©  BELGA

Premier De Croo: “Rusland is vijand van EU geworden”

“De Europese Unie staat voor alles waar Rusland niet van houdt, zoals democratie. Wij vechten zaken uit met woorden, niet met wapens.” Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op Radio 1. De Croo bezocht de afgelopen dagen vier landen aan de oostgrens van de NAVO. “We verdedigen ons samen. Daarom is het belangrijk om te tonen aan de oostelijke landen dat we trouwe partners zijn.”

Over sancties houdt de premier dezelfde lijn aan: ze moeten Rusland treffen, en niet onze eigen economie. “Met recessie in Europa helpen we niemand”, zegt hij. Daarom pleit hij voor een stapsgewijze aanpak. Hij zei ook dat onafhankelijk worden van Russische olie en gas een belangrijke doelstelling blijft, maar dat niet met een ‘big bang’ kan gebeuren. “Ruslands doel is immers destabiliseren”, zegt De Croo.

Via gedetailleerde sancties, onder meer via betaaldienst Swift, slagen westerse landen er al in om stokken in de wielen van Poetins oorlogsmachine te steken, voegde hij toe. “Rusland heeft een langetermijnvisie. Daarom moeten we ons niet blindstaren op de militaire moeilijkheden van Rusland vandaag. We moeten er van uitgaan dat dit een lange oorlog wordt”, zei de premier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER