Het plan voor een fusie tussen Boortmeerbeek en Mechelen is al in detail uitgewerkt. ©  Dirk Vertommen

Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

Mechelen, Boortmeerbeek -

Centrumstad Mechelen en randgemeente Boortmeerbeek maken plannen voor een fusie, en die zijn zeer concreet. Dat blijkt uit informatie waarop onze redactie de hand kon leggen: in het plan staan concrete engagementen voor investeringen én de vorming van drie districten. Op die manier zou de thuisbasis van Vlaams minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld) uitgroeien tot een centrumstad van 100.000 inwoners. Vlaanderen neemt 50 miljoen euro schulden over, het maximum dat mogelijk is.

Sven Van Haezendonck, Erik Van Eycken

Waarnemend Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) en zijn collega van Boortmeerbeek Karin Derua (Open Vld) zijn opvallend zwijgzaam over de fusiegesprekken tussen beide gemeenten. Toch ligt er een zeer concreet plan op tafel om die fusie tot een centrumstad met zo’n 100.000 inwoners gestalte te geven.

In tegenstelling tot de eerste berichten dat de vraag vanuit Mechelen kwam, zou ook Boortmeerbeek zelf initiatief hebben genomen. De gemeente heeft het blijkbaar steeds moeilijker om topfuncties in de ambtenarij in te vullen. Voor bepaalde investeringen stelt ze vast dat het haar aan kennis en middelen ontbreekt.

Niet met Haacht en Kampenhout

Boortmeerbeek keek in eerste instantie naar Haacht en Kampenhout voor een fusie. “Tijdens een vergadering vorig jaar is een fusie even ter sprake gekomen, maar op korte termijn was er geen interesse of noodzaak”, reageert Steven Swiggers (Open Vld), burgemeester van Haacht. Zijn collega van Kampenhout voelt er nog minder voor. “Ik ben zelfs geen voorstander van een fusie. Ik geloof er wel in dat gemeenten onderling beter moeten samenwerken”, zegt Kris Leaerts (Team Burgemeester).

En dan is er Mechelen, waarvan alleen deelgemeente Muizen grenst aan Hever (Boortmeerbeek). Mechelen en Boortmeerbeek liggen bovendien in een andere provincie en maken deel uit van een andere regio: Mechelen ligt in Antwerpen en is de grootste stad van de regio Rivierenland, Boortmeerbeek maakt deel uit van de provincie Vlaams-Brabant en ligt aan de rand van de regio Oost-Brabant.

Toch vormde dat voor beide lokale besturen geen bezwaar om fusiegesprekken aan te knopen. Het gerucht gaat dat Boortmeerbeek bij een fusie aansluit bij de provincie Antwerpen.

Vlaams minister en titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers is nauw betrokken bij de fusiegesprekken. ©  BELGA

Door de fusie zou Mechelen uitgroeien tot een stad van 100.000 inwoners en aanspraak maken op meer middelen van de hogere overheid. Bovendien is zo’n fusie voor het Mechelse stadsbestuur een buitenkans om de hoge schuldenberg af te bouwen, want bij een samensmelting neemt Vlaanderen voor 50 miljoen euro schulden over.

Geen interesse in Mechelse rand

Dan is er nog de vaststelling dat er bij randgemeenten zoals Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek geen animo is voor een fusie met de naburige centrumstad Mechelen. “Wij werken samen in de eerstelijnszone en voor het Zorgbedrijf Rivierenland, maar op andere vlakken werken we samen met Bonheiden, Duffel en Putte”, zegt Kristof Sels (N-VA), burgemeester van Sint-Katelijne-Waver.

“Een fusie is ooit ter sprake gekomen, maar we zijn er niet verder op ingegaan. We zijn een landelijke gemeente en willen geen stadsrand worden”, reageert Lode Van Looy (BR30), burgemeester van Bonheiden. “Bij de fusie van onze politiekorpsen is tijdens de gemeenteraad ooit een vraag gesteld over een algemene fusie, maar die is niet aan de orde. We zijn een gemeente met 27.000 inwoners en gaan voort op eigen kracht”, vertelt Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Centrumstad met drie districten

In het plan dat voorligt, wordt centrumstad Mechelen opgedeeld in drie districten. Boortmeerbeek vormt er dan eentje met de voormalige Brabantse gemeente Muizen. Ten tweede is er de stad Mechelen. De landelijke deelgemeenten Hombeek, Leest, Heffen en Walem vormen samen een derde district.

Voor de fusie zou Mechelen drie districten vormen. © Mediahuis

Als de fusie er komt, moet dat snel voelbaar zijn in de wijken en dorpen. Zowel op Mechels als Boortmeerbeeks grondgebied staan er telkens voor vijf miljoen euro investeringen op het programma. Een district zou ook een grote onafhankelijkheid krijgen, met een eigen districtsburgemeester en gemeentehuis.

Dat laatste is zeker voor Boortmeerbeek belangrijk, omdat het dan een eigen koers kan blijven varen voor onder andere cultuur, jeugd, sport en onderwijs. In tegenstelling tot Mechelen heeft Boortmeerbeek nog gemeentelijk onderwijs.

Als architect van de fusie wordt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) genoemd, die nog altijd titelvoerend burgemeester is. Hij is ook de minister die binnen de Vlaamse regering het plan voor de vorming van districten op tafel legde. En nu dus een concreet plan voor een fusie in zijn eigen heimat.

LEES OOK:

• Mechelse oppositie plaatst grote vraagtekens bij fusie-idee met Boortmeerbeek: “Om de put te vullen”

• Hardnekkige geruchten over fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek steken de kop op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen