Jeff Bezos stelt overname Twitter door Elon Musk in vraag: “Heeft China nu net een beetje meer invloed gekregen?”

Het regent reacties op de overname van Twitter door Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX. Volgens sommigen is dat goed nieuws voor de vrijheid van meningsuiting, terwijl anderen toch enkele vragen stellen bij de plannen van de multimiljardair. Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is daar één van.

Waarom is dit belangrijk?

Musk neemt Twitter over voor zo'n 44 miljard dollar. Bedoeling is om het socialemediaplatform van de beurs te halen.

Zoals verwacht lokt Musks overname van Twitter heel wat reacties uit. Jack Dorsey, de voormalige CEO van Twitter, zei bijvoorbeeld dat hij alle vertrouwen heeft in Musk. “Ik vertrouw op zijn missie om het licht van het bewustzijn te verspreiden”, liet hij weten.

Bezos uit kritiek

Al deelt niet iedereen dat enthousiasme. Bezos sluit bijvoorbeeld niet uit dat China zijn invloed op Twitter nu kan vergroten. “Heeft de Chinese regering net een beetje invloed gekregen op het stadsplein?”, vroeg hij zich af in een tweet. Hij stelde die vraag bij een post waarin wordt verwezen naar de banden die Musk heeft met het Aziatische land.

China was bijvoorbeeld de op één na grootste afzetmarkt van Tesla in 2021. Daarnaast is de producent van elektrische wagens in grote mate afhankelijk van het land voor de productie van batterijen. Voorts wordt er opgemerkt dat Twitter sinds 2009 verboden is in China. Nu een belangrijke “partner” van het land Twitter in handen heeft, bestaat de kans China er nu toch kan in slagen om wat invloed uit te oefenen op het socialemediaplatform.

Nuances bij tweet

Zo’n 90 minuten na die eerste tweet publiceerde Bezos nog een tweet met wat meer nuances. Daarin zei hij dat de kans klein is dat China een greep zal krijgen op Twitter.

Het is overigens niet de eerste keer dat Bezos kritisch is voor Musk op Twitter. De twee miljardairs hebben elkaar al vaker het vuur aan de schenen gelegd. Zo zijn zowel Musk als Bezos actief in de ruimtevaartsector. SpaceX (Musk) en Blue Origin (Bezos) kwamen bijvoorbeeld alle twee in aanmerking voor een maanlandercontract met NASA. Een contract dat uiteindelijk SpaceX in de wacht kon slepen. Blue Origin probeerde via een rechtszaak dat alles nog terug te draaien, maar tevergeefs.

Ook andere partijen stellen vragen bij overname

Bezos is niet de enige persoon die zich vragen stelt bij Musks overname van Twitter. Sommige politici en organisaties vrezen dat de rijkste man ter wereld hierdoor te veel controle krijgt over het online debat. “Wij zijn bezorgd over elke stap die Twitter zou kunnen nemen om de mechanismen die zijn ontworpen om gebruikers te beschermen, uit te hollen”, liet Amnesty International bijvoorbeeld weten. “En het is niet zo simpel als een absolute toewijding aan vrije meningsuiting. Er is geen absoluut recht op vrije meningsuiting, er is geen absoluut recht op vrijwel elk recht.”

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren waarschuwde dan weer dat de overeenkomst tussen Musk en Twitter een gevaar vormt voor de democratie. “Miljardairs als Elon Musk spelen volgens andere regels dan de rest en vergaren macht voor hun eigen gewin. We hebben een vermogensbelasting nodig en strenge regels om Big Tech verantwoordelijk te houden”, schreef ze op Twitter.

(lb)

Meer