Na drieënhalf jaar start de rechtszaak over de dood van Sanda Dia: alles wat je moet weten over het Reuzegom-proces

Achttien leden van studentenclub Reuzegom staan vrijdag in Hasselt terecht voor de dood van ingenieursstudent Sanda Dia (20), hij stierf eind 2018 na het tweedaagse doopritueel van de club. Het proces zal vermoedelijk een week in beslag nemen. Wat is er tijdens die doop gebeurd? Waarvoor staan de Reuzegommers terecht? En wie zal hen tijdens het proces verdedigen?

Sofie Geusens

LEES OOK. Ooit één en ondeelbaar, nu ieder voor zich: Reuzegommers proberen eigen hachje te redden in proces rond dood Sanda Dia

Wat is er gebeurd?

Op 5 december 2018 ’s avonds laat wordt de 20-jarige ingenieursstudent Sanda Dia op de spoedafdeling van AZ Sint-Jozef in Malle binnengebracht. Hij is zwaar onderkoeld – zijn lichaamstemperatuur bedraagt amper 28 graden – en hij heeft het equivalent van 114 gram puur zout in zijn lichaam. Hij krijgt een hartstilstand en wordt overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daar is sprake van beginnend multipel orgaanfalen. Twee dagen later overlijdt hij. In de 48 uur voor zijn opname in het ziekenhuis had Sanda deelgenomen aan de doop van studentenclub Reuzegom.

Hoe verliep die doop?

De tweedaagse doop van de elitaire studentenclub Reuzegom vond plaats op 4 en 5 december 2018. Drie schachten tekenen present: Sanda, Cedric* en Maxim*. Dag één start met de verkoop van rozen in Leuven om de tweedaagse te financieren. En met straffen voor wie niet genoeg verkocht heeft. Lees: vieze papjes eten en ad fundums drinken. De Reuzegommers gaan ondertussen inkopen doen voor wat nog zal volgen.

’s Avonds worden de drie in een rustig steegje aan de Dijle op hun knieën gezet en moeten ze quizvragen beantwoorden, opdrachten uitvoeren en drinken. Veel drinken. Ze moeten elk een volledige fles gin soldaat maken. Daarna staat nog een cantus op het programma, waar het opnieuw ad fundums drinken is. Dat allemaal zonder water en met slechts enkele frieten in hun maag. Om middernacht worden de schachten, wanneer ze volledig van de wereld zijn, naar het kot van Sanda gebracht. Daar hebben de Reuzegommers alle kranen afgeplakt en de koelkast leeggemaakt.

In Blokhut Cardon zal de fatale doop plaatsvinden. ©  Kris Van Exel

Dag twee begint met een rit naar Vorselaar. In Blokhut Cardon, in het midden van het bos, zal het tweede gedeelte van de doop plaatsvinden. De drie schachten moeten er urenlang in een zelfgegraven put vol water zitten. In de vrieskou worden emmers water over hen gegooid en wordt op hen geplast, ze moeten onder meer vieze papjes en vetbollen eten en een levende goudvis inslikken en opnieuw opbraken. Ook een levende paling en een muis in de blender passeren de revue. Dat alles gepaard met liters visolie.

Tussen 19 en 20 uur wordt beslist dat het niet goed gaat met Sanda. Hij wordt uit de put gehaald en aan het kampvuur gelegd, maar de situatie verbetert niet. Rond 21 uur beslissen de Reuzegommers naar het ziekenhuis te rijden.

Wie zijn de beschuldigden?

Achttien Reuzegommers, die tijdens het tweedaagse doopritueel aanwezig waren, staan vanaf vrijdag terecht. En zij brengen ’s lands bekendste en meest doorwinterde strafpleiters mee. Onder meer Jan De Man, Johan Platteau, John Maes, Liliane Verjauw, Walter Damen, Frédéric Thiebaut, Bart Herman, Jorgen Van Laer, Pascal Nelissen Grade, Joris Van Cauter en Christian Clement zullen de verdediging op zich nemen. Preses “Zaadje” wordt geflankeerd door het Gentse jonge talent Louis De Groote. Schachtentemmer “Janker” zal bijgestaan worden door Eric Boon.

Waarvan worden ze beschuldigd?

Tot nu toe werd maakte het gerecht geen onderscheid in wie het meest, het minst of geen schuld treft aan Sanda’s dood. Alle achttien betrokkenen staan in Hasselt terecht op beschuldiging van het toedienen van schadelijke stoffen, mensonterende behandeling, onopzettelijke doding en schuldig verzuim.

Het graf van Sanda Dia (20) in Edegem. Dagelijks passeren er vrienden of familieleden. De kaars brandt er altijd. ©  DBA

Wie zijn de burgerlijke partijen?

Naast de achttien beschuldigden zijn er ook dertien burgerlijke partijen. Meester Sven Mary zal het samen met Elisa Van Bocxlaer, Sven De Baere en Stijn Butenaerts opnemen voor de vader en broer van de overleden student. De moeder van Sanda laat zich vertegenwoordigen door Nathalie Buisseret en David Dendoncker. De twee andere schachten laten zich, samen met hun familieleden, bijstaan door meester Kris Luyckx.

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia stelde zich burgerlijke partij, met meester Anthony Godfroid, omdat er tijdens de doop ook muizen, goudvissen en een paling gestorven zijn.

Meester Sven Mary en de familie van Sanda Dia tijdens een eerdere zitting. ©  BELGA

Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Meer dan drie jaar na de feiten gaat vrijdag het proces van start. Het gerechtelijk onderzoek nam zo’n 20 maanden in beslag en werd nog opgevolgd door bijkomende onderzoeken op verzoek van de advocaten van enkele Reuzegommers. Zij stelden zich vragen bij de medische rapporten die in het dossier zaten. Een college van deskundigen concludeerde later dat er “adequaat” gehandeld werd op de spoeddienst op 5 december 2018 en dat er dus geen concrete aanwijzigingen waren om de spoedarts te vervolgen.

Ook werd tevergeefs een wrakingsverzoek ingediend tegen de voorzitster van de raadkamer in Hasselt. Meester Joris Van Cauter meende dat ze zich vooringenomen had getoond in communicatie die ze hem bezorgd had. Het hof van beroep was het daar niet mee eens.

In september 2021 stelde Louis De Groote, advocaat van “Zaadje”, zich dan weer vragen over de mogelijke banden tussen een van de bijzitters en de KU Leuven, waar Sanda en bijna alle Reuzegommers studeerden. De bijzitter in kwestie besloot zich terug te trekken uit het proces, waardoor het proces nu eindelijk van start kan gaan.

* Cedric en Maxim zijn schuilnamen

LEES OOK. “Ons leven is geruïneerd, het is nu tijd voor de waarheid”: vader en broer van Sanda Dia maken zich op voor proces tegen 18 Reuzegommers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER