© Photo News

We rijden steeds meer met de auto en minder met de fiets

Alle campagnes, oproepen en smeekbedes om de auto wat vaker te laten staan helpen niet. In vergelijking met tien jaar geleden gaan we nog meer met de auto en verplaatsen we ons minder te voet en met de fiets.

tlb, wba

600 meter: tot zover kunnen we er ons nog toe brengen om op de fiets te springen of te voet te gaan. Alles wat verder is, doen we hoofdzakelijk met de auto. Dat blijkt uit het meest recente Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen. Dat brengt – via een bevraging bij ruim 1.600 Vlamingen – in kaart hoe vaak we fietsen, wandelen, met de trein of bus gaan, en hoe vaak we voor de wagen kiezen. En het levert niet bepaald een opbeurend beeld op.

De auto is de onbetwiste koning en vergroot nog zijn voorsprong op alle andere vervoersmiddelen. 53% van al onze verplaatsingen doen we met de auto. In 2008 was dat nog 47%. De fiets boert achteruit: van 14 naar 11,3%. We gaan ook minder te voet dan toen.

“De cijfers zijn niet om vrolijk van te worden”, zegt Koen Peeters van het Vlaamse departement Mobiliteit, de opdrachtgever van de studie. “Het is duidelijk dat de kentering naar duurzamere vormen van mobiliteit absoluut nog niet is ingezet.”

Hij ziet wel één lichtpuntje: in ons woon-werkverkeer valt de auto lichtjes terug. “Het aandeel van de fiets stijgt daar, maar het is nog zeer bescheiden. We moeten de onderzoeken van de komende jaren afwachten om te zien of we hier écht een omslag hebben gemaakt”, zegt Peeters.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) denkt aan een kilometerheffing om meer auto’s van de weg te halen. “Dat kan helpen”, zegt Tertoolen. “Maar je moet ook campagnes blijven voeren. Want hoe deprimerend de cijfers ook lijken: je kan een deel van de bevolking overhalen om de auto aan de kant te laten. Je moet de mensen afhelpen van die automatische reflex om in de auto te stappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER