Brittney Griner, in het shirt van haar Amerikaanse team Phoenix Mercury ©  AFP

Hoe zou het zijn met Brittney Griner, de Amerikaanse basketster die al bijna twee maanden in de cel zit in Rusland?

Over enkele weken gaat de Amerikaanse basketcompetitie WNBA van start, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk zonder een van haar beste speelsters zijn: Brittney Griner van Phoenix Mercury. De 2m06 grote center-speelster zit al sinds de start van de oorlog in Oekraïne vast, nadat op de luchthaven van Moskou een flesje cannabisolie werd aangetroffen. Al meer dan een maand is er geen of nauwelijks nieuws over haar situatie en de Amerikaanse regering doet er ook het zwijgen toe.

joro
Bron: BBC

In de aanloop naar de Russische invasie in Oekraïne besloten heel wat buitenlandse profbasketsters Rusland, waar veel speelsters enkele maanden naartoe trekken wanneer de competitie in hun land stilligt, te verlaten. Zo goed als alle Amerikaanse en Europese basketsters (waaronder Emma Meesseman) slaagden daar in, behalve één: Brittney Griner (31), nota bene één van de allerbeste speelsters in de Amerikaanse competitie.

In haar bagage werd op de luchthaven van Moskou een flesje cannabisolie aangetroffen door de Russische douane. Het bezit daarvan is in Rusland een misdaad waar potentieel tien jaar cel op staat. Het laatste echte teken van leven van Griner dateert al van meer dan een maand geleden: een foto, vermoedelijk vanuit een politiekantoor in Moskou waarin ze poseert voor een meetlat en een papier vasthoudt met daarop haar naam gekribbeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Gijzelaar van Poetin door flesje cannabisolie: Amerikaanse basketbalster zit in Russische cel wegens ‘drugssmokkel’

Al snel groeide de vrees dat de basketbalvedette als gijzelaar wordt gebruikt door het Russische regime. Zo zou de atlete in een gevangenenruil betrokken kunnen worden of als ‘chantagemiddel’ kunnen dienen.

Bijna twee maanden na haar arrestatie is er bitter weinig geweten over de toestand van Griner. Enkele weken geleden besliste een rechtbank in Moskou nog om haar arrestatie te verlengen tot 19 mei, zo meldde het staatsagentschap Tass.

“Niet erg constructief”

Zowel het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de WNBA als familie en vrienden van Griner houden de lippen sinds haar arrestatie stijf op elkaar. De woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki kreeg maandag op de dagelijkse persbriefing nog een vraag voorgeschoteld over Griner. Het is “doorgaans niet erg constructief” info te verschaffen over Amerikaanse staatsburgers die worden vastgehouden in het buitenland, zei ze. “Het kan, zo leren we uit het verleden, een negatieve impact hebben om hen weer veilig thuis te krijgen.”

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken liet wel weten dat een medewerker van het Amerikaanse consulaat op 23 maart de mogelijkheid kreeg om een bezoek aan Griner te brengen in de cel. “We zijn nauw betrokken bij deze zaak en in regelmatig contact met de advocaten van mevrouw Griner”, liet de medewerker zich nog ontvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER