Meerderheidscoalitie in Boortmeerbeek komt op de helling te staan na fusieperikelen

N-VA in Boortmeerbeek weet nog niet zeker of ze de lopende coalitie met Open VLD wil voortzetten. Willen fusioneren met Mechelen, was geen goed idee, zegt N-VA. De komende dagen zal er binnen de huidige coalitie heel wat besproken moeten worden, aldus Hans Crol, schepen voor N-VA in Boortmeerbeek.

"Het is jammer dat het zo geëvolueerd is en de feiten zijn jammer genoeg niet terug te draaien, maar wij willen toch heel duidelijk stellen dat we echt geen fusie met Mechelen willen, dat is geen optie", zegt Boortmeerbeeks schepen Hans Crol (N-VA). "Daar zijn meerdere redenen voor: de grootstedelijke problematiek van Mechelen, de enorme schuldgraad, het feit dat we geen gelijkwaardige partners zijn, maar ook het grote gebrek aan een draagvlak bij de inwoners van Boortmeerbeek."

De partij kondigde dit standpunt al aan op de gemeenteraad van afgelopen maandag, maar die boodschap ging verloren in het strijdgewoel. (Maandag tijdens de gemeenteraad protesteerden honderden misnoegde inwoners bij het gemeentehuis, nvdr.) "Ja, we gaan hiermee in tegen onze coalitiepartner Open VLD, maar het is niet omdat wij een coalitie vormen dat we geen eigen standpunt mogen innemen", vindt Crol. Of dit standpunt de meerderheid onder druk zet in Boortmeerbeek? "Dat zullen we de komende dagen nog zien, dat zal nog moeten blijken. We hebben nog heel wat te bespreken."

Het werd al voorgesteld als een huwelijk, terwijl het nog geen verloving was

Hans Crol (N-VA)

Volgens Crol is er over de fusie heel slecht gecommuniceerd. "We stonden nog helemaal aan het begin van het verhaal, er moest nog een studie volgen van 19 maanden om te zien of fuseren met Mechelen wel een optie was. Maar het werd al voorgesteld als een huwelijk, terwijl het nog geen verloving was."

Fusie in de toekomst niet uitgesloten

"We mogen een fusie in de toekomst niet uitsluiten,  de kans bestaat zelfs dat fusies in de toekomst verplicht zullen zijn, maar dan moet dat een fusie zijn met een Vlaams-Brabantse gemeente van dezelfde grootte", vertelt Crol nog. Ondanks de fusieperikelen blijft de meerderheidscoalitie van Open VLD en N-VA voorlopig gewoon voortwerken. "Dat is onze plicht hè." 

Meest gelezen