Westen waarschuwt voor Russische cyberaanvallen: “Tegen Oekraïne, maar ook tegen alle landen die Oekraïne steunen”

Gefrustreerd door het gebrek aan vorderingen in het veld zou Rusland nu ook meer en meer overwegen om cyberaanvallen in te zetten. Tegen Oekraïne, maar ook tegen alle landen die Oekraïne steunen, zo waarschuwen Westerse inlichtingendiensten. Ondertussen neemt ook de bezorgdheid over de nucleaire dreigingen van Vladimir Poetin toe.

mtm
Bron: The Guardian

“Stof tot nadenken voor iedereen die ons land wil bedreigen.” Dat zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag nadat het Russische leger een succesvolle test met de Sarmat-rakethad uitgevoerd. Die raket (NAVO-codenaam: SS-X-30 Satan 2) zou een reikwijdte van liefst 18.000 kilometer hebben en zou een destructieve capaciteit tot 40.000 kiloton kunnen hebben. Ter vergelijking: de bom op Hiroshima was 14 kiloton.

Hoewel het Amerikaanse Pentagon op voorhand op de hoogte was gesteld van de test, maken westerse functionarissen zich toch steeds meer zorgen over de toenemende nadruk die Poetin legt op zijn nucleaire arsenaal - zeker aangezien zijn conventionele strijdkrachten in Oekraïne (nog) niet hebben kunnen doen wat van hen werd verwacht.

Die stagnatie op het slagveld zou er ook toe leiden dat Moskou er steeds meer aan denkt om nog een ander wapen in de strijd te gooien. Volgens ‘Five Eyes’ - het netwerk waarmee de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland inlichtingen delen - zouden de Russen ook meer cyberaanvallen willen inzetten tegen Oekraïne en alle landen die Oekraïne steunen (met onder andere wapenleveringen). “Steeds meer van de informatie die ons bereikt, lijkt in die richting te wijzen”, zo luidt het. “En sommige cybercriminele groeperingen hebben onlangs nog publiekelijk steun toegezegd aan de Russische regering. Sommige daarvan hebben ook al effectief dreigementen geuit aan bondgenoten van Oekraïne.”

Volgens het ‘Five Eyes’-netwerk moet de dreiging ernstig genomen worden, omdat sommige van die actoren “in staat zijn om IT-netwerken van overheden, bedrijven en instellingen te compromitteren, (ongemerkt) grote hoeveelheden gegevens te stelen en/of destructieve malware te implementeren aan de hand van zogenoemde DDOS-aanvallen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer