Hoe kan je brood best bewaren in de diepvries?
Soms koop je een vers brood dat superlekker smaakt, maar simpelweg te veel is om in één weekend tijd op te krijgen. Is het bewaren van dat vers brood in de diepvriezer dan een goed idee? En verandert dat iets aan de voedingsstoffen van het brood of niet? Proefbakker Dirk Braeckman licht toe. “Je bewaart het zelfs het best in de originele papieren broodzak.”
Proefbakker Dirk Braeckman is alvast duidelijk op de vraag of je een brood mag invriezen: “Ja, dat kan", aldus de bakker. En dat heeft veel te maken met de structuur van een goed brood. Daarom eerst dit: “Het water dat in een brood zit, gaat na een tijdje via de korst uit het deeg verdampen. Na een dag is die korst dan ook al een stuk minder krokant geworden.”
Je kan ervoor zorgen dat het water in het deeg langer vastgehouden wordt door dat deeg op voorhand perfect te kneden. “De gluten in de bloem moeten immers een soort van netwerk vormen”, zegt Braeckman. “Of dat zo is, merk je als je een stukje van je deeg neemt. Als je het tot een vliesje kan uitrekken dat egaal en transparant is zonder dat het scheurt, is het deeg in orde. De professionele bakker heeft daar natuurlijk geen problemen mee, bij de thuisbakker is dat niet altijd het geval. Die kneedt het deeg wel eens onvoldoende uit. Ook gebruik je best (professionele) actieve vetstoffen – in plaats van margarine – die ervoor zorgen dat de wanden van het glutennetwerk sterk blijven, waardoor het brood langer vers blijft.”
De verdamping doet haar werk
Dat glutennetwerkje en het gebruik van actieve vetstoffen maken dat een vers brood perfect kan worden ingevroren. “Mijn tip: doe dat meteen nadat je het brood gekocht hebt”, zegt Braeckman. “En bewaar het in de typische broodzak. Die heeft een parafinelaagje dat de lucht in de zak houdt, waardoor het verdampte water uit het brood binnen de broodzak blijft. Meer en meer zie je het gebruik van plastieken broodzakken. Ik zelf ben er geen fan van, want dat is nefast voor de korst. Als je het brood invriest, doe dat binnen pakweg een uur na aankoop, dan is de verdamping nog maar minimaal.”
Na het ontdooien van vers brood is het nog in perfecte conditie. Broodproducten zoals sandwiches zullen na het ontdooien zelfs malser geworden zijn.
Vetstof bepaalt
“Na het ontdooien is zo’n vers brood nog in perfecte conditie. Natuurlijk speelt hier weer hetzelfde effect: de korst wordt door de verdamping snel minder krokant, het kruim blijft wél helemaal goed omdat er nog ruim voldoende water aanwezig.” En, voegt Braeckman toe: “Broodproducten met meer vetstof, zoals sandwiches, zullen na het ontdooien helemáál perfect zijn, ze zullen zelfs malser geworden zijn omdat het verdampte water de hier gewenste malse korst nog zachter maakt. Dat is ook zo bij melkbrood en rozijnenbrood. Dat komt omdat ook die soorten een hoger vetgehalte hebben dan een gewoon brood, dat in principe twee tot drie procent vet bevat.”
Tweede keer invriezen
Pistolets, baguettes en sommige meergranenbroden zijn dan weer minder geschikt om in te vriezen. Braeckman: “Pistolets en baguettes omdat ze na het ontdooien hun typische kenmerk, de krokante korst, kwijt zijn. Je zou ze nog kunnen ontdooien, even in een voorverwarmde oven steken en direct opeten. Bij meergranenbroden geven granen, pitten en sommige graansoorten een minder stabiel netwerk, waardoor de kruim soms na het ontdooien kan brokkelen.”
En het brood een tweede keer invriezen? Is dat een goed idee? “Niet echt aan te raden”, zegt de proefbakker. “De voedingsstoffen – al het goede van tarwe en vezels – en het water, de gist en actieve vetstoffen zullen nog in het brood zitten. Je gaat dus niet dood van zo’n brood. Maar het krokantje van een heerlijke korst heb je dan zeker niet meer. Echte kwaliteit zal je dus niet meer hebben.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Oud brood op overschot? Gooi het niet weg, maar maak er één van deze 5 recepten mee: “Ook pistolets zijn nog bruikbaar”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om een paar dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Geen zin meer om het in de vorm van boterhammen met beleg op te eten? Foodblogger Elise Van de Poele deelt 5 recepten waarmee je die harde stukjes brood toch nog lekker kan opwerken. Of het nu over oud stokbrood of kleine broodjes gaat: met alles valt nog iéts aan te vangen. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven