Rusland stopt levering gas aan Polen en Bulgarije, gas- en olieprijzen stijgen opnieuw

Rusland heeft de levering van gas aan Polen en Bulgarije woensdag effectief stopgezet. Dat heeft de Russische energiegigant Gazprom aangekondigd. Ook het Poolse gasbedrijf PGNiG bevestigde dat de gaskraan gesloten werd.

Bron: Belga

“De levering van gas is opgeschort vanaf 27 april en totdat de betaling uitgevoerd wordt in roebels”, staat in een persbericht van Gazprom.

De Russische president Vladimir Poetin verkaarde vorige maand dat Rusland alleen nog betalingen in roebels zou aanvaarden voor zijn gas. Maar volgens de Europese Unie vormt dat een inbreuk op de sancties en zal dat Moskou versterken. Zeker Polen was heel uitgesproken in het verzet tegen betalingen in roebels.

Gazprom voegde nog toe dat het dinsdagavond de betaling voor gas in april niet ontvangen had van Bulgargaz en PGNiG. “Bulgarije en Polen zijn doorvoerlanden. Als er ongeoorloofd Russisch gas wordt afgenomen van het transitvolume richting andere landen, dan zal de transitlevering in dezelfde mate verlaagd worden”, waarschuwde het Russische gasbedrijf nog.

LEES OOK. En toen draaide Rusland de gaskraan dicht: wat betekent dat voor België?

De Europese gasprijs ging woensdagochtend duidelijk omhoog. De toonaangevende Nederlandse TTF-future voor gas, met levering in mei, stond rond 9u op 116 euro, 13% hoger dan dinsdagavond.

Ook de olieprijzen stegen. Zo kost een vat olie van de Amerikaanse soort WTI weer meer dan 100 dollar. De prijs van Brent-olie van de Noordzee steeg met 0,9% tot 105,97 dollar per vat.

“Ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar”

De Europese Unie heeft zich voorbereid op een onderbreking van de Russische gasleveringen en zal met een gecoördineerd antwoord komen. Dat zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in reactie op de Russische beslissing.

“Dit is opnieuw een poging van Rusland om gas in te zetten voor chantage. Dit is ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar. Het toont de onbetrouwbaarheid van Rusland als gasleverancier. We hebben gewerkt aan alternatieven en aan het vullen van de voorraden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER