© Erik Van Eycken

Dan toch geen referendum over fusie in Boortmeerbeek, burgemeester biedt excuses aan voor “grote fout”

Enkele honderden mensen zijn maandagavond samengekomen aan het gemeentehuis van Boortmeerbeek om te protesteren tegen de fusieplannen van de gemeente. Karin Derua (Open Vld), burgemeester van Boortmeerbeek, heeft bij het begin van de gemeenteraad haar excuses aangeboden. Ze sprak tijdens een korte toespraak over “een grote fout”. Het agendapunt over de eventuele fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek werd afgevoerd op de gemeenteraad, er komt dan toch geen referendum.

Het bestuur had een groot scherm voorzien zodat de bewoners de gemeenteraad kunnen volgen. Veel mensen droegen pancartes met ‘Geen fusie met Mechelen’. Enkelingen hielden ook een spandoek vast waarop ze het ontslag van burgemeester Karin Derua (Open Vld) vroegen.

Tijdens de toespraak van Derua klonk veel boegeroep vanuit de menigte. De burgemeester zei dat het een “woelige week is geweest, waarin het nieuws over de fusie is ingeslagen als een bom”. “We hebben jullie gehoord”, richtte Derua zich tot de aanwezige menigte, “en we zullen jullie blijven horen. Ik geef toe dat er een grote fout is gebeurd. We starten opnieuw vanaf nul.”

Karin Derua (links) en Steven Michiels. ©  BELGA

Het agendapunt over de eventuele fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek werd wat later afgevoerd op de gemeenteraad. Het punt was later toegevoegd aan de agenda, en dus moest er gestemd worden om het effectief toe te laten. Na anderhalf uur inhoudelijke discussie stemde de meerderheid in met het afvoeren ervan.

Dertien raadsleden stemden voor om het punt weg te laten, zes raadsleden stemden tegen. Er waren drie onthoudingen. “Dit is een kaakslag”, zei oppositielid Bert Meulemans (CD&V). “Ik doe niet mee met deze poppenkast.”

Er werd geopperd om een gemeenteraadscommissie op te stellen. Er komt voorlopig ook geen referendum. Op twee uitzonderingen na stemde de volledige gemeenteraad om het referendum niet te organiseren. Omdat de principiële beslissing over een fusie al was afgevoerd, vonden de raadsleden het niet meer opportuun om nog een referendum op te zetten.

Er zal wel een raadscommissie worden opgericht, die zich over het onderwerp zal buigen. Het thema fusie, met een of meerdere gemeenten, ligt dus nog niet helemaal van tafel. Over de samenstelling van de commissie zullen de fractievoorzitters eerstdaags overleggen.

Na drie uur debat over de fusie verlieten zes oppositieleden, de drie CD&V-raadsleden, Michel Baert, Remi Serranne (Vooruit) en Eddy Mortier (Vlaams Belang), de zaal. Enkel oppositiepartij Groen bleef nog aanwezig om de verdere agendapunten te behandelen.

“De meerderheid durft geen kleur te bekennen”, stelde Michel Baert, voormalig burgemeester en onafhankelijk gemeenteraadslid. “Wij willen klaar en duidelijk zien wat het gemeentebestuur nu eigenlijk vindt van de fusieplannen.”

Michel Baert (links) en Bert Meulemans.  ©  BELGA

Het thema leeft erg sterk bij de bewoners van Boortmeerbeek. Vorige week donderdag was er ook al een grote opkomst aan het gemeenteplein. “Het is een erg emotionele kwestie”, zegt Daisy De Neef, een van de trekkers van actie. “De fusie wordt voorgesteld als een sprookje, maar wij geloven niet in sprookjes. We zijn erg blij met de opkomst vanavond: niemand in Boortmeerbeek wil deze fusie. Het zou hen sieren als het schepencollege de eer aan zichzelf houdt.”

LEES OOK. “Ze duldt geen tegenspraak”: burgemeester Karin Derua in nauwe schoentjes na lek fusieplannen met Mechelen

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  Dirk Vertommen

 ©  BELGA

 Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen