De angst tijdens een homejacking: “Ik wist dat ik zeker niet de heldin moest uithangen"

Mireille Boyen (47) uit Walshoutem (Landen) werd gisterochtend het slachtoffer van een brutale homejacking. Ze werd gekneveld en geschopt door drie overvallers. Nadat de overvallers vertrokken waren, slaagde ze erin om het alarm met haar neus te activeren. De vrouw werd in het ziekenhuis verzorgd aan haar kneuzingen De buit bedraagt enkele duizenden euro’s, de dieven waren gisteravond nog spoorloos.

Raf VANMECHELEN

Mireille is gehuwd en moeder van twee kinderen, maar was alleen thuis toen ze werd overvallen. Gisteravond was ze nog erg onder de indruk van wat ze had meegemaakt. Drie mannen belden maandag omstreeks 9.30 aan bij Mireille op de Steenweg op Sint-Truiden in de Landense deelgemeente Walshoutem. “Ze waren zelfs niet gemaskerd”, doet het slachtoffer haar relaas. “Ze duwden me meteen hardhandig naar binnen, terwijl een in gebrekkig Engels ‘money, money’ begon te roepen. Dan liep een van hen naar de woonkamer en een tweede naar de bovenverdieping, terwijl de derde me bedreigde met een mes. De dader op de bovenverdieping riep naar zijn kompaan met een opvallend accent. Ik vermoed dat ze van Oost-Europese origine zijn.”

“Omdat ik ervaring heb met het geven van coaching aan mensen met een burn-out en in het verleden ook als rechercheur bij de politie gewerkt heb, wist ik dat ik kalm moest reageren. Ik moest zeker niet de heldin gaan uithangen om op die manier dan de boeven enkel nog maar meer op te jagen."

Gewelddadig

“Opeens begonnen ze meer geweld te gebruiken. Ik kreeg een slag in mijn gezicht en werd vervolgens de trap op geduwd. Ze hadden de kluis boven gevonden en ik moest die openen.”

Mireille werd op de knieën gedwongen en kreeg een harde schop in haar heup omdat ze de kluis volgens de homejackers niet snel genoeg opende. “Toen ik ze geopend had, werd ik aan handen en voeten gekneveld met van die plastic stripbandjes. Ik moest op het waterbed gaan liggen en mijn mond werd gesnoerd met een sjaal.”

"Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn ervaring bij de politie ik nog van erger gespaard gebleven ben."

Familiejuwelen

Nadat ze hun buit verzameld hadden, overlegden de homejackers nog even met mekaar en gingen er vervolgens vandoor. “Ze graaiden alles mee wat in een rugzak paste”, vervolgt Mireille. “Uit de kluis werden cash geld en mijn kostbare, dierbare familiejuwelen weggenomen. Op de benedenverdieping bleek dat ze ook mijn collectie Swarovski gestolen hadden. De totale schade loopt toch in de duizenden euro's.”

“Toen ik zeker was dat ze weg waren, ben ik met veel moeite uit het waterbed geraakt. Vervolgens heb ik me tot aan de trap kunnen slepen om me zo, trede per trede, naar beneden te laten glijden. Uiteindelijk heb ik daar dan het alarm kunnen activeren met mijn neus.”

Robotfoto’s

Omdat de daders niet gemaskerd waren, kan Mireille zich de gezichten nog goed herinneren. “Als ik mijn ogen sluit, zie ik vooral de dader met het mes nog zo voor me. Ik ga met een tekenaar van de politie samenwerken om zo goed mogelijke robotfoto's te laten maken. Eentje heb ik wel niet echt goed gezien. Dit waren mannen die wisten wat ze deden, ze waren niet aan hun proefstuk toe."

Nog geen spoor

“De hulpdiensten ontvingen de noodoproep omstreeks 9.50 uur en zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan”, zegt Sarah Callewaert van het Leuvense parket. “Op dit ogenblik is er nog geen spoor van de daders. Het onderzoek wordt verdergezet door de recherche van politiezone LAN.”

Mireille Boyen werd na de homejacking overgebracht naar het ziekenhuis van Sint-Truiden waar ze werd verzorgd. Later in de namiddag mocht ze het ziekenhuis verlaten en legde ze een verklaring af bij de politie. “Ik heb een bloeduitstorting in mijn zij en een kwetsuur aan mijn oog en lip. Hopelijk worden de daders snel gevat, want ik vrees dat ze nog meer slachtoffers zullen maken”, besluit de vrouw.