Videospeler inladen...

Dan toch geen referendum in Boortmeerbeek over eventuele fusie met Mechelen, fusie zelf komt er voorlopig ook niet

Er komt dan toch geen referendum in Boortmeerbeek over een eventuele fusie met Mechelen. Op twee uitzonderingen na stemde de volledige gemeenteraad tegen een referendum, omdat de principiële beslissing over een fusie al was afgevoerd. Aan het gemeentehuis van Boortmeerbeek verzamelden zich vandaag enkele honderden inwoners om tegen de fusieplannen te protesteren. 

De meerderheidspartijen in Boortmeerbeek gaven gisteren nog aan een referendum te willen organiseren over de fusieplannen van de gemeente met Mechelen of een andere buurgemeente. Maar dat voorstel moest eerst nog langs de gemeenteraad passeren.

Op twee uitzonderingen na stemde de volledige gemeenteraad om het referendum niet te organiseren. Omdat het agendapunt over de fusie zelf al was afgevoerd, vonden ze het niet meer nodig een volksbevraging op te zetten. Er zal nu eerst een raadscommissie opgericht worden om te bekijken of en met welke gemeenten Boortmeerbeek best fuseert. 

Tijdens de gemeenteraad verlieten zes oppositieleden de zaal. "Wij zijn absoluut niet akkoord met hoe het bestuur dit hele dossier heeft aangepakt", verklaarde CD&V-fractievoorzitter Bert Meulemans.

Protestactie

Niet alleen binnen in het gemeentehuis was er vanavond onenigheid. Honderden misnoegde inwoners van Boortmeerbeek verzamelden buiten aan het gemeentehuis om de gemeenteraad op groot scherm te kunnen volgen. Burgemeester van Boortmeerbeek Karin Derua (Open VLD) sprak als eerste de menigte toe en bood haar excuses aan. Die werden op boegeroep onthaald. 

De burgemeester zei dat het een "woelige week is geweest, waarin het nieuws over de fusie is ingeslagen als een bom". "We hebben jullie gehoord", richtte Derua zich tot de aanwezige menigte, "en we zullen jullie blijven horen". "Ik geef toe dat er een grote fout is gebeurd. We starten opnieuw vanaf nul."

"Zware deontologische fout"

Ook de voorzitter van de gemeenteraad, Steven Michiels (Open Vld), ontsnapte niet aan het boegeroep. Hij was betrokken bij enkele van de gesprekken die tot de fusieplannen met Mechelen hebben geleid. Volgens Bert Meulemans van oppositiepartij CD&V heeft de voorzitter van de gemeenteraad "een zware deontologische fout" gemaakt. 

"U moet waken over het evenwicht tussen de gemeenteraad en het schepencollege", stak Meulemans van wal. "Maar u heeft informatie over de fusie op een flagrante manier achtergehouden. U heeft zich niet gehouden aan het huishoudelijk reglement." Burgemeester Karin Derua haalde aan dat het "enkel om voorafgaande gesprekken" ging. 

Ook in Mechelen stond er vanavond op de gemeenteraad één thema centraal: de fusie met Boortmeerbeek. De aanwezige oppositiepartijen waren niet te spreken over de manier waarop het stadsbestuur een mogelijke fusie met Boortmeerbeek heeft aangepakt. 

Bij CD&V klonk ongenoegen. "Wat een week, dit hadden we niet zien aankomen", zei fractieleider Stefaan Deleus. "Een fusie met Boortmeerbeek gaat in tegen alles: provincie, regiovorming, noem maar op. De enige reden voor deze fusie zou financieel zijn, maar er is geen draagvlak voor. Er is blijkbaar ook al een heel traject afgelegd, maar toch stond de fusie niet op de agenda van de gemeenteraad. Wat hebben we nu bereikt? Het idee van fusies staat voor ons onder een negatief daglicht want niemand wil nog met Mechelen in gesprek gaan. We hebben alle buurgemeenten in het harnas gejaagd."

Meest gelezen