Russian Foreign Ministry Press Service

Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemt nucleaire oorlog "reëel gevaar", maar ook ontoelaatbaar

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is er een reëel gevaar dat er een nucleaire oorlog komt. Daarbij zegt hij dan wel dat hij een dergelijke oorlog ontoelaatbaar vindt. Het zit Moskou hoog dat het Westen wapens levert aan Oekraïne. Maar Oekraïne krijgt vandaag nog meer beloftes voor de levering van militair materiaal vanuit het Westen. 

Minister Lavrov deed de uitspraken in een interview met de Russische staatstelevisie.  "Leveringen van westerse wapens aan Oekraïne betekenen dat de NAVO-alliantie in wezen in oorlog is met Rusland. Moskou beschouwt deze wapens als legitieme doelen", aldus Lavrov. Ook wil Rusland de "kunstmatige" risico's op een nucleaire oorlog verminderen.

Lavrov benadrukt dat oorlog wel degelijk oorlog betekent. "Opslagfaciliteiten in het westen van Oekraïne zijn meer dan eens het doelwit geweest. Hoe kan het anders?"

Volodimir Zelenski is een goede acteur

Sergej Lavrov, Russische minister van Buitenlandse Zaken

Lavrov zei verder dat er hoe dan ook een akkoord zal komen met Oekraïne, maar dat de inhoud van dat akkoord afhankelijk is van de militaire situatie. Volgens de minister doet Kiev alleen "alsof" het onderhandelt. "Welwillendheid heeft beperkingen. Als het niet wederzijds is, helpt dat het onderhandelingsproces niet", aldus Lavrov. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou volgens de minister "een goede acteur" zijn. "Maar als je je goed richt op wat hij zegt, spreekt hij zichzelf duizenden keren tegen". Desondanks zegt hij dat Rusland het vredesoverleg met Oekraïne doorzet.

BEKIJK: De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov spreekt over "een ernstig gevaar dat niet onderschat mag worden".

Videospeler inladen...

Dreigt er een "nucleaire oorlog"?

In een eerdere versie van dit bericht was sprake van een "derde wereldoorlog". Wanneer we de woorden van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov letterlijk vertalen, neemt hij die term echter niet in de mond. Hij heeft het over een "nucleaire oorlog", wat niet als een synoniem voor een derde wereldoorlog mag worden beschouwd.

Onze defensiespecialist Jens Franssen relativeerde de dreiging enigszins vanmiddag. "Zowel bij de NAVO als bij Rusland zijn de limieten of rode lijnen gekend". Die worden wat verlegd, maar ondanks de harde woorden voor de camera blijven het Westen en Russen met elkaar praten, ook op het niveau van generaals en zeker de inlichtingendiensten. Ook via derde partijen worden boodschappen uitgewisseld. 

Helemaal uitgesloten is de inzet van een klein tactisch nucleair wapen niet, bijvoorbeeld boven de Zwarte Zee, maar dan vooral als politiek en psychologisch signaal zonder grote militaire waarde. Zowel Rusland als Oekraïne denken vooralsnog dat ze meer te winnen hebben bij vechten dan bij een onderhandelde oplossing, maar dat kan op termijn veranderen, aldus Jens Franssen. 

VS en bondgenoten vergaderen voor meer militaire steun aan Oekraïne

Ondanks de dreigende woorden van Lavrov krijgt Oekraïne vandaag nog meer beloftes voor wapenleveringen op een top van 40 ministers van Defensie op de VS-basis Ramstein in Duitsland. Het gaat om alle lidstaten van de NAVO, maar ook een tiental andere landen zoals Japan, Tunesië en Kenia. Volgens onze collega Jan Balliauw in "De wereld vandaag" op Radio 1 is het de bedoeling om te tonen dat de alliantie die Oekraïne steunt, veel ruimer is dan de NAVO en op die manier de Russische kritiek daarop te ondermijnen. 

Jan Balliauw ziet een grotere bereidheid om meer en zwaardere wapens aan te leveren:

Steeds meer landen zijn nu bereid om zware wapens te leveren aan Kiev, onder meer ook Duitsland dat traditioneel veel meer terughoudend was, maar ook nu over de brug komt met gepantserde luchtafweer. De toon is ook harder: wou de VS aanvankelijk Rusland wat ontzien, dan is nu openlijk gezegd dat het de bedoeling is om dat land te verzwakken zodat het jaren zal duren vooraleer het militair opnieuw op niveau komt en zo andere landen niet meer kan bedreigen. Volgens de VS zullen de bondgenoten nu maandelijks bijeenkomen om te kijken of er extra militair naar Oekraïne gestuurd moet worden. 

Dat komt volgens Balliauw omdat de VS, maar ook andere landen, de hoop hebben opgegeven dat de Russische leider Vladimir Poetin te overtuigen is tot een bestand of een vredesverdrag. De rode lijn blijft wel dat er geen troepen worden gestuurd en geen directe confrontatie komt met Rusland. Op het terrein blijft Rusland "knagen aan de frontlijn", maar houdt die relatief stand en voeren de Oekraïeners soms tegenaanvallen uit. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kan Oekraïne "de oorlog winnen als het voldoende wapens krijgt". De volgende drie tot vier weken zouden cruciaal zijn.

BEKIJK: Minister van Defensie Austin belooft verdere steun aan Oekraïne.

Videospeler inladen...

Duitsland gaat gepantserde voertuigen leveren

Bij het begin van de gesprekken in Ramstein raakte in de Duitse pers bekend dat Duitsland gepantserde voertuigen van het type Cheetah aan Oekraïne wil leveren. 

De voertuigen in kwestie hebben een radar en twee 35-millimeterkanonnen en zijn in eerste instantie geschikt als luchtafweer, maar ze kunnen ook gronddoelen beschieten. Vanmiddag heeft de Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, in een korte verklaring alvast de berichten in de pers bevestigd. "Dat is net wat Oekraïne nu nodig heeft om het luchtruim te beveiligen", zei Lambrecht.

 De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht (links), VS-stafchef Mark Milley,  de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en de Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Resnikov.

De Duitse wapenfabrikant Krauss-Maffei Wegmann krijgt de toestemming van de Duitse regering om de Cheetahs naar Oekraïne te sturen. Het bedrijf zal ze bouwen uit onderdelen en tanks die al eigendom zijn van het Duitse leger. Over hoeveel voertuigen het gaat en wat de geplande termijn van de levering is, zei Lambrecht niets. Wel raakte nog bekend dat Oekraïense soldaten in Duitsland opgeleid worden in het gebruik van artilleriesystemen die Nederland levert.

We werken samen met onze Amerikaanse vrienden om Oekraïense troepen te trainen in artilleriesystemen op Duits grondgebied

Christine Lambrecht

De toestemming betekent een belangrijke koerswending in het Duitse regeringsbeleid. Berlijn was tot nu erg voorzichtig in verband met het verlenen van militaire steun aan Kiev en het rechtstreeks leveren van zware wapens als de Cheetah was uit den boze.  De voorbije weken kreeg de Duitse bondskanselier Olaf Scholz nog zware kritiek van zijn Centraal-Europese en Baltische buren vanwege die houding,  die door sommigen wordt gezien als een gedeeltelijke voortzetting van de pro-Russische vooringenomenheid van zijn partij, de SPD.

De kritiek op Scholz kwam niet alleen uit het buitenland, maar ook in Duitsland was er striemende kritiek op Scholz' houding.  En die kwam niet alleen van de oppositie, maar ook van binnen zijn eigen partij en zijn eigen regeringscoalitie. De groene en liberale coalitiepartner vinden de Duitse militaire steun ontoereikend en vroegen met aandrang om zwaarder materieel te leveren. 

Bondskanselier Scholz gaf vorige week in een interview met het blad Der Spiegel nog meerdere redenen aan waarom dat niet kon, maar daar lijkt hij nu nog op terug te komen. Een geplande motie die de christendemocratische oppositie in het parlement wilde indienen met de vraag om zware wapens in te leveren en die zo nog de druk op de regering  nog wilde opvoeren, zit daar mogelijk voor iets tussen.  

Gesprekken op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen