Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsNoord-Korea

‘Noord-Korea gaat kernprogramma versnellen’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens de militaire parade ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van het Koreaanse Volksleger.Beeld via REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft aangekondigd dat het land zijn kernprogramma gaat versnellen. Kim deed de mededeling tijdens de militaire parade op maandag ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van het Koreaanse Volksleger, daarover wordt bericht door de Noord-Koreaanse staatsmedia.

"De nucleaire macht van de republiek moet klaarstaan om op elk moment zijn missie van unieke afschrikking uit te voeren", zei Kim. "Als wat voor strijdkrachten dan ook de fundamentele belangen van onze natie proberen binnen te dringen, zullen onze kernmachten gedwongen worden onverwachts een tweede missie uit te voeren", voegde hij eraan toe.

Tijdens de parade werd ook de Hwasong-17 getoond, voor zover bekend de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea  heeft. Vorige maand werd de Hwasong-17 voor het eerst gedeeltelijk getest, maar de Zuid-Koreaanse autoriteiten denken niet dat Noord-Korea al met succes een volledige test met de raket heeft kunnen uitvoeren.

Volgens Zuid-Koreaanse bronnen werden ook nieuwe nucleaire wapens getoond in de parade. Het is vaak een machtsvertoon waar het leger alle nieuwste wapens laat zien aan de bevolking. Er werden twaalf verlichte objecten boven Pyongyang gezien maandagavond. Dat waren mogelijk drones.

Het Koreaanse Volksleger werd in 1932 opgericht. Noord-Korea heeft een dienstplicht voor mannen en vrouwen, die zich moeten melden als ze zeventien zijn geworden. De dienstplicht duurt tien jaar.

Op deze foto, verspreid door het Koreaanse persagentschap KCNA op 24 maart, is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un te zien bij de voorstelling van de nieuwe intercontinentale raket Hwasong-17.Beeld AFP