Van witte pasta tot speltpasta: welke is het gezondst? “Zeker in macaroni met kaas en hesp of spaghetti bolognese maakt de soort een verschil”
Wie een spaghetti bolognese wil klaarmaken, heeft vandaag de keuze uit witte pasta, volkorenpasta, een speltvariant of zelfs eentje op basis van linzen. Welke variant is daaruit dan de meest gezonde keuze? En wat is nu eigenlijk de aanbevolen hoeveelheid pasta per persoon? Diëtiste Sanne Mouha neemt de verschillende soorten onder de loep. “Als je niet glutenvrij moet eten, is die glutenvrije pasta al zeker geen aanrader.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
-
Jobat
Drie op de vier pensioengerechtigden in Japan blijft werken: hoe komt dat?
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
Voor één liter olijfolie betaal je volgens Testaankoop vandaag 31,3 procent meer dan vorig jaar, een serieuze stijging. Hoe komt dat? Is een goedkope fles olijfolie nu een erge miskoop? En hoe kies je binnen je budget de gezondste, meest kwalitatieve fles in de supermarkt? Olijfoliesommeliers Philippe Bruyninckx en Guy Hendrickx geven advies: “Het is het voedselproduct waar het meest mee gefraudeerd wordt.” -
HLN Shop
Oortjes versus hoofdtelefoon: zo kies je de juiste optie voor onderweg, op het werk en tijdens het sporten
Overal waar je komt, zie je wel mensen die naar muziek luisteren. Sommigen slenteren rond met compacte oortjes, terwijl anderen gaan voor een lijvige hoofdtelefoon. Als je nog geen ervaring hebt met het aanschaffen van beide audiogadgets, kan het lastig zijn om te beslissen welke van de twee jouw geld waard is. Met deze tips van HLN Shop vind je de beste optie. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Waarom stinkt je urine na het eten van asperges? En heeft iedereen daar last van?
-
PREMIUM
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen"
Zaterdag klimt het kwik naar een warme 24 graden, volgens het KMI. Terrasjes zullen ongetwijfeld volstromen en veel mensen houden het dan niet bij water, frisdrank of een mocktail. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit wat day drinking met je lichaam doet en geeft tips om het ongewenste effect van alcohol te verminderen: “Alle middeltjes op het internet zijn kwakzalverij.” -
PREMIUM
Wijnkelder steeds minder populair, maar Fleur (46) en Geert (64) hebben er wél nog een: “De grootste kost is de wijn zelf”
Steeds meer mensen hebben thuis een uitgebreide wijncollectie, maar de manier van bewaren verschilt. De wijnkelder is minder populair en een wijnkoelkast of -kluis worden vaker gebruikt. Geert Suy (64) en Fleur Verougstraete (46) hebben wél nog een kelder. Hoe begonnen ze daaraan? En hoeveel is die waard? Samen met sommelier Dries Corneillie tippen ze negen basisregels om wijn te bewaren. “Minder dan 70 procent luchtvochtigheid droogt de wijn en de kurk uit.” -
Livios
“In dit geval veroorzaakt klimop geen schade”: zo pluk je louter voordelen van deze plant