Bruno Beeckman na urenlange treinrit van Kiev naar Oezjhorod: “‘s Nachts kan reizen alleen met geblindeerde ramen”

Bruno Beeckman, de journalist die voor Gazet van Antwerpen verslag uitbracht vanuit Oekraïne, is maandagavond opnieuw naar België vertrokken vanuit Kiev. Beeckman voelt een gespannen sfeer tijdens de terugreis. “Alle ramen in de trein moesten geblindeerd blijven.”

wvb

LEES OOK. Bruno Beeckman vertrekt uit Oekraïne: “Met pijn in het hart, maar ik ben moe”

Doordat er zondag vijf explosies plaatsvonden in de onmiddellijke nabijheid van de sporen, moesten de rolluiken van de trein onverbiddelijk dicht, uit veiligheidsoverwegingen. “Ik heb nog niks kunnen zien van de mooie Oekraïense landschappen, maar daar was wel een goede reden voor. Voor de rest verliep de treinrit rustig”, stelt Beeckman gerust.

Beeckman deelde de trein met enkele vluchtelingen uit het oosten van het land, dat nota bene al sinds 2014 in oorlog is met Rusland. “Die mensen zijn moe en hopen dat het zo snel mogelijk stopt. Ze leggen zich daarom meteen neer als de Russische troepen de steden binnenvallen. De gouverneur van de regio Loegansk heeft nog maar eens iedereen opgeroepen om het land te ontvluchten nu het nog kan”, zegt Beeckman.

Bitsige taal

Voor de rest stelt hij vast dat de taal in dit conflict bitsiger wordt. “De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak over “een eventueel begin van een Derde Wereldoorlog”. De Britse minister van Defensie zei dan weer dat “het niet onvermijdelijk is dat de Oost-Oekraïners weleens zouden kunnen winnen”. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Kuleba reageerde op de uitspraken van zijn Russische collega Lavrov door te zeggen “dat het erop lijkt dat de Russen niet alleen hun ambities niet waarmaken, maar het conflict binnenkort helemaal dreigen te verliezen”, zegt Beeckman.

Al ziet het er volgens Beeckman niet naar uit dat er heel binnenkort een einde zal komen aan het conflict. “Als de Oekraïense troepen erin slagen om terrein terug te winnen in het oosten, dan zal de wens van de vluchtelingen op deze trein jammer genoeg niet uitkomen”, aldus Beeckman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER