“Geheime dienst heeft moord op Russische journalist verijdeld”, zegt Poetin. Het bewijsmateriaal roept veel vragen op

Volgens de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn geheime dienst een door Oekraïne en de VS geplande moordaanslag op een bekende Russische presentator weten te verijdelen. Om dat verhaal kracht bij te zetten, verspreidde de FSB beelden van wat tijdens de arrestaties aangetroffen werd. En daar zijn wel wat vragen bij te stellen.

Guy Stevens

LEES OOK. Trump schept op over hoe hij Poetin zou afdreigen: “Zonder valse verkiezingen zou er niemand dood zijn. Met mij zou deze oorlog nooit mogelijk geweest zijn”

“Vanmorgen heeft de geheime dienst (FSB, nvdr) een terroristische groepering kunnen oppakken die van plan was een beroemde Russische tv-journalist te vermoorden. We hebben onweerlegbaar bewijs”: dat zei de Russische president Vladimir Poetin maandag tijdens een op tv uitgezonden vergadering met enkele Russische openbaar aanklagers. “Het is duidelijk dat het Westen nu Russische journalisten wil doden.”

Volgens Poetin was het plan georkestreerd door “hooggeplaatste ambtenaren in Europa en de VS die Rusland van binnenuit willen vernietigen”. Hij noemde onder meer de CIA en de Oekraïense geheime dienst specifiek. Het doelwit zou de prominente Russische journalist Vladimir Solovjov geweest zijn.

Vermeend bewijs

Concreet bewijs is er niet voor de beweringen van Poetin. Om zijn woorden kracht bij te zetten, heeft de FSB wel een video verspreid waarin te zien is hoe Russische soldaten enkele mannen oppakken die deel uitgemaakt zouden hebben van de neonazistische groepering die het moordplan zou gaan uitvoeren. Naast de invallen in hun verblijfplaatsen zie je ook beelden van wat er allemaal aangetroffen werd.

Dat zijn onder meer T-shirts met hakenkruisen erop, maar ook Oekraïense paspoorten, een foto van Hitler en een blonde pruik. Wat erg vreemd oogt, is dat er ook drie doosjes liggen van het populaire computerspel The Sims. Daarnaast ligt nog een papier met de tekst “Dood om te leven en leef om te doden” erop. Die is ondertekend met “Handtekening onduidelijk”, in het Russisch weliswaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In scène gezet?

Voor de Duitse expert Oost-Europese politiek Sergej Sumlenny, die in Rusland opgroeide en jarenlang in Oekraïne gewerkt heeft, is het duidelijk dat Rusland de hele zaak in scène gezet heeft. “De Russische FSB heeft het plan gefabriceerd”, zo schrijft hij op Twitter. “Een van hun bewijsstukken is een neonazistische inscriptie op een boek. Onduidelijke handtekening, staat daar. Die opdracht heeft de FSB dus gehad: er een onduidelijke handtekening op zetten. Dat hebben ze gedaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook over de computerspellen van The Sims worden heel wat vragen gesteld. Er wordt op Twitter heel wat over gespeculeerd. Zo zou het volgens sommigen best kunnen dat de FSB-agenten de taak kregen om daar simkaarten te leggen, maar dat ze dat verkeerd begrepen hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER