REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Poetin spreekt opnieuw dreigende taal - Kremlin waarschuwt dat het gastoevoer naar nog meer landen kan afsluiten

De doelen van Rusland gaan volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky veel verder dan de huidige oorlog tegen Oekraïne. Rusland wil volgens de Oekraïense president een “wereldwijde aanval op de democratie” uitvoeren. In Oekraïne zelf vielen de voorbije 24 uur opnieuw verschillende doden en gewonden na nieuwe Russische aanvallen. Intussen heeft Rusland de gastoevoer naar Polen en Bulgarije afgesloten. Bovendien dreigt het om de gastoevoer naar nog meer landen af te sluiten, als ze niet in roebels betalen. Herlees het liveblog van woensdag 27 april hier.

  1. VS waarschuwen voor dodelijke drug als nieuw wapen in Russische oorlogsvoering: “Stuur gasmaskers naar Oekraïne!”
    PREMIUM
    16

    VS waarschu­wen voor dodelijke drug als nieuw wapen in Russische oorlogsvoe­ring: “Stuur gasmaskers naar Oekraïne!”

    Rusland vecht de loopgravenoorlog in Oekraïne steeds vaker uit met chemische wapens. Tot nu toe gaat het vooral om traangasgranaten, maar de Verenigde Staten waarschuwen nu ook voor synthetische opioïden. Die zijn berucht als levensgevaarlijke drug, maar kunnen ook als wapen dienen. Rusland heeft ze al gebruikt om terroristen te bestrijden en zou plannen hebben om dat ook in oorlogssituaties te doen. We leggen uit hoe dat in zijn werk zou gaan en wat de gevaren zijn.
  2. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.