Van der Straeten over gaslevering Rusland: “Situatie is ernstig maar België is volledig voorbereid”

 ©  BELGA

“De situatie is ernstig maar België is volledig voorbereid.” Dat zegt federaal Energieminister Tinne Van der Straeten na een spoedoverleg over de stopzetting van de Russische gasleveringen naar Polen en Bulgarije.

Laurence Torck

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft besloten om de gasleveringen aan Polen en Bulgarije stop te zetten omdat de landen weigeren om hun gas te betalen in roebels. De transit van gas door beide landen blijft wel behouden.

LEES OOK. En toen ging de gaskraan dicht: wat betekent dat voor België? (+)

“Er is geen impact op de Belgische bevoorrading van aardgas”, laat Van der Straeten weten. “België is een draaischijf voor gasbevoorrading in de Europese Unie, en kent met 6 procent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik. Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG in te voeren.”

LEES OOK. Poetin is er steeds meer van overtuigd, en VS ontkent het niet: hoe oorlog in Oekraïne strijd wordt tussen Rusland en het Westen (+)

Er zijn momenteel geen elementen om in België de ‘Early Warning’-fase van het nationaal Noodplan Aardgas af te kondigen, stelt de minister. “Deze trieste escalatie van Rusland toont nog maar eens aan hoe de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt gebruikt als wapen”, aldus Van der Straeten. “De prijzen van fossiele brandstoffen stijgen opnieuw. Hoge prijzen die Belgische gezinnen, bedrijven en onze industrie onder druk zetten. De versnelling van de energietransitie is meer dan ooit essentieel om zowel importafhankelijkheid af te bouwen als onze burgers te beschermen tegen hoge energieprijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen