Kiev weer onder vuur, burgemeester vreest vals gevoel van veiligheid

De Oekraïense hoofdstad Kiev ligt opnieuw onder vuur. Er zijn meerdere explosies gehoord. De Russische aanval komt allesbehalve onverwacht. De intensieve wapenleveringen door VS en andere NAVO-landen lijken het Russische regime danig op de zenuwen te werken en het tot drieste daden kunnen aanzetten.

Bron: BELGA

In de hoofdstad Kiev waren er vanmorgen verschillende explosies in de wijk Darnytsia. Die ligt in het zuidoosten van de metropool. Er is nog geen informatie over mogelijke slachtoffers. Reddingswerkers zijn ter plaatse, luidt het.

Een journalist van het Franse persbureau AFP stelde dan weer een aanval vast op een wapenfabriek in de buitenwijken van Kiev. Er zouden tanks worden hersteld en geproduceerd. Een groot aantal agenten is ter plaatse en er is een hevige rookontwikkeling. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, is het nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Rusland heeft de aanval op de fabriek al bevestigd. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie “werden zestien doelen (wapenopslagplaatsen vooral) geraakt met nauwkeurige raketten”.

Vals gevoel van veiligheid

Burgemeester Klitsjko vraagt via berichtendienst Telegram dat iedereen het luchtalarm zeker niet zou negeren. Er is een vals gevoel van veiligheid ontstaan sinds de terugtrekking van de Russische troepen eind maart, vreest hij. Aan zijn stadsgenoten die Kiev eerder waren ontvlucht, vraagt hij om nog niet terug te keren. “Blijf in veiligheid.” Er zouden de voorbije dagen al enkele tienduizend inwoners van Kiev teruggekeerd zijn naar hun huis.

De aanval op Kiev komt niet als een verrassing. Dag na dag groeit bij de Russische president Vladimir Poetin de frustratie over zijn “speciale militaire actie” in Oekraïne. Zijn leger stapelt de fouten op. En dus komt Kiev weer in het vizier. Moskou heeft onlangs gedreigd met aanvallen op commandocentra in Kiev, nadat het Oekraïense leger Russisch grondgebied zou hebben beschoten.

De burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko ©  Kay Nietfeld/dpa

Rusland dreigt weer

Moskou heeft ook een brief gestuurd naar de VS met de dringende vraag om te stoppen met de levering van wapens aan Oekraïne. Er zouden “onvoorspelbare consequenties” komen als de VS wapens en militair materieel blijven leveren aan het Oekraïense leger, staat in de brief. “De levering van erg gevoelige wapens gooit nog meer olie op het vuur en kan aanleiding geven tot onvoorspelbare consequenties”, luidt het.

In het begin van de oorlog in Oekraïne was er nog enige terughoudendheid van het westen bij de bewapening van de Oekraïense troepen. Er werden enkel “defensieve” wapens geleverd. Die terughoudendheid is nu weg.

Roger Housen, kolonel op rust, verklaarde aan Het Nieuwsblad: “In het nieuwe pakket wapens van 800 miljoen dollar dat de VS aan Oekraïne levert, zitten niet alleen wapens voor zelfverdediging of voor draagbare luchtafweer, maar ook om artillerie waarmee aangevallen kan worden.”

LEES OOK. Moeten we nu echt vrezen voor een kernaanval van Poetin? “Ik sluit in deze oorlog niets meer uit”

Hij heeft het bijvoorbeeld over houwitsers, met een kaliber van 155 mm. Dat zijn artilleriewapens waarmee doelwitten gericht aangevallen kunnen worden.

Charkov

Ook de universiteitsstad Charkov werd vannacht bestookt. Dat is na Kiev de tweede stad van het land en ligt in het noordoosten. Het telde voor de oorlog anderhalf miljoen inwoners. Bij de start van het offensief was de stad het doelwit van hevige gevechten, maar de Russen konden nooit de controle verwerven.

Bij een nieuwe aanval vannacht zouden bij een Russisch bombardement op het industriële district minstens tien mensen gedood. Onder de slachtoffers was, zeggen Oekraïense autoriteiten, ook een baby van zeven maanden. Ten minste 35 mensen raakten gewond. De informatie kon nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Meerdere woongebouwen in het district aan de oostelijke rand van de stad werden beschadigd of vernield, klinkt het voorts. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen alleen de straat op te gaan wanneer dat absoluut noodzakelijk is.

 ©  AFP

Donbas

Het Russische hoofddoel blijft hoe dan ook de Donbas in het oosten van Oekraïne. Maar de grote aanval kan nog even op zich laten wachten. Eerst moeten de Russische troepen aangevuld worden. Bovendien boeken ze in het noordoosten nauwelijks terreinwinst. Vanuit Izjoem proberen ze door te stoten, maar het Oekraïense leger houdt daar voorlopig goed stand.

Alleen in Marioepol kantelt de situatie stilaan in het voordeel van de Russen. Rusland heeft al meerdere keren geclaimd de haven te hebben veroverd en zei vrijdagochtend dat ook de Iljitsj-staalfabriek was “bevrijd”. Maar ­volgens het Oekraïense ministerie van Defensie wordt in de haven en bij de staalfabriek nog altijd ­gevochten. Rusland zou wel voor het eerst in de oorlog lange­afstandsbommenwerpers hebben ingezet.

Het geduld van Poetin raakt stilaan op en dat maakt hem gevaarlijker. Volgens CIA-directeur William Burns is zelfs niet uit te sluiten dat hij een kleine, tactische kernbom inzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER