Schepen van Openbare Werken Annick Dekeyser (Open Vld) wil een referendum. © Erik Van Eycken

Referendum over fusie Mechelen en Boortmeerbeek onafwendbaar? Schepenen tonen plots openlijk ongenoegen: “Door onze strot geduwd”

Boortmeerbeek, Mechelen -

Er komen, nu al, barsten in de fusiegesprekken tussen Mechelen en Boortmeerbeek. De Boortmeerbeekse schepenen Annick DeKeyser (Open Vld) en Hans Crol (N-VA) geven openlijk te kennen niet zomaar akkoord te gaan met de plannen die voorliggen en vragen een referendum. Beiden willen zelfs een nieuwe piste bekijken: een fusie met omliggende Vlaams-Brabantse gemeenten.

Erik Van Eycken

LEES OOK. Na heisa over fusie met Mechelen spreekt burgemeester Boortmeerbeek bevolking toe: “Onze inwoners zijn totaal op een verkeerd been gezet”

“Als we maandag tijdens de gemeenteraad moeten stemmen over wat nu voorligt, vragen we een referendum”, luidt het bij kersvers schepen Hans Crol. Nochtans was Crol aanwezig toen de plannen door burgemeester Karin Derua (Open Vld) uit de doeken werden gedaan.

Speelt het aanhoudende protest een rol in de bocht die hij maakt? “Dit speelt inderdaad een belangrijke rol”, geeft hij toe. “Dit betekent dat de Boortmeerbekenaar niet alleen fier is op zijn gemeente, maar dat het omschakelen naar een andere provincie een ander struikelblok is. En ik geef toe dat ik dat heb onderschat. We kunnen de wil van de burger niet zomaar opzijschuiven.”

Op zijn Facebookpagina zet Crol meteen de deur op een kier voor een fusie met andere Vlaams-Brabantse gemeenten: “We willen dat deze piste grondig wordt onderzocht. Misschien is er wel een mogelijkheid met gemeenten zoals Haacht en Kampenhout.”

Opmerkelijk: Burgemeester Karin Derua (Open Vld) beweert dat er fusiegesprekken zijn geweest met de burgemeesters van Haacht en Kampenhout, terwijl die laatste twee dat stellig ontkennen.

Zonder overleg of inspraak

Net zoals haar vader Julien die ex-burgemeester is van Boortmeerbeek, pleit schepen Annick Dekeyser en partijgenoot van Derua eveneens voor een referendum: “Ik zal een referendum zeker steunen en toejuichen. Ik heb me altijd als een partijgenoot opgesteld die de discussie niet uit de weg gaat en zich neerlegt bij de meerderheid, ook al strookt die niet steeds met mijn volledige overtuiging. Maar ik sta steeds open voor overleg. En laat dat nu net zijn wat ontbreekt om dit fusieverhaal vandaag met volle overtuiging te kunnen steunen.”

“Ik ben niet tegen een fusie, maar wel de manier waarop dit besluit nu plots door onze strot en door die van de burger wordt geduwd”, zegt Dekeyser aangeslagen. “En dit aan een snelheid zonder voorafgaand volwaardig overleg of mogelijke inspraak. Dit is niet hoe ik geleerd heb aan politiek te doen.”

“Moet ook een misschien iets minder financieel gunstige fusie met een van onze aangrenzende gemeenten niet eerst afgetoetst worden?”, gaat Dekeyser verder. “Die zal ons op korte termijn misschien niet die extreem lovende voordelen opleveren, maar zal ons vermoedelijk op lange termijn sterkere garanties op het gebied van slagkracht autonomie kunnen bieden. Het zijn maar enkele vragen die ik me luidop durf te stellen en die bij dit soort grote beslissingen toch eerst moeten afgewogen worden.”

Ook Vooruit en Vlaams Belang Boortmeerbeek eisen een referendum.

Op losse schroeven

Het lijkt er meer en meer op dat het fusieverhaal tussen Boortmeerbeek en Mechelen op losse schroeven staat. Ex-burgemeester Michel Baert (onafhankelijk gemeenteraadslid) reageert: “Ik begin erin te geloven dat we een meerderheid kunnen vormen tegen de fusieplannen”, klinkt het opgelucht. “Maandag vragen alle oppositiepartijen maar ook enkele schepenen om een referendum. Krijgen we die kans niet, zamelen we zelf minstens drieduizend handtekeningen in. En ik denk dat we daar met gemak in slagen. Ook als is zo’n bevraging wettelijk niet bindend, ik vind dat de burgemeester het respect moet hebben om naar het volk te luisteren.”

Baert vindt het niet meer dan logisch dat hij zijn nek uitsteekt voor de bevolking: “Dat is mijn plicht als gemeenteraadslid. Mochten we morgen bij Mechelen behoren, zou ik geen oog meer dichtdoen. De burgemeester gelooft alles blindelings, terwijl alles afhangt van de verkiezingen van 2024. Een fusie brengt ons misschien geld op, maar het kost ook een pak. Zo moeten we onze aandelen in de intercommunales Riobra en Ecowerf terugbetalen.” Baert, die stilaan met politiek wilde stoppen, stelt zich naar eigen zeggen opnieuw verkiesbaar in 2024: “De mensen vragen het me, ik kan ze niet in de steek laten.”

LEES OOK:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen