Radio 2

Twijfel sluipt in fusieplannen Boortmeerbeek-Mechelen: "We gaan ook met Zemst praten"

De burgemeester van Boortmeerbeek, Karin Derua (Open VLD), heeft haar inwoners toegesproken nadat de fusieplannen met Mechelen begin deze week bekend waren geraakt. “Het gaat voorlopig om een onderzoek, we gaan bovendien ook met de gemeente Zemst praten”, zegt de burgemeester. Toch zien heel wat inwoners zo’n fusie absoluut niet zitten, ook niet na de toespraak van de burgemeester.

Dinsdag sloeg het nieuws in als een bom in Boortmeerbeek, de gemeente zou in 2025 fuseren met Mechelen. Gisteravond sprak burgemeester Karin Derua de inwoners toe aan het gemeentehuis. Er kwam een behoorlijk groot publiek op af. In een filmpje dat op de website van Het Laatste Nieuws staat, spreekt de burgemeester van een “onderzoek”: “Het is geen definitieve beslissing voor een fusie, maar een onderzoek. Het kan best zijn dat tijdens dat onderzoek blijkt dat er zaken zijn waardoor wij niet akkoord kunnen gaan.” Ook in "De ochtend" op Radio 1 bevestigt de burgemeester vanmorgen haar uitspraak dat er nog geen definitieve beslissing over een fusie genomen is.

Tijdens haar toespraak somde ze ook enkele voordelen op van een fusie. “We behouden ons belastingtarief en we krijgen met de fusie 25 miljoen euro.” Toch werd het een rumoerige avond, want de meeste aanwezigen zien een fusie met Mechelen absoluut niet zitten, ook niet na de toespraak van de burgemeester: “Het wordt een beetje door onze strot geduwd. Wij zijn een landelijke gemeente in Vlaams-Brabant. Er zijn hier opties genoeg. Als er dan toch een fusie moet komen, dan zouden we die graag binnen Brabant houden.” 

Als je ziet hoeveel volk hier staat, denk ik dat de boodschap wel moet overgekomen zijn

Een andere aanwezige hekelt het gebrek aan inspraak: “Negen op de tien inwoners wist van niets toen ze naar tv keken en zagen dat er zoiets zou gebeuren. Het gaat om een totaal gebrek aan democratie.” Een vrouw zegt nog: “Als je ziet hoeveel volk hier staat, denk ik dat de boodschap wel moet overgekomen zijn, maar ik betwijfel op de burgemeester het begrepen heeft.”

De boodschap van de burgers is alleszins aangekomen bij burgemeester Karin Derua: “Onze bevolking wil niet dat ik de verdere gesprekken aanga met Mechelen. Maar ik vind dat iedereen het recht heeft om aan te tonen dat een fusie met districten ook nuttig kan zijn. Er loopt een onderzoek en daarnaast gaan we ook het gesprek aan met Zemst, mijn collega daar heeft me daarover opgebeld. We gaan die twee onderzoeken naast mekaar leggen en dan evalueren met de bevolking.”

Heel wat mensen hadden bordjes bij en droegen t-shirt met “Geen fusie met Mechelen”. Maandag wordt de nota voorgelegd op de gemeenteraad van Boortmeerbeek. De tegenstanders van de fusie roepen de inwoners opnieuw op om hun stem te laten horen aan het gemeentehuis.

Meest gelezen