Rapport Microsoft: Cybercriminaliteit speelt veel grotere rol in oorlog in Oekraïne dan gedacht

Organisaties die gelinkt zijn aan de Russische overheid hebben ruim 200 cyberaanvallen op Oekraïne uitgevoerd net voor de invasie in dat land, met grote gevolgen voor de instellingen en de burgers. Dat blijkt uit een rapport van Microsoft.

De Amerikaanse technologiereus spreekt in het rapport over "vernietigende en onophoudelijke cyberaanvallen van Rusland in zijn hybride oorlog tegen Oekraïne". Die aanvallen "hebben niet enkel de systemen van de Oekraïense instellingen beschadigd, maar hadden ook als doel de toegang van de bevolking tot betrouwbare informatie en vitale diensten te verstoren", zegt Tom Burt, vicepresident klantenbeveiliging bij Microsoft.

Vlak voor de Russische invasie in Oekraïne "hebben we gezien dat minstens zes afzonderlijke actoren die banden hebben met de Russische staat meer dan 237 operaties tegen Oekraïne lanceerden, waaronder vernietigende aanvallen die nog steeds doorgaan en het welzijn van burgers bedreigen," vervolgt hij. 

Microsoft stelt ook dat de timing van de cyberaanvallen sterk overeenkomt met de operaties van het Russische leger. Zo werden er belangrijke radio- en tv-bedrijven in Oekraïne geviseerd op 1 maart, de dag dat de televisietoren in Kiev gebombardeerd werd.

Volgens Burt werd bij de cyberaanvallen gebruik gemaakt van "een brede waaier aan technieken om toegang te krijgen tot de doelwitten", zoals phishing en het benutten van veiligheidslekken. Het aantal waargenomen aanvallen is wellicht maar "een fractie" van het werkelijke aantal, zo klinkt het nog.

Meest gelezen