"Verdwenen" middeleeuwse charters over Rotselaar, Nieuwrode en Groot-Bijgaarden duiken op veiling op

Het Rijksarchief van Gent heeft op een veiling charters ontdekt uit de 13e, 14e, en 15e eeuw. Het gaat om belangrijke documenten uit Rotselaar, Nieuwrode en Groot-Bijgaarden. De charters zullen opgenomen worden in het Rijksarchief van Leuven, waar ze worden gedigitaliseerd. 

De middeleeuwse documenten waren in de loop der jaren uit allerlei archieven "verdwenen". Ze werden ontdekt nadat die door een veilinghuis te koop werden aangeboden. Op vraag van het Rijksarchief van Gent werden ze uit de veiling gehaald en gerecupereerd.

Het gaat om historische documenten uit Rotselaar, Nieuwrode en Groot-Bijgaarden met soms belangrijke informatie in. In een charter van de heer van Rotselaar voor de abdij Vrouwenpark bijvoorbeeld wordt de eerste wijngaard in die regio beschreven. Dat document dateert van 1264.

Archieven zijn voor iedereen

Het Rijksarchief controleert geregeld wat er allemaal wordt aangeboden op veilingen en controleert of die stukken wel verkocht mogen worden. "Het zijn archieven die van ons allemaal zijn", zegt Marc Carnier van het Rijksarchief van Gent. "Daarom vinden wij het belangrijk dat die documenten niet verhandeld worden, zodat iedereen ze kan raadplegen."

De middeleeuwse charters zijn nu opgenomen in het Rijksarchief van Leuven, waar ze beschreven en gedigitaliseerd zullen worden. Zo blijven de historische momenten goed bewaard en kan iedereen ze bekijken en consulteren.

Meest gelezen