Ten opzichte van andere techgiganten spendeert Apple het minste van zijn netto-omzet aan onderzoek en ontwikkeling

Apple spendeert 7 procent van zijn netto-omzet aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat is het kleinste percentage van alle giganten in de techindustrie, ook wel de GAFAM-bedrijven genoemd (Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook), Apple en Microsoft). Dat blijkt uit een analyse van TradingPlatforms.

Apple heeft historisch gezien een afwijkende visie op de uitgaven aan R&D. Oprichter Steve Jobs zei in 1998: “Innovatie heeft niets te maken met hoeveel R&D-dollars je hebt. Het gaat niet om geld. Het gaat om de mensen die je hebt, hoe je geleid wordt, en hoeveel je er voor krijgt.”

“We hebben daaraan vastgehouden toen anderen dat misschien niet deden”

“Apple is op veel fronten een uitschieter geweest, ook bij de uitgaven aan R&D”, aldus Edith Reeds van TraingPlatforms. Volgens Reeds houdt Apple nog steeds vast aan Steve Jobs’ mantra dat innovatie geen factor mag zijn van de uitgaven.

Het bedrijf verhoogt wel gestaag zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling. In 2021 bereikte Apple’s uitgaven aan R&D een record van 21,91 miljard dollar.

Ingenieurs bij Apple zitten allesbehalve stil. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld een eigen draadloze Bluetooth-chip, die een van de belangrijkste technologieën is achter de AirPods. Dat soort draadloze toepassingen maken een groot deel uit van de groeimotor van Apple.

“Op het gebied van wearables doen we het bijzonder goed”, Zei CEO Tim Cook daarover in 2019. “We hebben daaraan vastgehouden toen anderen dat misschien niet deden en we hebben er echt veel energie in gestoken en veel aan R&D gedaan en we bevinden ons nu in een zeer goede positie.”

“Dit gaat het soort sociale ervaringen ontsluiten waar ik al van droom sinds ik een kind was”

Meta, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, heeft een heel andere aanpak. In 2020 spendeerde de socialemediagigant 21 procent van zijn netto-omzet aan R&D. Het bedrijf heeft zwaar geïnvesteerd in zijn zogenaamde Reality Labs-programma waar het virtual en augmented reality (VR en AR) ontwikkelt. Daarnaast richt Meta zich ook op kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en crypto.

“Ik geloof dat de volgende logische stap hier een immersive computing platform is dat dit magische gevoel van aanwezigheid levert-dat je echt daar bent met een andere persoon of op een andere plaats”, zei Mark Zuckerberg, CEO van Meta, over het VR- en AR-onderzoek.

“Onze telefoons kunnen dit niet leveren, en ook geen enkele andere technologie die ervoor is gekomen kan dit leveren. Dit gaat het soort sociale ervaringen ontsluiten waar ik al van droom sinds ik een kind was, en dat is waar we naartoe bouwen bij Facebook Reality Labs.”

Alphabet, het moederbedrijf van Google, geeft steeds meer uit aan R&D. In 2020 was dat 27,57 miljard dollar, of zo’n 15 procent van zijn netto-inkomsten. Dat is het dubbele van het bestede bedrag in 2016.

De investering van Amazon in R&D in 2020 bereikte 42,74 miljard dollar, of 11 procent van zijn netto-omzet. Het pakjesbedrijf kreeg in dat jaar 2.244 patenten toegekend. De meerderheid van de patenten was in geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning. Zo ontwikkelt Amazon cashloze Go-winkels, dronebezorging en gerobotiseerde magazijnen.

Microsoft gaf ten slotte 13 procent of 19,27 miljard dollar van zijn netto-omzet uit aan R&D in 2020. Dat geld ging onder meer naar het herdefiniëren van productiviteits- en bedrijfsprocessen en in het bouwen van een intelligent cloudplatform.

(lb)

Meer