Schade vandaag in Charkov in het noordoosten van het land.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Explosies in door Russen bezette Oekraïense stad en verdere Russische opmars in oosten van het land

De door de Russen bezette zuidelijke Oekraïense stad Cherson werd vanavond opgeschrikt door explosies. Volgens de Russen veroorzaakt door Oekraïense raketten. In het oosten van het land is een "grote hoeveelheid" wapens, geleverd door de VS en Europa, vernietigd door een raketaanval, laat het Russische ministerie van Defensie weten.

Vanavond werd de zuidelijke Oekraïense stad Cherson opgeschrikt door verschillende explosies. Dat meldt het Russische persbureau RAI. De stad is bezet door de Russen. Volgens RAI zouden de explosies zijn veroorzaakt door raketten die werden afgevuurd door Oekraïense troepen.  Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De oorlog in Oekraïne speelt zich vooral af in het oosten van het land, waar de Russische troepen intussen verschillende dorpen hebben ingenomen. Dat geeft het Oekraïense ministerie van Defensie toe. Het Oekraïense leger heeft sinds de start van de oorlog nog maar zelden toegegeven dat de Russen oprukten of dorpen hadden veroverd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde op 18 april al het begin van het Russische offensief in het oosten van het land aan. De regio, die al deels in handen is van pro-Russische separatisten sinds 2014, is het belangrijkste doel van Moskou.

Het Russische leger voert een offensief uit vanuit Izjoem, dat al onder controle was van de Russen, naar het iets zuidelijker gelegen Barvinkove. Opmerkelijk is de nieuwe strategie die de Russen hier toepassen: van een snelle opmars met tanks naar een trage en weloverwogen aanpak. Volgens het nieuwe rapport van het Instituut voor Oorlogsonderzoek bewegen de Russische troepen in parallelle wegen om mogelijk een corridor over land te creëren. Zo kunnen de Russische troepen zich samenvoegen met die van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, die gesteund worden door Moskou. 

Verder hebben de Russische troepen het dorp Novotosjkivske, in de buurt van Severodonetsk, veroverd  en voeren ze een offensief uit richting Nizjnje en Orichove. Severodonetsk is een van de grootste steden in de oostelijke regio en telde 100.000 inwoners voor de oorlog.

Geleverde wapens van westerse landen vernietigd

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er "hangars met een grote hoeveelheid wapens en munitie, geleverd aan de Oekraïense troepen door de Verenigde Staten en Europese landen" vernietigd. Daarnaast zegt het ministerie ook dat de Russische luchtmacht sinds dinsdag 59 aanvallen uitvoerde op militaire doelwitten. Naast infrastructuur voor artillerie, luchtafweer en rakettenwerpers zijn er ook munitiedepots vernietigd. 

Hangars met grote hoeveelheid wapens en munitie zijn vernietigd

Het Russische ministerie van Defensie

Er zijn geen onafhankelijke bronnen die de informatie bevestigen. De Oekraïense autoriteiten meldden gisteren wel dat er een bedrijf in Zaporozje is geraakt door raketten. Er wordt niets gemeld over de menselijke tol.

Karma

In Rusland, net over de grens met Oekraïne, is vanochtend een munitiedepot in Belgorod in brand gevlogen na enkele ontploffingen. Hoewel de Oekraïense regering noch bevestigt noch ontkent dat zij erachter zit, spreekt ze wel over "karma" en een "logisch antwoord op de Russische aanval op Oekraïne". 

Het grootste slachtoffer van de oorlog is nog altijd de burger in Oekraïne ("Het journaal" 27/04/22):

Videospeler inladen...

Munitiedepot in Transnistrië beschoten

Na meldingen van explosies in Transnistrië, in Moldavië, beweren de autoriteiten dat het dorp Cobasna aan de grens met Oekraïne beschoten is geweest. In dat dorp bevindt zich een zeer groot wapendepot van het Russische leger waarin maar liefst 20.000 ton munitie ligt uit het Sovjet-tijdperk. De Russische soldaten die actief zijn in de regio controleren het depot.

Meest gelezen