Een stad van meer dan 100.000 inwoners: Antwerpse Mechelen en Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek gaan fuseren

Mechelen -

Het staat nu 100 procent vast. De stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek gaan voor een fusie in 2025. Door de vorming van districten behoudt Boortmeerbeek autonomie en winnen ook de Mechelse deelgemeentes aan zelfstandigheid. Zo krijgen de dorpen in het nieuwe district Landelijk Mechelen een eigen districtsburgemeester.

Sven Van Haezendonck

Door de fusie ontstaan er drie districten naar Antwerps model: de stad Mechelen zelf, Boortmeerbeek (waartoe ook Muizen behoort) en Landelijk Mechelen, met Hombeek, Leest, Heffen, Walem en Battel. “Zowel Boortmeerbeek als Landelijk Mechelen krijgen een districtshuis, een districtsburgemeester en districtsschepenen. Ze behouden of krijgen meer autonomie”, zegt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld), titelvoerend burgemeester van Mechelen.

LEES OOK. Fusie op til tussen Antwerpse Mechelen en Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek, maar niet iedereen ziet dat zitten: “We zijn in snelheid gepakt”

Door de fusie ontstaat een stad die meer dan 100.000 inwoners telt. Daardoor neemt Vlaanderen 50 miljoen euro schulden over. “Maar we gaan ook aanzienlijk meer miljoenen krijgen uit het Gemeentefonds”, zegt Somers. “Toen Leuven boven de 100.000 inwoners groeide, ging dat over meer dan 10 miljoen euro. We gaan ook zwaarder wegen in de Wetstraat in Brussel. Onze inwoners winnen op alle vlakken.”

“We laten onze inwoners niet in de steek”, zegt Karin Derua (Open Vld), burgemeester van Boortmeerbeek. De lokale besturen engageren zich om het investeringsbudget in Boortmeerbeek te verdubbelen tot meer dan 40 miljoen euro. “De opcentiemen dalen van 750 naar 600. De personenbelasting stemmen we op elkaar af naar 6,5”, legt Somers uit.

LEES OOK. Van “waanzin” tot “mogelijk positief”, Mechelaars reageren verdeeld op fusieplannen met Boortmeerbeek

In Boortmeerbeek bedraagt de personenbelasting vandaag 5,8 en in de Dijlestad 6,8. “Mechelen heeft een hogere leninglast opgebouwd. Daar draaien de inwoners van Boortmeerbeek niet voor op, de opcentiemen in Mechelen blijven op 1.100”, zegt Somers.

Boortmeerbeek zal door de fusie bij de provincie Antwerpen behoren, waardoor de provinciebelastingen lager zullen liggen.

Reyclagepark

In Boortmeerbeek verdwijnt de milieubelasting van 60 euro die in Mechelen niet bestaat en verlaagt ook de afvalbelasting van 72 euro naar 49 euro. “Honderden keren spraken inwoners me al aan over het feit dat in Muizen het recyclagepark gratis is. Wel, ook in Boortmeerbeek gaan we daarvoor”, vertelt Boortmeerbeeks burgemeester Derua.

“Dit is echt een win-winsituatie. Het verhoogt de slagkracht van Mechelen als stad en tegelijk zorgen we in de landelijke gemeentes voor politiek dicht bij de mensen”, zegt waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK. Oppositiepartij Vooruit eist referendum over fusie Mechelen met Boortmeerbeek: “Zeer onlogische keuze”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen