Russische politie wil pianoconcert stilleggen tijdens stuk van Oekraïense componist, maar pianist speelt onverstoord verder

De oorlog in Oekraïne beroert nog elke dag. En als muziek er dan nog eens een schepje bovenop doet, dan doet het dat helemaal. Zo erg zelfs dat een Russische pianist gedwongen werd te stoppen wanneer hij een concert van een Oekraïense componist speelde in Moskou.

Dante Bellon
Bron: VAN

Het was tijdens een pianoconcert van de Russische pianist Alexei Lubimov dat twee agenten van de Moskouse politie ingrepen. De officiële aanleiding was een dreigende bommelding. “Maar het was meteen duidelijk dat het was omwille van de liedjes van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov”, aldus Lubimov. Silvestrov sprak zich in The New York Times prominent uit tegen Poetin en de oorlog die Rusland momenteel voert in haar buurland.

Vreemde telefoon en agenten

“Twee maanden geleden maakten we het concert bekend en was er niets aan de hand. Tot op de avond voor ik moest optreden de zaalverantwoordelijke Alexei Munipov een telefoontje kreeg met de vraag om het concert te annuleren. Maar hij zei dat hij dat niet meer kon regelen”, vertelt Lubimov. Munipov vroeg daarop aan Lubimov en zangeres Yana Ivalinova om niets gerelateerd aan politiek aan de show toe te voegen en voorzichtig om te springen met de voorstelling van Silvestrov. “We legden dan uit wie hij was en spraken over Steps, de opvoering waar wij uit speelden. Over de oorlog spraken we niet.”

Nadat het duo Steps had gebracht voor het aanwezige publiek, begon het aan de Impromptus van Franz Schubert. “Gaandeweg het eerste deel van de Impromptus kwamen twee agenten binnen die luid begonnen te roepen dat we moesten evacueren vanwege een bommelding. Ik zag dit als een provocatie en bleef doorspelen. Maar na een paar minuten kwamen de agenten op mij af. Eerst dacht ik dat ze mijn piano zouden dichtklappen, maar dat deden ze uiteindelijk niet.”

(Lees verder onder de video)

Pas wanneer Lubimov klaar was met spelen, volgde hij de orders van de agenten. “Ik vroeg waarom ik moest stoppen. Ze bleven herhalen dat er een bommelding was en binnen vijftien minuten iedereen buiten moest. Dat deden we dan ook. Maar pas twee uur later kwamen er getrainde honden aan. Het werd meteen duidelijk dat er meer achter zat. Waarschijnlijk dachten de autoriteiten dat de naam van de Oekraïense componist als een gevaarlijk anti-oorlogssymbool werd gezien. Helemaal niet waar, dus.”

Opoffering

“Het was echt vreemd. De agenten leken niet te weten wat ze moesten doen. Ik twijfelde er niet aan dat het om een valse bommelding zou gaan en had ook geen schrik”, gaat Lubimov verder. “Ze deden gewoon ook hun werk, ook al waren ze wel te laat. Het deel van Silvestrov zat er al op. Franz Schubert offerde zichzelf dus op voor Silvestrov en de Oekraïense bevolking.”

Buiten kregen de artiesten nog enkele handen op elkaar en tussen de vele “bravo’s” door kwamen uiteindelijk de politiehonden aan. “Het was bijna middernacht, maar ze vonden uiteindelijk niets”, lacht Lubimov.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER