Kiev komt opnieuw in het Russische vizier

Kiev, 8 april ©  Anadolu Agency via Getty Images

Het Russisch ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat Rusland meer en grotere raketaanvallen gaat uitvoeren op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de Russen gaat het om een reactie op Oekraïense sabotage op Russisch grondgebied.

Dario Van Fleteren

De eerste berichten uit Kiev bevestigen de communicatie van de Russen. In Kiev zijn sinds vannacht opnieuw explosies te horen. Getuigen vertellen ook aan persagentschap Reuters dat ze de ontploffingen zagen. Het zou gaan om de zwaarste bombardementen sinds Rusland zich op de Donbas-regio focust.

De Russen zeggen dat ze met hun acties van vannacht een Oekraïense Mi-8 helikopter uit de lucht hebben gehaald. Die zou volgens de Russen het dorp Klimovo in de Russische Brjansk-regio hebben aangevallen. Verder claimt Rusland dat ze dertig Poolse huurlingen hebben getroffen met hun jongste aanvallen.

In de nacht van donderdag op vrijdag zouden de Russen ook een fabriek hebben getroffen die de Neptunus-raketten maakt. Gisteren bracht het Oekraïense leger een belangrijk schip van de Russische Zwarte Zee-vloot tot zinken na aanvallen met dat type raket. Rusland ontkent dat, maar communiceert nu wel over ‘sabotage’ zonder al te veel uitleg. Mogelijk zijn de aanvallen op Kiev een vergeldingsactie voor het verlies van het oorlogsschip Moskva.