Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Nederlands tv-gezicht Johan Derksen nuanceert misbruik met kaars na ophef: "Tussen haar benen gezet, niet gepenetreerd"

In de Nederlandse talkshow "Vandaag inside" heeft mediafiguur Johan Derksen (73) vanavond zijn omstreden uitspraken van een dag eerder genuanceerd. Gisteren biechtte hij in het programma op dat hij als twintiger een bewusteloze vrouw had misbruikt met een kaars. Nu zegt hij dat hij met de kaars de vrouw niet heeft gepenetreerd. "Het klinkt als een heel slechte smoes", zegt de Nederlandse mediaverslaggever Rob Goossens.

"Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot": zo begon Johan Derksen gisteravond zijn opmerkelijke biecht in "Vandaag inside", waar werd gediscussieerd over Johnny de Mol die stopt als presentator van Nederlandse talkshow "HLF8" na een beschuldiging van seksueel misbruik.

Naar aanleiding van die discussie deed Derksen een eigen verhaal uit de doeken van toen hij 22 jaar was. "Ik was met de keeper van Veendam en twee juffrouwen op stap", zei hij. "We gingen mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Die juffrouw lag bewusteloos op de bank en er stond zo'n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan."

"We hebben allemaal jeugdzonden", zei hij daarover. "Ik denk dat iedereen dat soort avonturen heeft beleefd waar je later van denkt: niet zo netjes."

BEKIJK - Het fragment waarin Johan Derksen zijn verhaal vertelt:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Aan tafel in de studio werd lacherig op het verhaal van Derksen gereageerd. Sommige gasten voegden er nog enkele opmerkelijke uitspraken aan toe. Zo vroeg iemand of hij de kaars had aangestoken en vulde hij er lacherig aan toe "dat ze geluk had dat er geen honkbalknuppel stond", want "dan was ze verder van huis".  

Iemand die bewusteloos is, is juridisch gezien wilsonbekwaam, waardoor de actie van Derksen vandaag als verkrachting of misbruik geclassificeerd zou kunnen worden. "Nu zou je daar een gevangenisstraf voor krijgen, maar dat was een andere tijd", zegt hij zelf. Derksen is opgegroeid in de jaren 60 en 70 en vindt dat er het toen allemaal anders aan toeging. "Toen waren we met zijn allen veel ruimdenkender en was er heel veel toegestaan. Ze lachten je uit als je aangifte deed." 

BEKIJK - De Nederlandse strafpleiter Richard Korver legt uit wat de mogelijke juridische gevolgen kunnen zijn:

Videospeler inladen...

Slechte smoes

Vanavond nuanceert Derksen zijn uitspraken van gisteren. "We hebben de kaars tussen haar benen gezet", zegt hij. "Die stond zo de lucht in. Ik heb haar daarmee niet gepenetreerd, maar het blijft onbeschaafd." Hij wilde naar eigen zeggen aantonen dat het tijdsbeeld toen anders was en je daar nu voor "zou worden neergesabeld".

BEKIJK - Johan Derksen nuanceert zijn eigen uitspraken in "Vandaag Inside" op SBS6:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hij ziet naar eigen zeggen ook geen enkele reden om zijn excuses aan te bieden en laat vallen dat hij de naam van de vrouw in kwestie niet (meer) weet. Daarna vult hij nog aan door te zeggen dat "dit land (red. Nederland) bol staat van de hypocriete mensen die zich zelf ook wel eens misdragen hebben".

Volgens de Nederlandse mediaverslaggever Rob Goossens klinkt de nieuwe versie van Derksen "als een heel slechte smoes". "Ik geloof er erg weinig van", zegt hij in "Laat". "Als het verhaal van vandaag geloofd wordt, dan gaat het geen gevolgen hebben en dan is het een kwajongensstreek geweest. Maar als half Nederland hem niet gelooft, kan de zender niet anders dan ingrijpen."

BEKIJK - Goossens legt uit wat de gevolgen kunnen zijn voor Derksen:

Videospeler inladen...

Advocaat Sébas Diekstra noemt de nadere uitleg van Derksen alvast ongeloofwaardig. Diekstra vertegenwoordigt een aantal slachtoffers van The Voice of Holland. "Dit komt alles behalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden", zegt hij.

Wie is Johan Derksen? 

Johan Derksen (73) is een voormalig Nederlands profvoetballer. Hij heeft onder andere bij Cambuur Leewarden, Veendam en Haarlem gevoetbald. 

Na zijn spelerscarrière werd hij sportjournalist en voetbalanalist. Zo was hij tot 2015 in dienst van het weekblad Voetbal International. Hij is in Nederland te zien in diverse praatprogramma's op televisie en maakte ook een radioprogramma. 

Derksen staat bekend om zijn scherpe mening en opvallende uitspraken. Zo haalde hij al uit naar darters, sprak hij zich uit over de Pietenkwestie en stelde hij dat voetbalvelden homovriendelijker maken niet nodig is. 

Boze reacties

Op het verhaal van Derksen van gisteren kwamen heel wat woedende reacties. Op sociale media geven kijkers aan dat ze meeleven met de vrouw die dit hele voorval nu moet herbeleven. Ze zijn verontwaardigd door het verhaal, maar ook door de opmerkingen die tijdens het tafelgesprek gemaakt werden en hoe lacherig er over het gebeuren werd gedaan in de tv-studio.  

"Ik kon eigenlijk niet geloven wat ik zag en hoorde", zegt de Nederlandse schrijfster Manon Uphoff in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij voelde zich blijkbaar zo op zijn gemak dat hij dacht dat hij het verhaal wel kon vertellen en vervolgens werd er gezellig mee gelachen. Er is geen moment van besef bij de mensen aan tafel. Dat is schokkend."

Ik kon eigenlijk niet geloven wat ik zag en hoorde

Schrijfster Manon Uphoff

Het hele verhaal heeft volgens Uphoff niets met de tijdgeest te maken, wat Derksen nochtans zelf aangeeft. "Wat er vooral anders was toen, is dat slachtoffers toen hun mond niet durfden open doen en moesten leren om het weg te lachen. Dat gebeurt niet langer en dat is een heel goede zaak", zegt ze fel.

Zangeres Aafke Romeijn zegt ook in "De wereld vandaag" dat het waardevol kan zijn om dingen in historische context te plaatsen, "maar gewelddadig gedrag moet je niet bagatelliseren". "Ook in een historische context blijft geweld gewoon geweld", zegt de Nederlandse zangeres. "Hij gebruikt dit verhaal om het slachtoffer nog eens aan de schandpaal te nagelen."

Gewelddadig gedrag moet je niet bagatelliseren
Zangeres Aafke Romeijn

Zijn werkgever Talpa geeft aan geschrokken te zijn van de uitspraken van Derksen en wil zo snel mogelijk in gesprek gaan met hem. "Dit is een ernstige zaak waar we zorgvuldig naar gaan kijken", klinkt het. "Talpa lijkt een patent te hebben op zwakke reacties", zegt Uphoff erover. "Ik kan me niet voorstellen dat "een gesprek" veel zal opleveren."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen