Het gemeentehuis van Boortmeerbeek en het stadhuis van Mechelen. Beide besturen praten over een fusie.  © Dirk Vertommen

Hardnekkige geruchten over fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek steken de kop op

Mechelen, Boortmeerbeek -

Er doen hardnekkige geruchten de ronde over fusieplannen tussen de stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek. Gesprekken daarover lopen. Beide besturen bevestigen noch ontkennen de plannen. Boortmeerbeek zou binnen de fusie een nieuw district vormen. Ook oppositiepartijen in beide gemeenten kregen al lucht van de plannen.

Erik Van Eycken, Sven Van Haezendonck

Gemeenten die op 31 december 2023 een gezamenlijk voorstel tot fusie hebben ingediend, kunnen genieten van een overname van (een gedeelte van) hun schulden door de Vlaamse overheid. Voor gemeenten vanaf 35.000 inwoners bedraagt die 500 euro per inwoner. Daar komen Mechelen en Boortmeerbeek met gemak aan, want samen tellen ze zo’n 100.000 inwoners.

50 miljoen schuldafbouw

Zeker Mechelen doet daar financieel profijt bij, want de Dijlestad torst een hoge schuldenberg. Samen met Boortmeerbeek kan ze het maximumbedrag van 50 miljoen euro binnenhalen om de schuld af te bouwen. Opvallend is wel dat beide gemeenten vandaag nauwelijks samenwerken en tot een andere provincie behoren: Mechelen ligt in Antwerpen, Boortmeerbeek in Vlaams-Brabant.

Voor oud-burgemeester Michel Baert (onafhankelijk) van Boortmeerbeek is het zonneklaar. “De gesprekken zijn al een halfjaar bezig. Volgende week woensdag komt Bart Somers zelf naar het gemeentehuis om met de meerderheid te spreken. Ik ben blij dat ze mij uit de partij hebben gezet, want dan ben ik hier niet medeplichtig aan”, vertelt hij.

Michel Baert, oud-burgemeester van Boortmeerbeek en tegenstander van fusieplannen met Mechelen. ©  Erik Van Eycken

Baert, zelf een gewezen liberaal, vreest dat zo’n fusie de gemeente op termijn veel geld zal kosten. “Aansluiten bij een stad, doe je niet voor je plezier. Ik roep de inwoners van Boortmeerbeek op om hier niet mee akkoord te gaan”, zegt hij. Volgens hem is er aan huidig burgemeester Karin Derua (Open Vld) een schepenmandaat beloofd, maar zij gaf vrijdag niet thuis.

“Wij zullen moeten fuseren”

Schepen Hans De Locht (Open Vld) was wel bereikbaar. Hij wil niet bevestigen dat er een fusie komt. “Wachten is de boodschap. Het is te vroeg om te communiceren. Op het juiste moment moet je iets zeggen.” Ook volgens schepen Hans Crol van coalitiepartner N-VA is er nog niets concreet. “In de toekomst zullen wij moeten fuseren. Wij zijn voorstander om dat op een verstandige manier aan te pakken. Je moet daar geen jaren mee wachten, want dan valt de financiële bonus weg”, legt Crol uit.

 ©  gva

In het verleden zat Boortmeerbeek ook al met andere gemeenten rond de tafel, maar tot een akkoord kwam het nooit. Met Mechelen zou de gemeente volgende week opnieuw gesprekken voeren. De Dijlestad zou zelf vragende partij zijn. “Over zoiets als fusies wordt al wel eens voorzichtig en discreet van gedachten gewisseld tussen beleidsverantwoordelijken. Dat gebeurt overal in Vlaanderen denk ik”, reageert Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Toch wil ook hij de concrete plannen niet bevestigen. “Er zijn altijd veel meer geruchten dan concrete engagementen. Ik praat over tal van zaken met onze buurgemeenten. Het zou erg zijn, mocht dat niet zo zijn”, vertelt Vandersmissen.

“Er zijn altijd veel meer geruchten dan concrete engagementen”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen. ©  Dirk Vertommen

In de plannen die voorliggen, zou Boortmeerbeek samen met Muizen een van de drie Mechelse districten vormen: met een eigen burgemeester, een eigen gemeentehuis en het behoud van alle voordelen voor de burger. Overigens, tot aan de fusie met Mechelen in 1977 was Muizen nog een Brabantse gemeente.

LEES OOK. Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

De plannen sijpelden ook al door naar de oppositiebanken in Mechelen. “De geruchten bereikten ons via de collega’s van Vooruit daar”, reageert Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit.

“Wijken en dorpen niet in de bovenste schuif”

Hij denkt niet dat de Mechelaar zit te wachten op zo’n fusie. “De wijken en dorpen liggen vandaag al niet in de bovenste schuif. De gigantisch hoge schuldgraad van onze stad en de belofte van financiële compensaties vanuit Vlaanderen duwen onze stad natuurlijk wel in die richting”, vertelt Verbeurgt.

Al zijn er naar zijn gevoel logischer partners voor een fusie. “Gemeenten waar we al mee samenwerken. Bovendien is het zeer vreemd dat minister Somers op Vlaams niveau eerst een bestuurlijke regio rond Mechelen vormt zonder Boortmeerbeek, om er dan vervolgens als titelvoerend burgemeester een fusie mee door te voeren”, legt Thijs Verbeurgt uit. Mechelen maakt sinds kort officieel deel uit van de regio Rivierenland, Boortmeerbeek van Oost-Brabant met Leuven als centrumstad.

LEES OOK. Mechelse oppositie plaatst grote vraagtekens bij fusie-idee met Boortmeerbeek: “Om de put te vullen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen