Louis Tobback over fusieplannen  Mechelen-Boortmeerbeek: "Bart Somers is onbevoegd" 

Op de provincieraad van Vlaams-Brabant haalde raadslid, oud-burgemeester van Leuven en gewezen minister Louis Tobback (Vooruit) uit naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Hij noemt Somers niet bevoegd  en vindt dat de deputatie erg "slapjes" reageert op de fusieplannen van Mechelen over de provinciegrenzen heen.

Louis Tobback (83) vindt het niet kunnen dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers een persconferentie houdt om aan te kondigen dat Mechelen zou fuseren met Boortmeerbeek. "De wet waarin staat dat titelvoerende burgemeesters die bevoegdheden niet hebben, is nog door mij gehandtekend in 1989. Het zou ook al te gek zijn dat ze alle voorwaarden en afspraken in een tekst gieten die hij dan zelf als minister moet goedkeuren. Ik heb Somers al vaak geloofd voor zijn werk in Mechelen, maar nu gaat hij uit de bocht."

Tobback had ook geen goed woord over voor de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. "Die fusie gaat over de provinciegrenzen heen. Ik verwacht hier een vlammende motie om te zeggen blijf van onze gemeenten af."

Gisteren verklaarde provinciegouverneur Jan Spooren dat de provincie niet bevoegd is over fusies en hoogstens een advies kan geven. 

Meest gelezen