Thijs Verbeurgt (boven) en Remi Serranne, fractieleiders van Vooruit in Mechelen en Boortmeerbeek. ©  Joris Herregods, rr

Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

Mechelen, Boortmeerbeek -

Oppositiepartij Vooruit eist een referendum over de geplande fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek. De socialisten in de gemeente roepen inwoners op om volgende week maandag voor de gemeenteraad actie te voeren.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechelen en Boortmeerbeek gaan voor fusie in 2025: “Onze inwoners winnen op alle vlakken”

De socialisten zijn geen voorstander van een fusie over de provinciegrenzen. “Een fusie is een zeer onlogische keuze. Er zijn nauwelijks samenwerkingsverbanden en de inwoners delen vandaag weinig met elkaar. Het is, gezien het onlogisch karakter van een fusie, niet meer dan logisch dat de inwoners hierover het laatste woord krijgen”, zeggen Thijs Verbeurgt en Remi Serranne, de twee fractieleiders van Vooruit in Mechelen en Boortmeerbeek.

Voor de fusie ligt er een concreet plan op tafel met investeringen en een opdeling van de uitgebreide stad Mechelen met drie districten, waarvan Boortmeerbeek er samen met Muizen eentje zou vormen.

LEES OOK. Bij fusie met Boortmeerbeek wordt Mechelen stad met drie districten

Vooruit zegt ook weet te hebben van een verhoging van de personenbelasting. “De simpele waarheid is dat burgemeester Karin Derua voor zichzelf een postje koopt en dat de inwoners van Boortmeerbeek de prijs gaan mogen betalen. Het is een politieke koehandel van het slechtste niveau. Dit soort belangrijke beslissingen mogen niet het alleenrecht van een paar politici zijn”, vertelt Serranne.

“Mooie praatjes vullen geen gaatjes”

Beide fracties schuiven in hun gemeenteraden formeel de vraag tot een referendum naar voor. “Een fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek, meer zelfs een fusie tout court, stond bij geen enkele van de meerderheidspartijen in het verkiezingsprogramma of het bestuursakkoord. Als de burgemeesters hun keuze doorduwen, moeten ze op zijn minst de inwoners een stem geven”, legt Verbeurgt uit.

Vooruit dringt ook aan op een concreet berekend financieel plan. “Mooie praatjes vullen geen gaatjes”, gaat Verbeurgt voort. Hij vreest dat een fusie ook voor Mechelen heel wat onverwachte kosten meebrengt. “Na de fusie zal de stad bijvoorbeeld moeten investeren in de politiezone, in de brandweerzone, in sociale huisvesting, in afvalophaling en in het zorgbedrijf.”

Vooruit Boortmeerbeek roept inwoners ook op om maandag 25 april voor aanvang van de gemeenteraad om 20u actie te voeren tegen de fusieplannen. (svh)

LEES OOK. Mechelse oppositie plaatst grote vraagtekens bij plan voor fusie met Boortmeerbeek: “Om de put te vullen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen