ATV

Kennedytunnel dit paasweekend dicht richting Nederland: verwacht fileleed blijft (voorlopig) beperkt

Antwerpen -

Dit laatste weekend van de paasvakantie wordt de Kennedytunnel afgesloten in de richting van Nederland. Dat is nodig om de dwarsgoten te vervangen. In de richting van Gent blijft de tunnel open. Zoals verwacht leiden de werken zaterdagmiddag al voor de nodige opstopping en fileleed, maar de hinder blijft voorlopig beperkt. De langste files staan aan de Waaslandtunnel.

Patrick Van de Perre

Tijdens een controle merkte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schade op aan de dwarsgoten die gebruikt worden voor de afwatering in de tunnel. Ze vangen het water op dat buiten op het wegdek valt en in de tunnel loopt.

“Om de ophoping van water in het midden van de Kennedytunnel te voorkomen, moeten de dwarsgoten dringend worden vernieuwd. Dat gebeurt in het paasweekend, wanneer er in principe minder verkeer op de wegen is dan tijdens weekdagen. Toch vragen we iedereen om de omgeving van de Kennedytunnel richting Nederland te vermijden”, zegt Katrien Kiekens, woordvoerster van AWV.

Katrien Kiekens. ©  BFM

Drukste van Vlaanderen

De Kennedytunnel is de drukste tunnel van Vlaanderen en verwerkt op een gemiddelde werkdag zo’n 75.000 voertuigen in elke richting. Ook in het weekend passeren er nog 70.000 auto’s per rijrichting.

De Kennedytunnel is afgesloten sinds vrijdagavond 15 april om 21u tot de ochtend van paasmaandag. Waarschijnlijk zal de tunnel op 18 april rond 5u opnieuw open zijn. De laatste dag van de sluiting zal er overigens weinig werfactiviteit zichtbaar zijn. Dat komt omdat het beton 36 uur moet uitharden alvorens er terug kan worden overgereden.

 ©  BFM

 ©  BFM

Liefkenshoektunnel tolvrij

Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de werken in de Kennedytunnel voor flink wat hinder op de weg gaan zorgen en roept op om de omgeving van de tunnel richting Nederland en het knooppunt Antwerpen-West te vermijden. Richting Gent blijft de tunnel dus wel toegankelijk voor doorgaand verkeer.

Verkeer vanuit Oost- en West-Vlaanderen kan omrijden via de E34 en de R2. Bovendien wordt de Liefkenshoektunnel tolvrij gemaakt. Verkeer naar het oosten van het land rijdt best om via Brussel.

Weggebruikers die tijdens het weekend geen alternatieve route kiezen, dreigen zich op de E17 vast te rijden in een lange file met flink oplopende wachttijden. Dat de afsluiting wellicht ernstige verkeershinder met zich zal meebrengen, heeft ook te maken met het feit dat de omleiding naar de E34 en de R2 bij Antwerpen-West slechts over één rijstrook loopt.

 ©  BFM

Drukte valt mee

Zaterdagvoormiddag lijkt het fileleed voor de tunnelmond nog goed mee te vallen. “We zijn blij dat velen de boodschap hebben opgepikt en blijkbaar een alternatief kiezen”, meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Dus (voorlopig) slechts beperkte file op E17 bij Antwerpen-West. Op de omleidingen E34 en R2 is het drukker dan normaal, maar geen file!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De gesloten Kennedytunnel zorgt rond de middag vooral voor problemen in de Waaslandtunnel, meldt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. Daar zijn files tot een half uur. De politie vraagt bezoekers die richting het centrum van Antwerpen om de tunnel te mijden en de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Vrachtwagens die de tunnel in willen, worden gecontroleerd. Zij dienen de Liefkenshoektunnel te nemen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen