland een landverbinding maken tussen het schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en pro-Russische gebieden in het oosten van Oekraïne.

    De verwoesting in Marioepol is enorm na de aanhoudende Russische aanvallen.Beeld REUTERS
  47. Ook andere steden onder vuur

    Niet alleen in het oosten van het land, waar de nieuwe frontlijn tussen Rusland en Oekraïne zich bevindt, zijn er meldingen van bombardementen en gevechten. Ook honderden kilometers verderop worden aanvallen gerapporteerd. 

    Vannacht zou ook de hoofdstad Kiev opnieuw onder vuur zijn genomen door Rusland.

     En ook in het Westen van Oekraïne was het afgelopen nacht onrustig. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC vanuit Lviv. Een reporter ter plaatse zegt dat de stad vannacht opgeschrikt werd door explosies. 

    De Oekraïense autoriteiten bevestigden achteraf dat de stad getroffen werd door vijf raketten. Het is niet direct duidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen. De hulpdiensten zijn volgens de burgemeester op pad gestuurd.

    Een presidentiële adviseur heeft de aanval veroordeeld. ‘Vijf krachtige raketaanvallen tegelijkertijd op de civiele infrastructuur van het oude Europese Lviv’, schreef hij op Twitter. ‘De Russen gaan door met barbaarse aanvallen op Oekraïense steden vanuit de lucht, waarbij ze cynisch aan de hele wereld hun ‘recht’ verklaren om Oekraïners te vermoorden.’

    Lviv is eerder het doelwit geweest van aanvallen, maar minder vaak dan andere steden. De stad, niet ver van de grens met Polen, is daarom een toevluchtsoord voor vluchtelingen geworden. Meerdere landen hebben vanwege de oorlog hun ambassades van Kyiv naar het veiligere Lviv verhuisd.

  48. Stand van zaken

    Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

    • Rusland heeft Oekraïense strijders in Marioepol een ultimatum gegeven om zich over te geven. Dat ultimatum is inmiddels verlopen, maar de Oekraïeners hebben de witte vlag niet gehesen.

    • Het Russische leger meldt inmiddels de strategische stad te hebben ingenomen, maar toch wordt er nog gevochten: gisteravond werden er opnieuw raketaanvallen uitgevoerd op de stad. Oekraïne ontkent dat Marioepol is gevallen.

    • In een videoboodschap herhaalde Oekraïens president zijn pleidooi voor meer wapens: "Het lot van levens hangt ook af van degene die wapens kunnen leveren, maar het niet doen."


  49. Zelensky roept landen op meer wapens te sturen

    De Oekraïense president Zelensky heeft een oproep gedaan voor meer wapens. Zelensky beschreef elke vertraging als "toestemming voor Rusland om de levens van Oekraïners te nemen". Dat zei de Oekraïense president in zijn laatste videoboodschap zondagavond laat. "Het lot van Oekraïne hangt van de wapenleveringen af", stelde Zelensky. "Het lot van levens hangt ook af van degene die wapens kunnen leveren, maar het niet doen "

    Zelensky liet ook weten dat er in de afgelopen vier dagen door Russische beschietingen in de noordoostelijke stad Charkiv 18 mensen gedood zijn en meer dan honderd gewond geraakt.

  50. Oekraïne meldt nieuwe raketaanvallen op Marioepol

    Volgens de Oekraïense generale staf is de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Marioepol zondagavond opnieuw gebombardeerd door Russische raketten en bommen. Dat is vooral in de buurt van de haven en de staalfabriek Azovstal het geval. Op het terrein van die fabriek zouden de laatste Oekraïense strijdkrachten in Marioepol zich schuilhouden.

    Het Russische leger kondigde zaterdag aan dat het Marioepol na een wekenlange belegering had ingenomen. Moskou stelde vervolgens een ultimatum: de verdedigers van Marioepol zouden zich om uiterlijk 13.00 uur (onze tijd) moeten overgeven, met de belofte dat hun levens zouden worden gespaard. Dat ultimatum is inmiddels verstreken.

    De Oekraïense premier Denis Sjmihal ontkende zondag op de Amerikaanse nieuwszender ABC dat Marioepol in Russische handen was gevallen. Hij benadrukte ook dat de Oekraïense soldaten er "tot de laatste snik" zullen blijven vechten.